spot_imgspot_img
20.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Gura de aer pentru Vaslui

- Advertisement -

Vin bani de la Guvern pentru investitii

SANTIERE DE TOAMNÃ… Judetul Vaslui va primi în zilele urmãtoare, prin Hotârãre de Guvern, peste 105 miliarde de lei, pentru o serie de investitii începute si la care lipsea finantarea. Este vorba de zeci de proiecte de constructii de poduri si podete, dar si alimentãri cu apã, care ar urma sã deserveascã peste 170.000 de locuitori din 40 de comune ale judetului. Vestea vine dupã o lungã perioadã de “secetã” în investitii, timp în care primarii din judet au tot bombardat Guvernul cu petitii. “Este o veste care ne bucurã pe noi, ca reprezentanti ai judetului Vaslui. Guvernul a ales sã aloce judetului Vaslui o sumã importantã pentru investitii, iar constructorii vor putea trece la treabã”, a spus deputatul Dan Marian, presedintele organizatiei judetene PDL. La repartizarea sumelor, sustin liderii organizatiei judetene PDL, nu s-a tinut cont de culoarea politicã a primarilor, ci doar de nivelul investitiilor si de viabilitatea proiectelor depuse. Deputatul PDL Dragos Iftime, vicepresedinte al organizatiei judetene, a avut o sarcinã nu tocmai usoarã, atunci când a întocmit lista de proiecte de finantat în judetul Vaslui, pentru cã a a avut de dat bani atât primãriilor primãriile PDL, PSD sau PNL, cât si “dalmatienilor”, adicã primarilor care au anuntat cã sunt în mod deschis de partea partidului aflat la guvernare.

În Monitorul Oficial de vineri, 1 octombrie, a fost publicatã HG 977, privind repartizarea pe proiecte a sumelor defalcate din TVA pentru finantarea Programului de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive din mediul rural pe 2010. Judetul Vaslui a primit o finantare consistentã, în urma acestei alocãri bugetare, în conditiile în care multe autoritãti locale se zbat în faliment, fãrã posibilitatea de a face investitii în infrastructurã. Numai pentru poduri, podete sau alimentãri cu apã, un numãr de 34 de primãrii au primit 93,5 miliarde lei vechi. Având în vedere culoarea politicã a primãriilor, putem spune cã banii se împart între PSD si cele conduse de “dalmatieni”, acei primari care au anuntat cã sunt de partea PDL, însã nu pot pãrãsi partidele cu care au câstigat mandatele. Fiecare din cele douã grupãri are câte 12 primãrii care sunt finantate de la Guvern, în timp ce PDL si PNL îsi disputã un numãr egal de primãrii, câte cinci, pentru restul de finantãri. Adunând primãriile PDL cu “dalmatienii”, putem spune cã 17 primãrii care tin de partidul aflat la guvernare au primit sume consistente la investitii în alimentãri cu apã, poduri si podete, la care se adaugã 12 de la PSD si 5 de la PNL.

Deleni si Stãnilesti, cele mai “grase” finantãri

Cea mai mare finantare, la capitolul investitii în infrastructurã, a primit-o comuna Deleni, pentru “alimentare cu apã si amenajare poduri si podete în satele Deleni, Zizinca si Bulboaca”, cu peste 10 miliarde de lei vechi, alocati de la Guvern. Si Stãnilesti a primit o finantare importantã, în jur de 7,4 miliarde, bani cu care se vor face poduri si podete, dar si alimentãri cu apã, la Stãnilesti, Budu-Cantemir, Bogdana-Voloseni, Chersãcosu, Sãratu si Pogãnesti. Peste 5,5 miliarde de lei vechi vor merge la Banca, unde primarul Vânãtoru va trebui sã supravegheze lucrãri de constructie a unor podete si alimentare cu apã în satele Banca, Gara Banca, Ghermãnesti, Miclesti, Sârbi si Stoisesti. Cretesti, comuna condusã de pesedistul Gigel Gãlãteanu, primeste 4 miliarde, pentru lucrãri în satele Cretesti si Cretestii de Sus, o sumã egalã fiind repartizatã si la Rosiesti sau Pungesti, unde PSD conduce primãriile si consiliile locale de acolo. Comunele conduse de primari liberali au primit sume destul de importante, câte 1,5 miliarde lei vechi pentru Dodesti, Ciocani, dar si orasul Murgeni, bani cu care se vor amenaja poduri si podete, dar si alte lucrãri de importantã localã. Zorleni, o altã comunã în care PSD este majoritarã în Consiliul Local, a primit 1,5 miliarde lei vechi, pentru alimentare cu apã si amenajarea unor poduri si podete la Zorleni si Popeni.

