spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
26-apr.-2024

Huseanca înstrãinatã care a cucerit Italia, Mirela Balan, invitatie specialã pentru cei de-acasã!

- Advertisement -

VESTE… Talentata huseancã Mirela Balan, le dã concitadinilor sãi, de acasã sau din diaspora, o veste frumoasã! Pe data de 21 noiembrie, ea va avea o expozitie personalã, în Castel San Pietro Terme. Tablourile sale spectaculoase îsi vor astepta cuminti privitorii, la galeria municipalã de artã contemportanã, din strada Giacomo Matteotti, nr. 78. Într-un interviu, Mirela Balan a povestit cât de greu i-a fost la început, ca “stranier” ajuns în Italia, fãrã niciun sprijin.

Invitatia este deja lansatã, iar afisul evenimentului a captat atentia celor interesati de creatiile cu totul inedite, semnate de Mirela Balan. Pictorita de la Husi, cea despre care criticii au spus cã realizeazã tablouri în stilul “pop-art”, cu accente personale evidente, îsi va prezenta lucrãrile pe simezele galeriei de artã contemportanã din Castel San Pietro Terme, o comunã cochetã din provincia italianã Bologna, regiunea Emilia Romagna. Castel San Pietro Terme este o localitate despre care românii spun cã seamãnã cumva cu Husul natal al pictoritei, având, la fel, imaginea unui orãsel de provincie, linistit, plin de verdeatã si flori, cu o populatie de aproximativ 21.000 de locuitori. Expozitia Mirelei Balan va debuta pe 21 noiembrie, la ora 17:00, ea rãmânând cu usile deschise pânã pe data de 8 decembrie 2019.

“Încã de la început am fost sustinutã si încurajatã de italieni”

În ultima perioadã, Mirela a muncit mult la tablourile care urmeazã sã fie arãtate publicului. Lucrãri fãcute în cãrbune pe carton, lucrãri de dimensiuni mari, în culorii vii, intense, cu tuse groase sau umbre seducãtoare – toate reprezintã talentul unei husence care poate fi un exemplu de artist, care a pornit de jos si a izbutit, exclusiv pe munca sa, sã îsi impunã arta. Pentru o publicatie româneascã, Mirela Balan declara anul trecut: «În Italia am reusit sã desfãsor o activitate intensã ca artist. Pânã în prezent am organizat patru expozitii personale, fiecare cu minim 50 de tablouri si am participat la numeroase expozitii colective unde am fost invitatã, sau în cadrul Asociatiilor de artisti unde sunt înscrisã. Asta deoarece, încã de la început, am fost sustinutã si încurajatã de italieni si chiar de primãriile unor orase care au considerat cã arta mea place si va avea succes. S-au publicat articole în ziare cu tablourile mele si despre mine, în reviste de artã, si am avut câteva emisiuni la televiziune. Am expus în galerii din Bologna, Ravenna, Imola, Castel San Pietro Terme, Cervia, Cesena, Forli, Modigliana, Faenza. Asa am reusit sã cunosc multi artisti, critici de artã, editori, colectionari», a declarat Mirela Balan, pentru gazetaromâneascã.com.

Povestea dureroasã, dar dârzã, de pe “calea strãinãtãtii”

“Am plecat în Italia acum opt ani. Nu uit înghesuiala de la Atlassib, românii care cãlãtoreau si ei la fel ca mine, cu sufletul strâns, unii tristi, altii nu, unii optimisti, altii nu… Greu, foarte greu a fost la început. Am lucrat ca badantã 4 luni. Trebuia sã am grijã de o bãtrânã care nu vorbea, nu mergea, nu auzea…. Si cum toate astea nu erau destule, mai locuia si într-un câmp unde nu aveai cu cine vorbi. Mi-a fost greu, dar stiam cã nu foloseste la nimic dacã-mi plâng de milã, asa cã m-am gândit sã fac un curs sanitar timp de un an pentru a-mi depãsi conditia. Asa am reusit sã lucrez în structuri organizate, case de bãtrâni si ca asistentã domiciliarã timp de trei ani. La serviciu, printre pauze (în turele de noapte) fãceam câte un desen rapid, portretul unui coleg sau unei colege. A început sã le placã si au început sã se aboneze la “talentele” mele. Am devenit un pic cunoscutã cu desenele mele si asa, într-o zi am fost chematã la primãrie, unde responsabilul cultural m-a întrebat dacã reusesc sã pictez ceva tablouri pentru o expozitie. Eu am rãspuns hotãrâtã ca da, chiar dacã nu eram chiar convinsã, dar am avut prezenta de spirit sã spun cã nu-mi pot cumpãra singura materiale. În câteva zile ti le procurãm noi, zice… nu-mi venea sã cred ce-am auzit. Si uite-asa m-am pus pe treabã, si picturã, si servicii. A meritat. Apoi au urmat alte expozitii mai mari, mai mici si încet, încet am reusit sã vând, asa încât n-a mai fost nevoie sã lucrez ca asistent sanitar», a povestit pictorita de la Husi, Mirela Balan.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.