spot_imgspot_img
8.8 C
Vaslui
27-apr.-2024

Greva generalã a bugetarilor din Vaslui, o aiurealã totalã!

- Advertisement -

GREVISTII PILOSI Nu se stie numãrul exact al functionarilor publici din judetul Vaslui care au stat ieri în grevã generalã, asa cum anuntaserã sindicatele. Cert este cã, în Palatul Administrativ, de exemplu, salariatii Consiliului Judetean au fost în grevã si nu s-au prezentat la serviciu, în timp ce la Prefecturã s-a muncit pe brânci. La fel si în primãria Vaslui sau cea de la Bârlad, unde din numãrul de functionari nu s-au strâns cereri la nivelul “jumãtate plus unu” din totalul angajatilor, pentru a se declansa greva. Oficial, la nivel national, în jur de 32.000 de functionari din administratia publicã localã, din 36 de judete, au fost în grevã generalã, solicitând cresteri salariale de 10 la sutã si acordarea tichetelor de masã, a declarat presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (FNSA), Valer Suciu. Liderul national a spus cã “revendicãrile sindicalistilor erau cuprinse în promisiunile electorale cu care actualul guvern a cîstigat alegerile, dar acestea nu au fost onorate”. În timp ce functionarii de la Consiliul Judetean au stat acasã sau au venit la birou, fãrã a lucra, sefii CJ Vaslui au fost pe teren toatã ziua, neavând probleme de salarizare. Interesant este cã, în cazul în care Guvernul va dori sã asculte de revendicãrile bugetarilor, vor câstiga atât cei care au stat ieri în grevã generalã, cât si colegii lor care nu au dorit deloc aceastã mãsurã de protest!

“Guvernul actual a cîstigat alegerile cu niste promisiuni electorale, iar toate revendicãrile noastre erau cuprinse în aceste revendicãri. Au trecut trei ani si nu au realizat nimic. Acum avem doar douã revendicãri minime – acordarea tichetelor de masã si cresteri salariale de 10 la sutã pentru salariatii din administratia publicã localã. La greva generalã de o zi declansatã de FNSA în administratia publicã localã participã peste 32.000 de persoane din 36 de judete”, a spus liderul national al FNSA. La greva generalã au participat functionari de la primãriile din 2.800 de comune si 30 de municipii, precum si din 20 de consilii judetene, nefiind adunate semnãturi de grevã din judetele Dolj, Olt, Teleorman, si Cãlãrasi. Ieri dimineatã, de exemplu, la Consiliul Judetean era liniste totalã. Niciun salariat pe holuri, pentru cã, dupã ce au decis cã intrã în grevã, marea majoritate a functionarilor din CJ au stat acasã, în timp ce aceia care au venit la birouri nu au continuat lucrãrile pe care le aveau de zilele trecute. O grevã care a cãzut cum nu se poate mai bine pentru marea majoritate a functionarilor publici, pentru cã aceia care au avut bani au putut pleca încã de ieri într-un soi de mini-concediu, mai ales cã vineri, 1 mai, este zi nelucrãtoare.

Georgicã Mocanu, liderul de sindicat de la Consiliul Judetean: “Pierdem în jur de 50 de lei pentru ziua aceasta nelucrãtoare”

