|

Iatã ce puteti vedea, în aceastã searã, la Noaptea Muzeelor din Vaslui

INVITATIE… Vasluiul se alãturã oraselor care, în aceastã searã, organizeazã Noaptea Muzeelor 2017. Evenimentul va avea ca tematicã un moment de rãscruce din istoria României, si anume obtinerea Independentei din 1877. Acesta va începe la ora 17:00 si va dura pânã la ora 23:00, urmând sã continue a doua zi, de la ora 09:30 pânã la ora 13:30.

Deschiderea oficialã a evenimentului va avea loc în fata clãdirii Muzeului Judetean „Stefan cel Mare” Vaslui si va cuprinde: alocutiuni ale oficialitãtilor locale, vernisajul expozitiei tematice „Independenta României reflectatã în lucrãri de artã plasticã”, trecerea în revistã a trupei Asociatiei „6 Dorobanti” Bucuresti, prezentarea raportului, a drapelului, uniformelor si armamentului. Apoi, grupul istoric si spectatorii se vor îndrepta spre Parcul “Curtea Dumneascã”, acolo unde se va afla instalat bivuacul istoric (corturi, tun etc.). Astfel, de la ora 18:00, aici se vor desfãsura activitãti precum prezentarea uniformelor si a echipamentului militar al armatei române si armatei otomane care au luptat în Rãzboiul de Independentã, sedintã de instructie dupã regulamentele de epocã pentru micii-dorobanti la sfârsitul cãreia copiii vor fi avansati „cãprari” si vor primi „Virtutea Militarã” din partea Asociatiei „6 Dorobanti”.

Oficiu Postal de campanie si studio fotografic de epocã

De asemenea, va avea loc si o scurtã prezentare a campaniei din 1877-1878 si evocarea sergentului Constantin Turcanu, din Reg. 13 “Dorobanti”, cu panouri si hãrti explicative. De precizat cã aici va fi amenajat si un Oficiu Postal de campanie în care publicul va putea sã scrie (cu toc si cernealã) si sã trimitã prin postã cãrti postale realizate special cu subiecte legate de Rãzboiul de Independentã si din trecutul urbei Vaslui. Totodatã, va fi amenajat si un studio fotografic de epocã în care cei interesati sã-si poatã face fotografii ca cele din vremea lui Szathmari si Duschek. Fundalul muzical cu marsuri militare de epocã va fi asigurat de Asociatia „6 Dorobanti”. La ora 22:30 va avea închiderea activitãtilor: în ritm de tobã si cu fãclii aprinse, detasamentul Asociatiei „6 Dorobanti”, însotit de publicul existent la acea orã, se va retrage la Muzeu, unde se va da raportul final.

Partea a doua: activitãti dupã tipicul celei din seara precedentã

Duminicã, 21 mai, la ora 9:30, va începe partea a doua a evenimentului. Detasamentul se va aduna în fata clãdirii Muzeului si va da raportul de dimineatã, dupã care, încolonat, se va deplasa în Parcul „Curtea Domneascã”, la locul unde se aflã bivuacul. În continuare, aici, activitãtile se vor desfãsura la bivuac dupã tipicul celei din seara precedentã pânã la ora 13:30.