|

Iatã ce salarii nesimtite au bugetarii de la CJ Vaslui, cel mai sãrac judet din Europa!

RAIUL BUGETARILOR… Nu numai cã au cele mai mari salarii din aparatul bugetar de la Vaslui, dar îsi mai permit sã treacã si niste “mizilicuri” de sute sau chiar mii de lei, drept sporuri pentru munca grea prestatã la birou. Vorbim de sefii Consiliului Judetean, atât conducerea executivã, cât si directorii executivi si adjunctii lor, care au ajuns sã aibã salarii de 4.000-5.000 de euro pe lunã! Dumitru Buzatu, de exemplu, ca presedinte al Consiliului Judetean Vaslui, are un salariu, în septembrie 2019, de 23.400 de lei (în bani vechi, 234 milioane lei vechi). Asta, în conditiile în care cu doi ani în urmã abia dacã ajungea la 7.000 de lei. Buzatu, ca tãtuc al judetului, ia aproape 5.000 de lei drept spor de proiecte, cam cât salariile a doi muncitori din constructii. Numai din sporuri! De partea cealaltã, directorii executivi din Consiliul Judetean îsi bat joc de banul public, cu binecuvântarea sefului, si încaseazã sporuri… pentru conditii vãtãmãtoare de muncã! Administratorul public al judetului, Valeriu Caragatã, de exemplu, stiti ce salariu încaseazã? Peste 16.500 de lei! Iatã cum banul public este jefuit de acesti boiernasi de la judet, în timp ce sãracii de la privat, care trãiesc din salarii de 2.000 de lei, abia dacã îsi duc zilele de la o lunã la alta.

În acest moment, dupã ce Buzatu a aprobat salarii pentru aparatul propriu la maximul prevãzut de lege, salariul mediu pe Consiliul Judetean sare de 10.500 de lei. Se cheltuiesc, în acest moment, în jur de 3,5 milioane de euro pentru persoanele angajate în aparatul CJ Vaslui, multe dintre ele pe legãturi de partid sau de prietenii cu seful judetului. Cel mai bogat bugetar din judetul Vaslui este, fãrã doar si poate, Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean Vaslui. În luna septembrie 2019, acest baron absolut al Vasluiului a avut salariu brut de 18.720 de lei, în jur de 14.000 de lei în mânã. Dar, pentru cã banii nu-i ajung, s-a mai trecut cu un spor de 25%, pentru cã asa spune legea, pentru succesul implementãrii proiectelor europene, adicã însã o sumã de 4.680 de lei. În total, 23.400 de lei. O bagatelã, nu? Sã ne mai mirãm de ce Buzatu se laudã cu proiectele câstigate de Consiliul Judetean, câtã vreme aceste proiecte îi aduc peste 1.000 de euro pe lunã, în plus la salariu, fãrã sã facã nimic? Nici lefurile celor doi vicepresedinti ai CJ Vaslui nu sunt de lepãdat. Trifan totusi pare mai responsabil si încearcã într-un fel sã multumeascã sistemului pentru banii primiti. Este ca argintul viu, merge pe toate drumurile judetului, cu masina personalã, în timp ce Mariciuc doarme în birou si face naveta de la Negresti, cu masina CJ Vaslui. Când e cu chef comenteazã si pe Facebook. Ambii au acelasi salariu, 16.640 de lei. Plus spor de 25% la proiecte, 4.160 de lei, de fiecare. În total, pe luna septembrie, cei doi au semnat pentru salarii de 20.800 de lei. Diana Ursulescu, secretarul judetului, are si ea un salariu urias: 16.557 lei. Dar, la secretarul judetului, ca si la restul directorilor si directorilor adjuncti, mai apare o rubricã: conditii vãtãmãtoare de muncã, drept pentru care se mai încaseazã niscaiva sporuri. Ne întrebãm: ce conditii grele si periculoase sunt la Consiliul Judetean? Se poate sã explodeze din senin o ceascã de cafea? Sã sarã vreun cui de la scaunele mari si moderne, de piele? Sau ce? Nu ne dãm seama. Cert este cã secretarul judetului mai pune 83 de lei în plus la cei 16.557 lei. Cam putin. Însã, directorii executivi si cei executivi adjuncti, 17 la numãr, sparg cu sporurile. Mircea Tutuianu, de exemplu, directorul Directiei Economice a CJ Vaslui, are un salariu de 13.333 de lei, la care se mai adaugã spor pentru conditii periculoase sau vãtãmãtoare, de 5%, adicã 667 de lei. În total, seful economic al CJ Vaslui a semnat pentru luna septembrie 2019 pentru un salariu de 14.000 de lei. Fix, 14.000 de lei. Oare cum a iesit suma asta atât de fixã?