Deputatul Marian: “Apreciez efortul Guvernului, care a fãcut o finantare importantã”

Practic, se poate spune cã a fost o alocare bugetarã destul de transparentã, câtã vreme mai toate formatiunile politice au primit câte ceva prin aceastã hotãrâre de Guvern. “Judetul Vaslui a primit de la Guvernul Boc una din cele mai importante sume pe investitii, având în vedere proiectele depuse. Acest lucru nu poate sã însemne decât cã existã interes la Guvern pentru aceastã zonã. Personal, apreciez efortul premierului, care a repartizat Vasluiului pentru Ordonanta 7 o sumã destul de importantã, printre cele mai importante din tarã. Mai multe detalii vã poate oferi deputatul Dragos Iftime, care a fost mandatat de partid sã monitorizeze implementarea acestor proiecte în judetul Vaslui”, a spus deputatul Dan Marian, presedintele organizatiei judetene PDL. Cum, sumele vor sosi în judet la începutul sãptãmânii viitoare, mai rãmâne doar ca firmele care vor executa lucrãrile sã se încadreze în graficele de executie.

Terenuri de sport mai bune, în tot judetul

De la 500 de milioane si pânã la 1,2 miliarde. Aceasta este suma pe care au primit-o 16 primãrii vasluiene, pe baza aceleiasi hotãrâri de Guvern, pentru amenajarea unor baze sportive. Ca si în cazul podetelor sau alimentãrilor de apã, banii au mers atât la primãriile PSD, cât si la cele ale PNL, PDL sau “dalmatieni”. Orasul Negresti sau primãria de la Muntenii de Jos au primit câte 1,2 miliarde, ca si primãriile Grivita sau Stãnilesti, toate conduse de primari PDL. La PSD, Zãpodeni, Lipovãt sau Arsura au primit câte 500 de milioane de lei vechi, bani cu care fie va fi reconstruitã baza sportivã, fie cea veche va fi amenajatã. Sume importante, în jur de 1,2 miliarde, vor ajunge si pe malul Prutului, la Drânceni, ca si la Alexandru Vlahutã, bani cu care se vor demara lucrãri de amenajare a terenurilor si bazelor aferente.

Guvernul României: “Nu am acordat banii pe criterii politice”

“Guvernul respinge acuza­tiile de acordare pe criterii politice a resurselor financiare alocate în baza Ordonantei Guvernului nr.7/2006. Singurul criteriu avut în vedere la alocarea acestor sume este stadiul investitiilor aflate în derulare, indiferent de culoarea politicã a administratiilor locale care au depus cereri de finantare. Banii au fost alocati administratiilor locale pentru continuarea unor proiecte care au în vedere dezvoltarea infrastructurii si constructia de baze sportive în mediul rural în cadrul Programului de dezvoltare a infrastructurii din mediul rural pe anul 2010. Programul de dezvoltare a infrastructurii din mediul rural a demarat în 2006, valoarea lui fiind, pânã în 2012, de 4 miliarde lei pentru partea de infrastructurã (retele apã, canal, retele de distributie apã, poduri, podete, platforme menajere) si de 525 de milioane lei pentru componenta baze sportive în mediul rural” – declaratie primitã de la Biroul de presã al Guvernului României

Dragos Iftime: Banii veniti au fost repartizati fãrã a se tine cont de culoarea politicã