Pentru a fi în grevã generalã, a fost nevoie de douã conditii. Prima, aceea ca fiecare salariat care doreste sã intre în grevã sã semneze o declaratie pe proprie rãspundere cum cã este de acord cu faptul cã nu va fi plãtit pentru ziua de 30 aprilie. Cea de-a doua a vizat numãrul total de membri de sindicat sau functionari care doreau sã intre în grevã, respectiv jumãtate plus unu din numãrul total de personal. La Consiliul Judetean, în jur de 90 de persoane au semnat aceste cereri, astfel cã nu s-a lucrat la niciun birou. “Fiecare salariat va pierde, în medie, în jur de 50 de lei la salariu pentru aceastã zi de grevã, însã nu se mai poate merge cu aceste salarii la nesfârsit. Vom merge pe toate cãile legale pentru a ni se rezolva revendicãrile”, a spus Ocheanã, cel care stãtea ieri în holul CJ Vaslui si “prelua” toti cei care veneau cu treburi la aceastã institutie, informându-i cã nu se lucreazã deloc si este grevã generalã. La Prefecturã, ca si la primãriile din Vaslui si Bârlad, în schimb, a fost zi normalã de muncã. “Sindicatul din primãrie nu a reusit sã strângã numãrul de cereri prevãzut de lege pentru a intra în grevã generalã, de aceea se va lucra în program normal, la noi. Orice salariat, având în vedere cã nu se lucra o zi, trebuia sã dea o declaratie pe proprie rãspundere, precum cã este de acord cu greva generalã si cu neplata zilei de joi. Or, la primãria Vaslui nu s-au strâns la sindicat destule semnãturi pentru a intra în grevã”, a spus primarul Vasluiului, Vasile Pavãl. Ieri, toti cei aproape 100 de salariati din primãria Vaslui au lucrat program normal, la fel cum s-a întâmplat si la Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului sau Administratia judeteanã a finantelor publice. La ultima institutie, de exemplu, blocarea efectivã a programului de încasãri si primire de declaratii fiscale ar fi condus la mari dezechilibre în firme, probabil, de aceea nu s-a dorit declansarea grevei generale în Finantele Publice. Federatia Nationalã a Sindicatelor din Administratie a declansat, în luna ianuarie a.c., conflictul colectiv de muncã, a înstiintat Guvernul despre acest lucru, iar în luna februarie a organizat o grevã de avertisment, care a presupus întreruperea programului de lucru timp de o jumãtate de orã în primãrii, consilii judetene si institutii subordonate acestora. Guvernul propune, într-o nouã lege a salarizãrii, un salariu minim brut de 1.200 lei si unul maxim brut de 22.000 lei, repartizate pe cinci clase de salarizare, sindicatele acuzând însã Executivul de incompetentã pentru faptul cã introduce eronat unele profesii în categoria meseriilor necalificate.

Mii de bugetari din Vaslui au un salariu net de 250-300 de euro

Cele cinci clase de salarizare ar urma sã includã de anul viitor, conform propunerii guvernamentale, persoanele necalificate, cu un salariu minim brut de 1.200 lei, persoanele cu studii medii sau care au absolvit scoli profesionale, fãrã Bacalaureat, persoanele cu studii medii cu Bacalaureat, persoanele cu studii superioare de scurtã duratã (precum asistent medical, arhivar, grefier) si persoanele cu studii superioare de lungã duratã (precum medicul, profesorul, dar si presedintele tãrii, parlamentarul si ministrul), pentru aceastã ultimã categorie fiind propus salariul maxim, de 22.000 lei brut. În cazul în care revendicãrile nu vor fi solutionate, Federatia Nationalã a Sindicatelor din Administratie va organiza în 27 mai un miting la Bucuresti, în Piata Victoriei, urmând sã strângã semnãturi pentru declansarea unei greve generale pe termen nedeterminat în luna octombrie. Mai trebuie spus cã din cei 1.200.000 de functionari din sistemul administratiei publice, peste 920.000 – din care în jur de 8.000 în judetul Vaslui – au un salariu net sub 1.250 lei, iar majorarea salariului minim pe economie a condus în sectorul bugetar la suprapunerea unor clase de salarizare, fapt ce necesitã o corectie. Raportul dintre salariul minim si cel maxim în sectorul bugetar a fost stabilit de la 1 la 15, numãrul claselor de salarizare a fost limitat la 110, iar sporurile, compensatiile, primele si indemnizatiile au fost plafonate astfel încât salariul de bazã sã constituie partea majoritarã a cîstigului. Din cauza constrângerilor financiare, salariile personalului bugetar nu au putut fi însã stabilite niciodatã prin înmultirea coeficientilor de ierarhizare cu valoarea de referintã, astfel încât pânã în prezent au fost pãstrate salariile avute anterior intrãrii în vigoare a Legii-cadru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.