|

Hramul Catedralei Episcopale, cu slujbă arhirească și sute de credincioși

ÎMPREUNĂ…  Mulți credincioși au venit astăzi la Episcopia Hușilor, la hramul Catedralei Episcopale și, prin felul lor cuviincios de a se purta, au mai demonstrat încă o dată, că oamenii care îl poartă în inimă pe Dumnezeu, pot face față oricăror condiționări lumești, dacă astfel își pot trăi credința, așa cum știu de veacuri. “Distanțarea fizică s-a respectat, însă cea sufleteacă, nu”, a spus, zâmbind, unul dintre preoții, veniți la slujba arhierească, de la Catedrala Episcopală.

A fost o zi foarte caldă, însă, la umbra  zidurilor Catedralei, oamenii și-au făcut loc, pe iarbă, lângă semnele care i-au ajutat să respecte mai ușor distanțarea fizică. Bucuria de fi împreună acolo, într-o zi așteptată în fiecare an, pentru închinarea și rugăciunea atât de necesare, nu a mai lăsat loc de alte lucruri. Câți credincioși erau cu mâinile împreunate în curtea Catedralei, atâtea dorințe s-au înălțat spre cer. Unii s-au rugat pentru sănătate, pentru înțelegere, pentru copii și reușitele lor; alții au pus gândul bun în rezultatele la Bacalaureat ce vor fi afișate pe 30 iunie. “Sunt emoții mari, pentru că și vremurile au fost mai altfel, decât în alți ani. Am fiul, elev la Cuza Vodă, care a dat Bacul. A făcut naveta tot liceul, că noi stăm la țară. Sperăm să fie un rezultat bun, cu ajutorul lui Dumnezeu, căci are de gând să urmeze o carieră militară”, spune profesoara Maria Simon.

Pachete alimentare pentru toți credincioșii

Sfânta Liturghie a fost una cu totul sepcială, inclusiv pentru faptul că a slujit însuși IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor. Au fost prezenți și alți doi ierarhi întotdeauna bineveniți la Huși, este vorba despre Preasfințitul Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sus, precum și Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. La finalul slujbei, toți cei prezenți au primit pachete cu preparate, așa cum este tradiția străveche a hramului. “Mâncare bună și dată din toată inima. Mulțumim preoților de la Episcopie. Așa e la hram, se dă de pomană ceva, pentru sufletele celor duși. Au fost dăți, nu mai spunem când, că nu mai amintim de acele vremuri, când lumea nici nu simțea că e hram la Huși. Acum se vede pregătirea, se vede strădania de a primi credincioșii, de a fi lângă ei”, au spus hușenii. Tot pentru ei, curtea Catedralei Episcopale a fost recent înfrumusețată. S-a schimbat peisagistica, s-au pus flori în culori vii și s-au modernizat trotuarele.