|

Husean “fugãrit” dintr-o vamã în alta, dupã ce granitele tãrilor vecine s-au ferecat! (VIDEO)

GRAV… Alungati de la o vamã la alta! Asta li s-a întâmplat în aceste zile unor români care au vrut sã se reîntoarcã în tarã, dar au constatat pe viu cã din povestea Uniunii Europene, nu a mai rãmas decât…niste granite peste care nu se trece! Între ei se aflã si un husean în vârstã de 38 de ani, care a vrut sã revinã în tarã din Belgia, unde îsi gãsise ceva de lucru. “Când am ajuns la vamã în Ungaria, ne-au întors înapoi. În Austria, am pãtit la fel. Cum, Doamne, sã ajungem acasã? Vã rog, ajutati-ne”, a fost apelul lansat de bãrbat pe o retea de socializare. Reactiile celor din tarã nu s-au lãsat asteptate. “Rãmâneti unde sunteti! Mergeti în carantinã, nu veniti acasã bolnavi, cã ne îmbolnãviti si pe noi”, au reactionat unii. “Dar unde sã ne ducem, doamnã dragã? Venim la noi acasã”, a fost reactia împricinatilor.

Românii care vor sã se reîntoarcã în tarã în aceastã perioadã au viatã grea! O multime de imagini aratã cum acestia stau la granitele tãrilor vecine cu România si asteaptã sã vadã când vor putea pleca la drum, ca sã ajungã acasã. Cele mai recente probleme s-au înregistrat la granita Ungariei, iar românii care au pornit din diferite tãri, pe traseele rutiere, au fost opriti si li s-a interzis accesul pe teritoriul statului respectiv. Spaima de coronavirus a fãcut ca toate tãrile sã fie foarte exigente cu intrãrile prin vãmi. A simtit-o pe pielea lor românii care au vrut sã ajungã în România, prin Ungaria, de pildã, dar nu au fost lãsati. “Suntem cetãteni ai Uniunii Europene, nu suntem ciumati! Rusine sã vã fie”, au strigat acestia. Rãspunsurile au fost împãrtite, însã cele mai multe reactii au vizat frica de coronavirus si respectarea unor mãsuri stricte, pentru prevenirea rãspândirii acestei boli, extrem de contagioase. Într-unul din grupurile de români, care au “bãtut” zadarnic la portile mai multor vãmi, în încercarea de a ajunge în România, s-a aflat si un husean.

“Dacã sunteti bolnavi cu coronavirus si umblati prin tãrile acestea, voi vã dati seama cã îmbolnãviti atâtia oameni nevinovati?”

“Uitati ce soartã am avut în Ungaria, la granitã! Ne-au spus cã nu aveam voie sã trecem. Le-am cerut apã si nici atât nu ne-au dat. Am stat acolo, vai de capul nostru. La un moment dat, am hotãrât sã plecam înapoi, în Belgia. Am înteles cã, totusi, noaptea, s-ar fi decis sã dea drumul la unii, ca sã traverseze, dar noi nu am stiut si am plecat înapoi, dupã atâtea ore de asteptare. Am plecat apoi prin Austria, dar la fel, nu am reusit. Nu stiu când vom ajunge acasã”, a spus Marin, huseanul în vârstã de 38 de ani. “Suntem douã persoane, care venim din Belgia. Nu avem cu ce pleca acasã! Vã rog din sufletul meu, plãtesc, nu degeaba! Vreau sã ajung la familie acasã. Vã rog, nu ne lãsati aici, suntem români ca si voi. Nu am gresit cu nimic, am venit ca si voi, sã câstigãm o pâine. Vrem sã mergem acasã, mãcar sã ne treacã vama sau pânã în Viena sã ne ducã. Plãtim, vã multumesc din suflet”, a fost apelul cu care a revenit ieri, huseanul, care nu reusea, de douã zile, sã treacã de vãmi si sã ajungã la granita cu România. Mesajul sãu a generat pãreri împãrtite. Dacã unii au spus cã trebuie sã sune la ambasadã, sã cearã ajutor, altii au fost vehementi. “Dacã sunteti bolnavi cu coronavirus vreunul din voi si umblati asa, aiurea, prin tãrile acestea, voi vã dati seama cã îmbolnãviti atâtia oameni nevinovati? Stati pe loc, oameni buni! Mergeti la primul punct sanitar si cereti sã vã verifice starea de sãnãtate. La ce veniti acasã, dacã ati fost rugati frumos sã rãmâneti pe loc, pentru cã e caz de viatã si moarte. Nu vã întelegem. Sunteti vinovati de rãspândirea acestei boli”, au reactionat unii. “Eu vreau sã ajung acasã, la familia mea, sã mã întorc acasã”, a fost rãspunsul huseanului, asemãnãtor cu al tuturor celorlalti, aflati în aceeasi situatie.