|

Hotii de cai îsi fac de cap la Hoceni, politistii lipsesc din comunã!

FURTURI…Una dintre faptele cel mai grav pedepsite în vremurile de demult, furtul cailor (de unde si expresia, bãtaie ca la hotii de cai – n.r.), si-a fãcut, din nou, aparitia, pe plaiurile vasluiene. Un astfel de caz a avut loc zilele trecute, în comuna Hoceni, acolo unde Maria Musteatã si-a lãsat iapa priponitã în spatele casei dar, a doua zi, nu a mai gãsit-o. A încercat sã vorbeascã cu politistii din comunã,însã a gãsit usa postului de politie închisã. Abia ieri pãgubita a reclamat furtul la politie si oamenii legii au demarat cercetãrile.

Furtul cailor, una dintre cele mai aspru pedepsite fapte, în trecut, si-a gãsit, în zilele noastre, noi adepti. Si asta dupã ce au dispãrut, din mediile rurale, posturile de politie si politistii care locuiau, efectiv, în comuna în care-si desfãsurau activitatea si au fost înlocuiti cu sectiile de politie ruralã. Pe vremuri, hotii de cai erau pedepsiti, de multe ori, cu brutalitate, atunci când erau prinsI, astfel cã, în vorbirea popularã, a apãrut si expresia “bãtaie ca la hotii de cai”. Astãzi, de multe ori, acestia rãmân neprinsi si lucrul acesta îi poate încuraja sã repete astfel de fapte antisociale. Ca exemplu, furtul unei cabaline, în comuna Hoceni, scoate în evidentã, din nou, o decizie a guvernantilor de a înfiinta sectiile de politie ruralã si de a elimina politistul de la postul din comunã. Dupã ce, sãptãmâna trecutã, Maria Musteatã, a constatat cã animalul, scos la pãscut în apropierea locuintei, a dispãrut, a încercat sã reclame disparitia, la postul de politie din localitate. Din pãcate, acest lucru a fost posibil abia câteva zile mai târziu, timp suficient ca animalul sã disparã fãrã urmã si sansele sã fie gãsit sã tindã spre zero. “Miercuri am proponit iapa undeva lângã casã, sã pascã. A doua zi dimineatã, fiul meu a mers sã o aducã acasã, dar nu a gãsit decât funia cu care era legatã si cãpãstru. Nu am mers imediat la politie. Am crezut cã a scãpat si am început sã o cãutãm si sã întrebãm oamenii din sat dacã nu au vãzut-o. Vineri dimineatã, pentru cã nu am dat de ea si nimeni nu o vãzuse, am mers sã facem sesizare la politie, dar nu am gãsit pe nimeni. Si a doua zi a mers fiul meu la post, dar tot asa, nu era nimeni. Abia astãzi (ieri – n.r.) am reusit sã-l gãsim pe politist si sã facem plângere”, povesteste Maria Musteatã. De asemenea, femeia ia apãrarea oamenilor legii si spune cã este posibil ca acestia sã fi fost ocupati sau liberi si de aceea nu a reusit sã gãseascã pe cineva la post.

Politistul de la Hoceni, în concediu, douã sãptãmâni

Întrebat despre situatia de la Hoceni, primarul comunei, Vasile Tabãrã, spune cã, din ce stie, politistul este în concediu. “De douã sãptãmâni nu este politist în comunã. Din ce stiu, este plecat în concediu”, spune edilul. De partea cealaltã, reprezentantii IPJ Vaslui spun cã, pentru comuna Hoceni sunt desemnati doi politisti. Unul dintre ei este, într-adevãr, în concediu si cel de-al doilea, a fost prins, în ultima vreme, cu foarte multe patrule. În astfel de cazuri, populatia este sfãtuitã sã sune la 112.