|

Iatã “antisemitii” de la Husi: elevii care s-au visat karatisti!

Acestia sunt doi din cei trei elevi care au recunoscut în fata politistilor cã au devastat cimitirul evreiesc din Husi.

URMÃRI…. Cei trei elevi de clasa a IX-a, de la Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir” stau cu frica în sân, aflând de la Politie dimensiunea grozãviei sãvârsite în cimitirul evreiesc. Zadarnic se îndoieste seful Federatiei Comunitãtilor Evreiesti din România, Aurel Vainer, cã nu ei ar fi autorii devastãrii monumentelor, cãci anchetatorii sustin cã nu existã dubii. Recunoscuti si în scoalã ca fiind rãzvrãtiti si fãrã o educatie prea bunã, pustii au vrut sã îsi încerce puterile cu vechile pietre funerare, pe care le-au pus la pãmânt cu pumnii si picioarele. “Sunt slabi la învãtãturã. Sunt de notele 5,00 sau 6,00, cu indulgentã. Mai sar la bãtaie, mai fac prostii, vorbesc urat. Nu ne-am mirat, când am auzit cã îi cautã Politia, dar am rãmas socati când am aflat ce i-a dus mintea sã facã. Da, îi vedem în stare sã dãrâme pietrele de acolo. Nu pot întelege ce înseamnã un cimitir, ce înseamnã Holocaust, pentru cã nu au fost învãtati de acasã ce înseamnã respectul. Cu regret spunem, dar asta e”, au spus cadrele didactice, care au confirmat numele elevilor anchetati în cazul “cimitirului devastat”.

Trei elevi de clasa a IX-a, de la Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir”, ale cãror nume vor rãmâne, deocamdatã, doar în dosarul anchetatorilor, au fost gãsiti de politisti, drept principalii suspecti, în cazul cimitirului devastat. Unii spun cã acestia s-ar fi întors la locul faptei, dupã ce au auzit de vâlva teribilã, generatã de faptele lor nesãbuite si asa ar fi fost prinsi. Profesorii lor însã cred cã politistii au avut o modalitate mai aplicatã de a ajunge la cei trei. Cert este cã, la audieri, adolescentii si-au recunoscut faptele, au descris cu lux de amãnunte ceea ce au fãcut si au motivat cã au vrut doar sã exerseze “scheme de karate”. Au stiut de existenta cimitirului evreiesc si a faptului cã acesta nu are pazã, întrucât, cel putin doi dintre ei, locuiesc în cartierul Plopeni din municipiul Husi, care e într-o zonã apropiatã cimitirului. Nu ar fi fost acolo doar o datã, ci în mai multe rânduri ar fi mers, pentru a distruge monumentele. Fiind subrede, acestea picau usor sub loviturile adolescentilor “karatisti”, dupã cum au povestit ei la audieri. În liceu, toti cei trei sunt cunoscuti ca niste copii rebeli. Descoperirea grozãviei a fost fãcutã la mijlocul lunii martie, însã rãmâne de vãzut care este segmentul de timp în care elevii au devastat cimitirul.

“Provin din familii modeste si, din pãcate, nu au fost învãtati acasã ce înseamnã respectul”

“Sunt slabi la învãtãturã. Sunt de notele 5,00 sau 6,00, dar cu indulgentã. Mai sar la bãtaie, mai fac prostii, vorbesc urat. Nu ne-am mirat, când am auzit cã îi cautã Politia, dar am rãmas socati când am aflat ce i-a dus mintea sã facã. Da, îi vedem în stare sã dãrâme pietrele de acolo. Nu pot întelege ce însemanã un cimitir, cum e situatia cu evreii decedati, Holocaust si asa mai departe, pentru cã nu au fost învãtati de acasã ce înseamnã respectul. Cu regret spunem, dar asta e. Au fost la Scoala “M. Sadoveanu” pânã în clasa a VIII-a, iar acum, cel putin doi dintre ei, sunt la liceu la noi, la profilul “Servicii”. Adicã, viitori enonomisti, sã spunem asa. Dar e vai de capul lor. E adevãrat cã le plãcea sã se batã, cã au mai venit copii din scoalã sã spunã cã acesti bãieti sunt mai violenti, cã sar la bãtaie. Provin din familii modeste si, din pãcate, nu au fost învãtati acasã ce înseamnã respectul. Vârsta e criticã, nu are cine sã le explice cã bãtaia, karatele, prostiile, dãrmarea pietrelor dintr-un cimitir nu e drumul în viatã. La noi, la liceu, au venit de nici un an. Ce puteam face noi în aceste luni, dacã familia nu a fost în stare sã facã pentru educatia lor în 15 – 16 ani?”, au spus cadrele didactice.

Aurel Vainer: “Nu se poate da vina pe niste bieti adolescenti care ar trebui sã aibã tehnici avansate de distrugere ca sã facã asta”

“Sunt efectiv indignat si foarte mâhnit cã dupã cercetãrile efectuate, s-au gãsit eternii vinovati, niste adolescenti care ar fi reusit, înarmati cu cazmale si rãngi, sã doboare cele peste 73 de monumente. În opinia mea, este inacceptabil sã dai vina pe niste adolescenti pentru distrugeri atât de ample. O investigatie ca lumea ar fi arãtat cã trei tineri ar fi avut nevoie de o lunã ca sã doboare 73 de monumente, dar ei au fãcut-o în timp record. Ne vom adresa unor factori competenti la un nivel superior, Parchetului General, conducerii Ministerului Afacerilor Interne, pentru a gãsi adevãratii vinovati pentru acest act de vandalizare, care e foarte asemãnãtor cu pogromul contra evreilor petrecut cu ani în urmã”, a declarat Aurel Vainer pentru site-ul inpolitics.ro. De reamintit cã pe data de 27 martie, un husean a depus o plângere pentru devastarea cimitirului evreiesc din Husi. Politistii, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângã Tribunalul Vaslui, au început imediat cercetãrile. S-au gãsit 73 de monumente funerare distruse. Mai multi oficiali de rang înalt au venit la Husi, acuzând “un act antisemit”, însã autoritãtile locale au respins ideea, invocând buna convietuire între toti husenii, indiferent de etnie sau religie. Politistii au dat un comunicat de presã în care confirmã identificarea celor trei adolescenti, ca fiind principali suspecti. Bãietii si-au recunoscut faptele. Ancheta este în curs, dupã cum au anuntat oamenii legii.