spot_imgspot_img
10.4 C
Vaslui
28-mart.-2024

Gunoiul vasluienilor, sãmântã de scandal între primari si Consiliul Judetean!

- Advertisement -

DILEME…Primarii din cele trei municipii – Vaslui, Bârlad si Husi – sunt într-o mare încurcãturã în privinta miilor de tone de gunoaie care se produc acum si care, din 2016 sau 2017, ar trebui sã fie colectate si transportate la groapa de gunoi ecologicã de la Rosiesti. Ce se va întâmpla cu personalul care se ocupã acum de aceastã activitate, adicã strânge gunoaiele de la pubelele amenajate în orase? Ce vor face primarii cu masinile de colectare actuale, unele dintre ele, cazul Vasluiului, de ultimã generatie, cumpãrate pe proiecte europene? Întrebãri grele, care s-au pus la ultima întâlnire avutã în cadrul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitarã a judetului Vaslui, dar la care s-au primit prea putine rãspunsuri. “Sã meargã pe aplicatia de finantare din cadrul proiectulului care priveste sistemul de management al deseurilor. Acolo sunt toate rãspunsurile”, spune Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, într-un moment destul de tensionat. “Ce vom face cu masinile actuale, dacã vine un alt operator judetean? Mai este un lucru care trebuie luat în calcul. Noi, în acest moment, abia dacã strângem în jur de 70% din sumele datorate de populatie pentru gunoiul menajer. Vine un alt operator, gata, îti pune factura în fatã, lunã de lunã, si trebuie sã-i plãtesti. Ori, noi va trebui sã plãtim facturile noului operator, fãrã sã încasãm de la populatie toti banii. Nu ne vom bloca, astfel?”, se întreabã un primar de municipiu. Starea de nemultumire actualã s-ar putea transforma într-un adevãrat rãzboi al deseurilor, mai ales cã noul operator va functiona cu un tarif, pentru orãseni, de 8 lei, iar în mediul rural cu 2,3 lei pe metrul cub, tarif stabilit la nivel de CJ si aprobat de institutiile care finanteazã proiectul de management integrat al deseurilor.

Se apropie momentul în care Consiliul Judetean va desemna un operator unic, care se va ocupa de colectarea si transportul miilor de tone de gunoaie din municipii, orase si comune. Licitatia ar putea avea loc în august, iar dupã parcurgerea tuturor pasilor prevãzuti de legislatie, la începutul anului 2016, ar putea fi stabilit un operator unic, care sã preia deseurile menajere de la actualele pubele sau puncte de colectare a gunoiului, sã le transporte la statiile de transfer din Vaslui, Bârlad, Husi si Negresti, iar de acolo cãtre groapa de gunoi ecologicã de la Rosiesti. Numai cã, desi se vorbeste de acest proiect de ani de zile, situatia pare sã se fi încurcat foarte mult în ultimele sãptãmâni. Un operator unic – cum este cazul în multe judete, adicã una din firmele foarte mari din domeniul colectãrii si transportului gunoaielor – ar putea sã punã conditii administratiilor locale, cele care acum se ocupã de strânsul, depozitatul si transportul deseurilor cãtre gropile de gunoi abilitate. La finele fiecãrei luni, acel operator ar veni cu facturile la primãrii, pentru a-si primi partea, folosind masinile sale proprii. Ori, primãriile municipale, fãrã a tine cont de proiectul gestionat de Buzatu la Consiliul Judetean, s-au dotat cu masini moderne de colectare a deseurilor, care, în cazul unui operator unic care vine cu masinile sale, ar fi trecute pe dreapta.

“Ce se va întâmpla cu personalul din actualele societãti de gospodãrie comunalã?”, se întreabã primarii

Jan Ciupilan, primarul Husului, a dat tonul discutiilor în Asociatia de Dezvoltare Intercomunitarã. “Cum vom lucra cu noul operator? Am putea sã ne unim, cele trei societãti din municipii, poate am prelua serviciul de colectare si transport. Ce vom face cu societãtile actuale si contractele de colectare si distributie în vigoare?”, a spus primarul. “Nu faceti fatã, acest sistem este gândit într-un anume fel de Uniunea Europeanã, iar dvs. nu faceti fatã la cerintele actuale. V-am spus de ani de zile sã vã uniti cu societãtile de gospodãrire actualã. Da, este momentul în care trebuie sã ne gândim ce vom face cu operatorii actuali. Operatorul care va câstiga licitatia în acest an va folosi o anumitã parte din forta de muncã actualã, pentru colectare, personalul care acum are aceste atributii. Pânã expirã contractele noastre, trebuie sã discutãm cu operatorii, serviciile actuale trebuie prestate”, explicã Buzatu. Este foarte probabil ca, pentru a salva situatia, având în vedere cã actualele servicii de colectare si transport deseuri menajere sunt prestate de societãti de gospodãrire cu sute de angajati, o parte dintre salariatii acestor firme sã treacã la noul operator regional, unic. Un fel de subantreprizã între actualele societãti de gospodãrire comunalã si noul operator, sustin sefii CJ Vaslui.

Primarul Vasluiului: “Am cumpãrat utilaje noi, printr-un proiect european. Ce fac cu ele?”

Vasile Pavãl a luptat mult pentru un proiect finantat de UE, care a permis dotarea Vasluiului cu noi masini de colectare a gunoiului. Acum, odatã cu aparitia operatorului unic, municipiul Vaslui s-ar putea trezi cu noile masini de colectare si transport trase pe dreapta. “Eu am dotat Goscom pe un proiect european, am adus utilaje de transport noi. La ultima întâlnire, ni s-a spus cã operatorul de stat nu va avea dreptul sã mai foloseascã utilajele actuale. Ce vom face cu ele?”, a spus primarul Pavãl. O întrebare pentru care nu existã un rãspuns concret la aceastã orã. La ora actualã, operatorii de gospodãrire comunalã din Vaslui, Bârlad si Husi au contracte de concesiune de servicii cu primãriile, pentru activitãtile prestate în domeniul colectãrii si transportului deseurilor menajere. Contracte care expirã în 2016, la Husi, în 2017, la Vaslui, si în 2018 la Bârlad. Ce va fi dupã aceea?, nimeni nu stie. Sunt firme mari în domeniu, care dispun de mii de masini de transport deseuri menajere, care pot oricând prelua activitãtile din judet. De altfel, se estimeazã cã în jur de 18 firme se vor înscrie la licitatie, în acest an, iar dintre acestea va fi aleasã una care sã se ocupe de tot ceea ce înseamnã colectarea si transportul deseurilor menajere.

Gunoaiele produc bogãtie si atrag anchetatorii de la DNA…

Concluzia discutiilor de vineri a adus-o tot presedintele Consiliului Judetean. “Gunoiul produce bogãtie. Peste tot în lume”, a spus Buzatu. Adicã, vor fi în joc milioane de euro, anual, care vor atrage multe priviri “pofticioase” în acest joc. Pânã atunci, primarii de municipii au anuntat cã vor studia cu mare atentie documentele, sã vadã cum pot salva actualele societãti de gospodãrire comunalã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.