“Eu nu am fãcut altceva decât sã urmãresc o distributie echilibratã a sumelor, tinând cont de lucrãrile care se apropie de finalizare. Am urmãrit sã închidem o serie de investitii începute, pentru cã nu ne mai putem permite sã deschidem mii de santiere, ca înainte de 2008, pe care sã nu mai putem sã le finalizãm, mai apoi. Am prioritizat si vom canaliza toate resursele financiare spre acele proiecte care au sanse sã fie implementate, lucru care s-a întâmplat la Vaslui. Eu zic cã nu sunt motive de nemultumire, mai ales cã Vasluiul este pe locul 2 sau 3 la nivel national, ca nivel al sumelor primite. Guvernul României, premierul Emil Boc, au urmãrit ca sumele primite sã finalizeze o serie de investitii începute în anii precedenti si încercãm sã nu repetãm greselile celor din administratia judetului Vaslui, legate de alocãrile bugetare la unele primãrii din judet, care nu sunt de partea conducerii judetului. Încurajez toti primarii, indiferent de coloratura politicã, sã participe atunci când sesiuni de depunere a proiectelor pentru cã, asa cum s-a observat, conteazã doar proiectele bine întocmite si care au finalitate în teritoriu” – deputat Dragos Iftime, vicepresedinte PDL Vaslui.