Aurel Anton, cel care stã de ani de zile pe scaunul de director adjunct, salariu de 15.000 de lei. Sotia, tot cam atât!

Arhitectul sef al judetului, Marian Besliu, are un salariu de bazã de 13.624 de lei. Ca si amicii sãi din conducerea executivã a judetului, mai adaugã un spor de 682 de lei, pentru conditii vãtãmãtoare sau periculoase. Total: 14.306 lei. Sã tot fii arhitect sef al judetului, pe acesti bani. Sã nu credeti cã viata de director executiv adjunct este mai grea. Un adjunct precum Aurel Anton, care este probabil si cel mai vechi de prin CJ Vaslui, director executiv adjunct al Directiei Economice, are un salariu de 12.917 lei, la care se mai adaugã cunoscutul de acum spor pentru conditii vãtãmãtoare sau periculoase, de 646 lei. Smecheria este totalã la acei directori executivi adjuncti trecuti pe proiecte, care încaseazã bani cam din trei locuri, dupã cum urmeazã: 12.917 lei, salariu de bazã, 646 lei spor pentru conditii periculoase si, mare atentie, 3.108 lei spor pentru implementarea de proiecte. Cât iese salariul unui astfel de director? 16.671 de lei, adicã în jur de 3.500 de euro pe lunã. Un director executiv adjunct, în cel mai sãrac judet al Europei.

O bãtaie de joc fãrã precedent fatã de banul public: sefii de servicii de la CJ Vaslui încaseazã bani din tot felul de sporuri!

Si, dacã tot vorbim de salarii, sã spunem cã sefii de servicii de la Consiliul Judetean Vaslui au salarii de 12.002 lei. Salarii de bazã. Stiti ce se mai adaugã la aceste salarii “minuscule”? Spor pentru conditii periculoase si vãtãmãtoare – 661 lei, drepturi pentru activitate prestatã în proiecte – 1.286 lei, drepturi pentru activitate de CFP (control financiar preventiv) – 1.201 lei. Stiti cât are un sef de serviciu de la Consiliul Judetean, în luna septembrie 2019? 15.150 de lei. Incredibil! În timp ce cu acesti bani plãtesti patru sau cinci muncitori într-o fabricã, la Consiliul Judetean banul public este jefuit fãrã milã, pentru cã toatã lumea îsi trece sporuri peste sporuri. Un consilier cu grad profesional superior, gradatia 5, care are un salariu de 8.679 lei, primeste în plus 434 lei spor de activitate periculoasã sau vãtãmãtoare, plus 4.340 de lei (adicã jumãtate de salariu!) numai pentru activitatea prestatã în proiecte, care este un drept ce i se cuvine, spune legea. Sã adunãm: un consilier superior de la CJ Vaslui are salariul, în septembrie 2019, de 13.453 lei! Mai mare decât salariul unui director de serviciu deconcentrat.

Ana Maria Obreja

Ana Maria, secretara lui Buzatu, 8.000 de lei salariu. Un sofer de institutie: 4.200 de lei!

BANI… Dumitru Buzatu, cel care se plânge peste tot de lipsã de fonduri, îsi plãteste regeste salariatii din aparatul propriu, din banii zecilor de mii de contribuabili de la privat, care trudesc pentru boierii de la Consiliul Judetean. Sã mai spunem cã secretara lui Buzatu are un salariu, în septembrie, de 7.643 lei, plus un spor de conditii vãtãmãtoare de 383 lei, adicã peste 8.000 de lei? Sã mai spunem cã un sofer a ajuns cu salariul la 4.200 de lei, în timp ce portarul institutiei ajunge la 3.500 de lei salariul? Sunt cifre care sperie, care socheazã si care ne aratã prãpastia dintre cei care ne conduc judetul si care lucreazã în Palatul Administrativ si restul vasluienilor, sutele de mii de oameni care îsi duc vietile de pe o zi pe alta. Cum sã nu-si petreacã vacantele în locatii exotice sau sã nu plece în fiecare week-end în altã locatie, câtã vreme au salarii imense, în raport cu ceea ce se câstigã la privat? O bãtaie de joc cãreia un Guvern mai responsabil, poate, ar putea sã-i punã capãt.