|

Husenii s-au luat la ceartã, când a venit vorba de un ajutor pentru Spitalul local!

NE-SOLIDARI… În timp ce o tarã întreagã face apel la solidaritate cu cadrele medicale, la Husi s-a iscat scandalul, dupã ce Spitalul local a cerut ajutorul. Cadrele medicale de la “Dimitrie Castroian” au fãcut un anunt dramatic, potrivit cãruia, în plinã epidemie de coronavirus, unitãtii îi lipsesc materialele sanitare esentiale în tratarea bolnavilor, cu sau fãrã coronavirus! Conducerea Spitalului a lansat, asadar, un apel “de suflet”, îndreptat cãtre persoanele fizice si juridice, care ar putea ajuta cu donatii institutia, rãmasã, se pare, complet dezarmatã în fata unei posibile infectii cu coronavirus. Solicitarea însã i-a supãrat pe unii, care s-au gândit cã ar fi momentul sã îsi spunã oful: “De ce sã donez pentru spital? Pe mine cine mã ajutã? Descurcati-vã”, a reactionat un husean. “Administratorul spitalului ce face, doarme?”, a fost o altã reactie. “Nimeni nu bagã mâna în buzunarul nimãnui. Totul e din inimã”, a intervenit, împãciuitor, unul dintre cei care au sustinut mesajul cadrelor medicale.

Chiar dacã nu este inclus în scenariul 3 prevãzut de autoritãti în privinta coronavirusului, asta nu înseamnã cã la aceastã unitate medicalã nu ar putea ajunge persoane care, sub aparenta altor afectiuni, sã fie infectate cu temutul virus. În fata acestei posibilitãti însã, unitatea medicalã recunoaste cã este complet dezarmatã. O mai fi având medicii câte ceva prin magazia unitãtii, vreo mascã, câteva mãnusi, vreun combinezon sau câteva recipiente de dezinfectant, însã, dacã au iesit public cu un apel cãtre donatori, anuntând cã au urgentã nevoie de materiale sanitare, atunci e clar cã la Husi situatia nu este cea care trebuie. “Facem apel la toate persoanele fizice si juridice din municipiul Husi sã sustinã financiar achizitionarea de materiale, conform listei de necesitãti actuale. Este nevoie urgentã de mãsti, capeline, combinezoane impermeabile, viziere, mãsti cu viziere, halate de unicã folosintã, mãnusi pentru consultatie”, au transmis reprezentatii Spitalului Husi.

Husenii au fãcut gâlceavã, pe tema: care sã ajute Spitalul la greu!

Mesajul transmis de unitatea spitaliceascã a stârnit reactii neasteptate. Unii s-au exprimat fãrã menajamente, spunând cã nu au de gând sã dea nicio mânã de ajutor spitalului aflat în nevoie. “Dar de ce sã donez la Spital? Statul si autoritãtile locale sã se implice. Pe mine cine mã ajutã, cã statul si Primãria îmi impun si îmi ia bani. Asa cã descurcati-vã si voi la rândul vostru”, a fost reactia lui Sergiu. Mihaela l-a sustinut: “Aprovizionarea trebuie fãcutã înainte, trebuie sã ai stocuri. Dacã mergi la Spital, oricum cumperi tratament. Administratul Spitalului ce face, doarme?”, a fost pãrerea husencei. O concitadinã a sustinut-o: “Oricum, cumperi tratament si oricum bagi în buzunare la doctori, pânã la ãla care te duce la morgã. Altfel nu se uitã nimeni la tine. Pânã si soferii de pe ambulantã sau brancardierii se uitã cu greatã la tine. Zic din proprie experientã”, a comentat femeia. Un husean a considerat însã cã aceste reactii nu sunt potrivite în contextul în care Spitalul cere ajutor, practic, pentru a putea salva oameni. “Acesta este un apel umanitar si trebuie tratat ca atare. Nimeni nu bagã mâna în buzunarul nimãnui si nici nu obligã. Totul este din inimã”, a scris Cristian.

Iatã “APELUL UMANITAR”, lansat de Spitalul Husi

“Spitalul municipal “Dimitrie Castroian” Husi face un apel de suflet, cãtre persoanele fizice si cãtre mediul de afaceri din municipiul Husi! În contextul epidemiologic actual, se impune solidaritate cu personalul medico-sanitar si auxiliar de la Spitalul municipal „Dimitrie Castroian” Husi, aflat, în aceste zile în lupta cu pandemia de coronavirus. Pentru procurarea necesarului de materiale sanitare, pentru protejarea personalului, dar si pentru tratarea eventualelor cazuri de infectare cu noul coronavirus, Spitalul municipal „Dimitrie Castroian” Husi, face apel la toate persoanele fizice si juridice din municipiul Husi sã sustinã financiar achizitionarea de materiale, conform listei de necesitãti actuale. Astfel, este nevoie urgentã de mãsti, capeline, combinezoane impermenabile, viziere, mãsti cu viziere, halate de unicã folosintã, mãnusi pentru consultatie, dezinfectanti pentru tegument si pentru suprafete, echipament-costume pentru personalul medical. Pentru persoanele fizice si juridice care doresc sã contribuie cu bani, punem la dispozitie modelul de contract care se va încheia cu fiecare în parte, cu mentiunea cã toate sumele de bani ce se vor strânge vor fi folosite exclusiv conform dorintei donatorilor. Contul în care se pot face donatii este specificat în modelul de contract, care, pentru operativitate, poate fi descãrcat de pe site-ul http://www.spitalmunicipalhusi.ro si completat de la domiciliu, scanat si transmis pe adresa de e-mail: administrativ@spitalmunicipalhusi.ro. Mentionãm cã numele celor care vor dona nu vor fi fãcute publice decât la solicitarea expresã a fiecãrui donator în parte”, a transmis conducerea Spitalului Husi.