Unitatea administrativ teritorialã Denumirea lucrãrii Sume acordate (mii lei)
Alexandru Vlahutã Amenajare bazã sportivã în localitatea Al. Vlahutã, comuna Al. Vlahutã 120
Arsura Amenajare bazã sportivã în localitatea Arsura, comuna Arsura 50
Bãcesti Realizarea unei baze sportive cu teren de fotbal omologabil tip 1, comuna Bãcesti 50
Botesti Realizarea unei baze sportive cu teren de fotbal omologabil tip 1, comuna Botesti 50
Drânceni Amenajare bazã sportivã în comuna Drânceni 120
Dumesti Realizarea unei baze sportive cu teren de fotbal omologabil tip 1, comuna Dumesti 50
Grivita Realizarea unei baze sportive cu teren de fotbal omologabil tip 1, comuna Grivita 120
Lipovãt Realizarea unei baze sportive cu teren de fotbal omologabil tip 1, comuna Lipovãt 50
Muntenii de Jos Realizarea unei baze sportive multifunctionale cu teren de handbal de tip 2, comuna Muntenii de Jos 120
Negresti Modernizare bazã sportivã, oras Negresti 120
Rafaila Realizarea unei baze sportive în comuna Rafaila 50
Stãnilesti Realizarea unei baze sportive cu teren de fotbal omologabil tip 1, comuna Stãnilesti 120
Todiresti Realizarea unei baze sportive cu teren de fotbal omologabil tip 1, comuna Todiresti 50
Vetrisoaia Realizarea unei baze sportive multifunctionalã tip 1, comuna Vetrisoaia 50
Vulturesti Realizarea unei baze sportive cu teren de handbal omologabil tip 2, comuna Vulturesti 50
Zãpodeni Constructie bazã sportivã tip 1, localitatea Zãpodeni, comuna Zãpodeni 50
Judetul Vaslui TOTAL 1.220
Unitatea administrativ teritorialã Denumirea lucrãrii Sume acordate (mii lei)
Arsura Alimentare cu apã a localitãtilor Arsura si Pâhnesti, comuna Arsura 150
Bãcesti Alimentare cu apã sat Bãcesti si constructii poduri peste pârâul Garboveta sat Vovriesti si pârâul Crasna, sat Bãcesti, comuna Bãcesti 350
Banca Alimentare cu apã si amenajare poduri si podete în localitãtile Banca, Gara Banca, Ghermãnesti, Miclesti, Sârbi si Stoisesti, comuna Banca 550
Berezeni Poduri, punti pietonale si podete în comuna Berezeni 150
Bogdãnesti Alimentare cu apã în localitãtile Untesti, Ulea, Hupca si Horoiata, si amenajare poduri si podete în localitãtile Bogdãnesti si Visinari, comuna Bogdãnesti 276
Ciocani Poduri, punti pietonale si podete în comuna Ciocani 150
Cretesti Alimentare cu apã în localitãtile Cretesti si cretestii de Sus, comuna Cretesti 400
Dãnesti Alimentare cu apã si amenajare poduri în localitãtile Dãnesti si Emil Racovitã, comuna Dãnesti 100
Deleni Alimentare cu apã si amenajare poduri si podete în localitãtile Deleni, Zizinca si Bulboaca, comuna Deleni 1.000
Delesti Alimentare cu apã si amenajare poduri si podete în localitãtile delesti, Albesti, Rãduiesti, Hârsova, Fundãtura si Mãnãstirea, comuna Delesti 99
Dodesti Alimentare cu apã si amenajare poduri, punti pietonale si podete în localitãtile Dodesti si Urdesti, comuna Dodesti 150
Drânceni Alimentare cu apã în localitãtile Ghermãnesti si Râsesti, comuna Drânceni 118
Epureni Amenajare poduri si podete în localitãtile Epureni, Bursuci si Bârlesti, comuna Epureni 150
Gãgesti Amenajare poduri în localitãtile Gãgesti Tupilati si Popeni si reparatii pod în localitatea Peicani, comuna Gãgesti 100
Ibãnesti Amenajare poduri si podete în localitatea Mânzati, comuna Ibãnesti 104
Ivesti Alimentare cu apã si amenajare poduri si podete în localitatea Ivesti, comuna Ivesti 400
Lipovãt Sistem de canalizare – epurare satul Lipovãt si podete din beton armat în comuna Lipovãt 250
Murgeni Podete casetate si consolidare ravene în punctul de la Stejaru, din satul Schineni si punctul La Varvara din satul Sãrãteni, oras Murgeni 150
Pochidia Alimentare cu apã si amenajare poduri si podete în localitãtile Sãlceni, Sat Nou, Pochidia si Borodesti, comuna Pochidia 150
Pogana Alimentare cu apã Pogana si amenajare poduri în localitãtile Pogana, Bogesti, Mãscurei, comuna Pogana 400
Pungesti Alimentare cu apã în localitãtile Pungesti si Silistea si amenajare poduri în localitãtile Pungesti si Armãsoaia, comuna Pungesti 400
Rafaila Alimentare cu apã si amenajare poduri si podete în localitatea Rafaila, comuna Rafaila 150
Rebricea Alimentare cu apã sate Rebricea, Sagova, Ratesu Cuzei, Crãciunesti si constructii poduri si podete si punti pietonale, comuna Rebricea 400
Rosiesti Alimentare cu apã în localitatea Valea lui Darie si amenajare pod din B.A. în localitIdrici, comuna Rosiesti 400
Solesti Pod beton armat în satul Iaz, comuna Solesti 150
Stãnilesti Alimentare cu apã si amenajare poduri si podete în localitãtile Stãnilesti, Budu-Cantemir, Bogdana-Voloseni, Chersãcosu, Sãratu si Pogãnesti, comuna Stãnilesti 740
Suletea Alimentare cu apã si amenajare poduri si podete în localitãtile Suletea, Râscani si Jegãlia, comuna Suletea 400
Tanacu Alimentare cu apã si amenajare poduri si podete în localitãtile Tanacu si Henesti, comuna Tanacu 342
Todiresti Alimentare cu apã si amenajare pod peste pârâul Sacovãt, comuna Todiresti 250
Vãleni Alimentare cu apã si amenajare poduri si podete în localitatea Vãleni comuna Vãleni 250
Vetrisoaia Poduri, punti pietonale si podete în comuna Vetrisoaia 100
Voinesti Amenajare poduri si podete în localitãtile Voinesti, Obârseni si Obârsenii Lingurari, comuna Voinesti 412
Zorleni Alimentare cu apã si amenajare poduri si podete în localitãtile Zorleni si Popeni, comuna Zorleni 150
Judetul Vaslui TOTAL 9.358
- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

14 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.