|

Grevã la Transurb: autobuzele nu vor circula conform graficului

PROTEST…Situatia la Transurb continuã sã fie tensionatã. Salariatii au anuntat, ieri, cã vor intra într-o grevã de avertisment si cã vineri, 11 octombrie, în intervalul orar 06:00-08:00, autobuzele nu vor circula conform graficului. Acestia sunt nemultumiti de faptul cã nu s-a semnat Contractul Colectiv de Muncã pe 2019 si, spun ei, nu sunt respectate normele de sãnãtate si securitate în muncã, nu li se asigurã repausul sãptãmânal si sunt discriminati în functie de apartenenta sindicalã. “Ne cerem scuze publicului cãlãtor pentru faptul cã în intervalul orar 06 :00-08 :00 nu le asigurãm cursele conform graficului, dar acest lucru se datoreazã în exclusivitate conducerii unitãtii care nu este în mãsurã sã asigure bunul mers al societãtii, precum si asigurarea drepturilor minimale prevãzute în legislatia muncii”, anuntã membrii Sindicatului Liber si Independent al SC Transurb SA Vaslui.

Conflictul dintre membrii Sindicatului Liber si Independent al SC Transurb SA Vaslui si conducerea societãtii a început în aceastã iarnã, când sindicalistii au început sã-si expunã public nemultumirile legate de salarii, orele suplimentare, conditiile de muncã si, spun ei, discriminãrile fãcute de directorul general. Într-o înstiintare înregistratã la Primãria Vaslui, prin care se anunta un protest pe data de 27 februarie, sindicalistii semnalau urmãtoarele: “abuzurile si discriminãrile fãcute de doamna director Mariana Plãcintã, situatia financiarã criticã a SC Transurb privind majorãrile salariale, conditiile de muncã proaste si salarizarea micã în raport cu complexitatea muncii, starea tehnicã a parcului auto, care pune în pericol atât personalul de bord, cât si cãlãtorii, administrarea defectuoasã si crearea de stãri de tensiune în rândul angajatilor privind negocierile salariale si a conditiilor de muncã. Prin urmare, solicitãm demisia conducerii SC Transurb SA si a Consiliului de Administratie”.

“Problema este, din ce am vãzut noi la masa negocierilor, lipsa de dialog dintre administratie si sindicat”

Sindicalistii au renuntat, însã, la protestul de pe 27 februarie, ca urmare a unor promisiuni din partea conducerii societãtii. Pentru cã nu au fost puse în practicã, în aceastã varã, membrii Sindicatului Liber si Independent al SC Transurb SA, alãturi de mai multi colegi din tarã, au protestat în fata Primãriei Vaslui si au mers la negocieri cu conducerea societãtii si primarul Vasile Pavãl. Alin Poabar, liderul Sindicatului Dumbrava din Sibiu, declara atunci cã una dintre cele mai mari probleme pe care le-a observat a fost lipsa de comunicare dintre administratie si sindicat. A reusit, însã, sã ajungã la un consens cu conducerea societãtii: “Au promis cã se va face o rectificare bugetarã în luna iunie-iulie si vi se vor acorda salariile pe care le va negocia conducerea sindicatului. Problema e ca si rezolvatã, totul tine de voi sã fiti uniti si sã tratati cu seriozitate negocierile. Au zis cã aveti finantare de 25 de milioane pentru îmbunãtãtirea parcului auto. Problema este, din ce am vãzut noi la masa negocierilor, lipsa de dialog dintre administratie si sindicat, iar cel mai rãu era juristul, bãiatul acela îl lua pe “nu” în brate. O fi un om bun, dar nu stiu… Trebuie miscate cumva lucrurile. Nu trebuie sã disperati, dimpotrivã, trebuie sã fiti uniti, cã nu vã poate da afarã, nu conduc ei autobuzele. Dacã se dau 10 soferi afarã, cine conduce autobuzul? Noi rãmânem o familie mare, când mai aveti o problemã, sunati. Dar sperãm sã se rezolve toate lucrurile si sã ne întâlnim în altã conjuncturã”.

“Nu s-au gãsit solutii pentru nicio revendicare formulatã de sindicat”

La patru luni de la protest, problemele salariatilor Transurb par sã nu se fi rezolvat, cãci ieri acestia au anuntat cã urmeazã o grevã de avertisment: “Vã informãm pe aceastã cale cã în data de 11.10.2019, între orele 06:00-08:00 va avea loc greva de avertisment ca urmare a nemultumirii salariatilor cu privire la: (1) Nesemnarea Contractului Colectiv de Muncã; (2) Nerespectarea normelor de sãnãtate si securitate în muncã; (3) Discriminarea salariatilor în functie de apartenenta sindicalã; (4) Neasigurarea realizãrii de cãte toti salariatii a normei de muncã. Salariatii sunt obligati sã lucreze în repausul sãptãmânal pentru efectuarea normei de lucru; (5) Nu s-au gãsit solutii pentru nicio revendicare formulatã de sindicat, în schimb s-au tãiat trei zile de concediu de la toti salariatii în afarã de soferi (acest lucru fãcându-se fãrã a negocia cu sindicatul) ; (6) Neacordarea drepturilor salariale ce se cuvin în conformitate cu prevederile Codului Muncii. Ne cerem scuze publicului cãlãtor pentru faptul cã în intervalul orar 06 :00-08 :00 nu le asigurãm cursele conform graficului, dar acest lucru se datoreazã în exclusivitate conducerii unitãtii care nu este în mãsurã sã asigure bunul mers al societãtii, precum si asigurarea drepturilor minimale prevãzute în legislatia muncii. Vã multumim pentru întelegere!”, se aratã într-un comunicat al Sindicatului Liber si Independent al SC Transurb SA Vaslui.