|

Husenii care vor redeschiderea Muzeului au început “investigatii” pe cont propriu, despre stadiul lucrãrilor!

POFTIM, RÃSPUNS!… Husenilor începe sã le pese tot mai mult de obiectivele culturale din municipiul lor, motiv pentru care, supãrati pe faptul cã Muzeul Municipal stã în ruinã de ani buni, iar explicatiile nu sunt deloc lãmuritoare, au început sã facã investigatii pe cont propriu. Cineva a fãcut un demers perfect legal, în baza Legii 544, privind liberul acces la informatii de inters public, scriind direct Ministerului Culturii. Omul a vrut sã stie ce se întâmplã cu ruina care troneazã în mijlocul urbei, de aproape 20 de ani. Si Ministerul i-a rãspuns. Dacã cineva nu crede cã ar fi posibil ca la Muzeu sã se fi cheltuit o groazã de bani, dar sã se fi descoperit, chipurile, niste beciuri, motiv pentru care lucrãrile au fost lãsate baltã, acela trebuie sã stie cã o asemenea tãrãsanie a fost posibilã. Cel putin, asa sustine Ministerul Culturii care, ca sã bage în ceatã si mai mult husenii, mai adaugã în rãspuns cã, în mod ciudat, de la fata locului nu s-au transmis la Bucuresti date concrete despre asa-zisele beciuri care au împotmolit ditamai lucrarea.

“Arãt mai jos rãspunsul pe care l-am primit de la Ministerul Culturii si Identitãtii Nationale – Directia Judeteanã pentru culturã Vaslui, la sesizarea pe care am trimis-o, cu privire la stadiul proiectului de reabilitare si renovare a clãdirii cunoscute ca si “Casa Adam Mitache”- sediul Muzeului Municipal Husi”, scrie huseanul, prezentând apoi rãspunsul oficial, primit din partea Ministerului Culturii. “Ca urmare a adresei dumneavoastrã, nr. 1267 din 11 septembrie 2019, înregistratã la Institutul National al Patrimoniului cu nr. 5773/08.10.2019, formulatã în baza Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informatiile publice, vã comunicãm urmãtoarele: în anul 2005 a fost realizat proiectul de consolidare – restaurare a Muzeului de istorie si etnografie Husi (actualul Muzeu Municipal Husi), de cãtre SC Pro-Gal Exim Srl, sef de proiect arhitect Laura Ilie. În anul 2006 au fost contractate lucrãri de executie si au fost demarate lucrãrile. Ca urmare a unor inadvertente în procesul de executie, proiectul a fost înterupt. Referitor la descoperirea unor constructii subterane (beciuri) în timpul lucrãrilor de reabilitare a acestei clãdiri, mentionãm faptul cã date referitoare la acestea nu au fost aduse la cunostinta Institutului National al Patrimoniului”, se mentionazã în rãspuns.

Oficialii iar s-au apucat de studii pentru restaurarea Muzeului din Husi!

“Obiectivul “Casa Adam Mitache, azi Muzeul Municipal Husi”, cod LMI 2015 VS-II-m-A-06845, cu adresa Strada Teleman General, nr. 8, este inclus în Programul National de Restaurare etapa I- Lucrãri noi, urgente si prioritãti – 2019 aprobat de Ministerul Culturii si Identitãtii Nationale si gestionat de Institutul National al Patrimoniului, cu fonduri pentru elaborarea documentatiei de proiectare. Astfel, în luna septembrie a.c., a fost încheiat contractul de prestãri servicii de proiectare pentru elaborarea de studii si investigatii, DALI, PTE, PAC, PE, POE, si asistentã tehnicã pentru lucrãri de restaurare, consolidare si punere în valoare a monumentului istoric “Casa Adam Mitache azi Muzeul Municipal Husi”, Municipiul Husi, strada General Teleman, nr. 8, Judetul Vaslui, cod LMI-VS-II-m-A-06845, cu “Asocierea SC Arc Design Srl, SC Mihul Srl, SC Elma Stil Srl”, sef de proiect architect Corneliu Ciobãnasu”, au mai adãugat reprezentatii Ministerului Culturii, respectiv manager, conferentiar doctor architect Stefan Balici, sef sectie achizitii publice si urmãriri contracte, Domnita Maria Traistaru, precum si Responsabilul de aplicarea Legii 544/2001, Emanuel Doru.