|

Huseanul cu coronavirus a mintit autoritãtile, iar fratele sãu a fugit de politistii veniti sã-l ia la analize!

NECAZ… E spaimã mare la Husi, din cauza coronavirusului cu care a fost diagnosticat soferul de TIR, în vârstã de 40 de ani. În urma anchetei epidemiologice, unul din magazinele de cartier, din care bãrbatul si-a fãcut cumpãrãturile a fost deja închis, iar mai multe persoane au mãrturisit cã au luat contact cu el, în zilele în care a circulat, nestingherit. Se pare cã soferul i-a mintit pe cei care au fãcut ancheta epidemiologicã, pentru cã le-a mãrturisit cã a stat în toatã perioada, de când a sosit din Germania, autoizolat în domiciliu, în timp ce, în realitate, el a cutreierat prin oras, pe la magazine si a intrat în contact cu o multime de oameni. Mai grav decât atât, fratele sãu ar fi fugit de autoritãtile care veneau sã facã ancheta la domiciliu, dupã cum au povestit vecinii. Fatã de aceste informatii, autoritãtile au pãstrat o tãcere semnificativã, iar reprezentatii Politiei au spus doar atât. “Doar DSP-ul vã poate da detalii despre aceastã anchetã epidemiologicã, pentru cã noi mergem acolo doar la chemarea lor”.

Husenii au început sã se teamã cu adevãrat de coronavirus, din momentul în care s-a dus vestea cã un concetãtean a fost testat pozitiv. Numai gândul cã bãrbatul a umblat mai multe zile slobod prin oras, s-a întâlnit cu vecini si prieteni, mergând apoi si la magazine, pentru cumpãrãturi, i-a fãcut pe multi sã ia foarte în serios dezinfectantul, mãstile, mãnusile si, mai ales, izolarea la domiciliu. Individul, spun vecinii sãi, ar fi mintit autoritãtile, zãdãrnicind ancheta epidemiologicã riguroasã, pe care o aveau de fãcut reprezentatii DSP-ului. Nu ar fi spus exact cu cine s-a întâlnit, ce a fãcut, pe unde a fost. Noroc de faptul cã unii dintre vecini au povestit autoritãtilor cã bãrbatul era vãzut pe la magazin. “A fost închis magazinul unde am spus toti cã l-am vãzut. Oricum, nu cred cã se mai ducea nimeni acolo. El a mintit foarte mult. A spus doctorilor cã a stat izolat acasã, de când a venit din Germania, dar nu a fost adevãrat. Noi l-am vãzut pe stradã. Vorbea, dãdea mâna cu oamenii. A mers la chiosc si a cumpãrat diverse. Sotul meu chiar l-a întrebat cum de a venit în tarã si dacã nu e în carantinã pe undeva, dar el a spus cã a stat în carantinã în Germania si a fost testat acolo, dar a iesit cã e sãnãtos. Acum cred cã doar a mintit. La noi a venit Politia si ne-a întrebat dacã l-am vãzut, cu cine a vorbit. Am spus adevãrul, pentru cã numai asa se poate da de capãt bolii pe care el a adus-o si a rãspândit-o constient în oras. Nu are nimeni nimic cu el, dar de ce nu a stat în casã, de ce nu s-a dus în carantinã? Noi nu trebuie sã pãtimim din cauza unora ca el, care mint”, au spus vecinii.

“Nu stiu ce au în cap acesti oameni care nu îsi dau seama cã ne îmbolnãvesc si pe noi”

Tot cei din cartierul în care locuieste bãrbatul de 40 de ani au povestit cã fratele bãrbatului, auzind cã vine echipa sã facã anchetã epidemiologicã, ar fi fugit de la domiciliu si s-a ascuns undeva, în zona Drãslãvãt. Ar fi fost gãsit de politisti si dus la analize. “Asa s-a întâmplat. Dar politistii nu s-au apropiat de el, i-au spus sã stea culcat la pãmânt. A fost ca în filme. Nu stiu ce au în cap acesti oameni care nu îsi dau seama cã ne îmbolnãvesc si pe noi. S-a spus cã de ce suntem revoltati pe ei, dar iatã de ce. Cã, cu bunã stiintã, nu au anuntat autoritãtile si cine stie câtã lume au îmbolnãvit”, au spus vecinii, revoltati. Din pãcate, despre toate aceste lucruri, autoritãtile nu au vrut sã facã precizãri publice. În locul confirmãrilor sau infirmãrilor, a fost precizat un sec “nu putem sã facem, deocamdatã, nicio precizare”. Este o strategie de comunicare, prin care, evitând publicarea datelor despre îmbolnãvirile nou înregistrate, despre actiunile intreprinse, populatia nu va intra mai mult în panicã, au explicat surse autorizate. “În aceste conditii, zvonistica o va lua razna si oamenii mai mult se vor panica. Adevãrul si sinceritatea autoritãtilor este singura solutie”, cred medicii din Husi.