|

Greu de ucis: omul care a schimbat trei prefecti. Urmeazã al patrulea!

LONGEVIV… Fãrã doar si poate, numele subprefectului de Vaslui, Mircea Gologan are toate sansele sã devinã istorie în judetul Vaslui, pentru cã niciun alt demnitar nu a mai rezistat pe aceastã functie, atâtia ani si cu atâtia prefecti. Conform unor surse, demne de încredere, Gologan ar putea sã-si pãstreze scaunul actual, din biroul nr. 2 al Prefecturii, el urmând sã facã echipã cu unul dintre cei pe care PNL Vaslui îi are în vizor pentru functia de prefect. Fost comisar al Gãrzii Financiare, angajat în cadrul Directiei Generale Antifraudã Suceava, de unde a venit prin detasare la Prefectura Vaslui, Gologan a stiut sã-si pãstreze echilibrul printre toti prefectii cu care a lucrat si, mai ales, printre politicieni. Când a intrat subprefect Andrei Puicã, detinea functia de prefect. A plecat Puicã, a venit Isabel Bogdan, dar Mircea Gologan a rezistat. Au venit prefecții Daniel Olteanu și Eduard Popica, dar scaunul fostului comisar de Gardã Financiarã nu s-a clãtinat. Acum, urmeazã un nou prefect, însã se pare cã sansele lui Gologan de a rãmâne subprefect sunt aproape de 100%.

Eminenta cenusie a Prefecturii, asa cum i se spune, în glumã, subprefectului Mircea Gologan, va rãmâne în continuare pe post. Sunt toate sansele sã-si pãstreze scaunul de la Prefecturã, dupã ce, timp de cinci ani si jumãtate, a schimbat trei prefecti, iar acum stã în asteptarea noului prefect, al patrulea. Perioadã în care, desigur, se ocupã de tot ce înseamnã coordonarea Prefecturii, câtã vreme Eduard Popica a fost schimbat din functie. Pe lângã cei patru prefecti, Mircea Gologan a „schimbat” si sase premieri: Ponta, Ciolos, Grindeanu, Tudose, Dãncilã si Orban.

Din comisar al Gãrzii Financiare, subprefect!

În 7 mai 2014, Mircea Gologan ajungea subprefect al judetului Vaslui, de pe postul de comisar al Directiei Antifraudã Suceava. Nu s-a ajuns usor la aceastã numire, întrucât s-au purtat discutii aprinse între partidele care erau atunci la guvernare, despre persoana care sã preia functia din Prefecturã. La acel moment, s-a anuntat cã PSD a reusit sã-si impunã punctul de vedere în fata celor de la UNPR si Partidul Conservator, astfel cã noul subprefect de Vaslui a fost desemnat economistul Mircea Gologan, fost comisar al Gãrzii Financiare. În Monitorul Oficial al României nr. 329, din 7 mai a.c., a fost publicatã Hotãrârea de Guvern nr. 373, privind exercitarea cu caracter temporar, „prin detasare în conditiile legii, a functiei publice de subprefect al judetului Vaslui de cãtre dl. Mircea Gologan”, miscare surprinzãtoare decisã în cabinetele PSD. Au existat tot felul de discutii în jurul persoanei lui Gologan, fiind la un moment dat în cãrti si la preluarea sefiei Finantelor Publice. Pentru cã nu a putut ajunge în vârful Finantelor vasluiene, Mircea Gologan s-a dus si a dat concurs la noua Directie Antifraudã Regionalã, cu sediul la Suceava, post de pe care a fost detasat ca subprefect al judetului. „Este o provocare pentru mine, nu prea cunosc ce îndatoriri are subprefectul judetului, însã consider cã este o promovare. Lãsati-mã sã-mi dau seama despre ce am de fãcut, este o surprizã si pentru mine nominalizarea mea, care mã onoreazã”, spunea, imediat ce a fost publicatã decizia în Monitorul Oficial. Dupã atâtia ani în functia de subprefect, se pare cã si-a dat seama cu ce se mãnâncã acest scaun de demnitar, pentru cã a tot schimbat prefecti, chiar si premieri, însã nimeni nu a atentat la functia sa. Când a intrat subprefect, sef la Prefecturã era Andrei Puicã. În februarie 2016, Puicã este schimbat si pleacã la Bucuresti, iar noul prefect, Isabel Bogdan, nu-l schimbã pe Gologan. Din contrã, avea sã spunã cã au lucrat foarte bine.

Edi Popica si-a dat demisia de onoare, Gologan, nu! Avea alte planuri!

În iunie 2017, ajunge prefect al judetului tânãrul Eduard Popica. Se spunea, pe atunci, cã Gologan trebuia sã-l ajute pe noul prefect sã intre în pâine cât mai bine. Însã, Popica îi uimeste pe toti, prin modul sãu de lucru, fiind prezent la toate interventiile din judet, asa cã Gologan nu a avut mult de lucru cu el. Si, uite-asa, ajungem la momentul noiembrie 2019, când Guvernul Dãncilã cade. Prefectul Popica îsi dã demisia de onoare si când toatã lumea se astepta ca si Gologan sã-l urmeze, surprizã! Subprefectul rãmâne pe post si lucreazã acum cu Guvernul Orban, asteptând ca noul prefect sã fie decis la Bucuresti, pentru a-si prelua sarcinile din Prefecturã. Între timp, Gologan pare cã se descurcã foarte bine în scaunul de prefect interimar, pentru cã a trebuit sã preia si atributiile prefectului, câtã vreme Eduard Popica a fost schimbat oficial din functie. Ca atare, se impune o singurã concluzie: Mircea Gologan va rãmâne cel mai longeviv subprefect de Vaslui, iar secretul sãu, care îl mentine în functie de atâtia ani, probabil cã este bine ascuns de ochii curiosilor.