spot_imgspot_img
21 C
Vaslui
25-apr.-2024

Iatã cum le zburau banii de pe card primarilor

- Advertisement -

Escrocherie de proportii la Vaslui

LUATI LA OCHI…Primarii mai cu dare de mânã au devenit tinta unei retele de escroci care-i “opera” la … carduri

ESCROCI INVENTIVI…Un nou caz deosebit a intrat în atentia politistilor Serviciului de Investigare a Fraudelor Vaslui. Comisarii au de rezolvat acum un puzzle prin care, cel putin 6 primari (de care am reusit sã aflãm, pânã acum – n.r.) din judetul Vaslui au fost victime ale unei retele de escroci. Acestia sunau alesii locali, se dãdeau drept procurori DIICOT si le cereau seriile si numãrul de sigurantã ale cardurilor pe motiv cã cineva încearcã sã le umble în conturi. În plasa escrocilor au cãzut, rând pe rând, primarii din comunele Lunca Banului, Ivãnesti, Dãnesti, Poienesti dar si primarul municipiului Husi, Ioan Ciupilan, si noul primar al Bârladului, Marin Bunea. Folosindu-se de firme fantomã si de sistemul electronic de cumpãrãturi on-line, escrocii au încercat sã scoatã de pe cardurile edililor sume cuprinse între 3.600 si 4.200 de lei. Cu toate acestea, cei escrocati spun cã banii le-au rãmas în carduri pentru cã si-au dat seama, la un moment dat, cã cineva vrea, de fapt, sã-i escrocheze si au blocat tranzactiile înainte ca banii sã se evapore. Dacã majoritatea primarilor au fãcut ceea ce trebuia fãcut în astfel de situatii (anuntatã banca de încercarea de escrocare si apoi plângere la politie), alesul comunei Poienesti, Gheorghe Poede, s-a vrut “special” si a vrut sã le organizeze, de capul lui, flagrant celor care voiau sã-l tepuiascã de 3.600 de lei.

De o minte inventivã au dat dovadã un grup de escroci, rãmasi anonimi deocamdatã, atunci când s-au gândit sã punã mâna pe niste bani de la alesii. Astfel, acestia au înfiintat o serie de firme fantomã cu profil de activitate vânzãrile de bunuri on-line. Au pus apoi mâna pe telefon si au sunat mai multi primari din judetul Vaslui spundându-le acestora cã sunt procurori DIICOT, cineva a încercat sã le umble în conturi si, pentru verificãri, au nevoie de datele de identificare a cardurilor acestora (numãr de card si cod de sigurantã – un numãr de 4 cifre, de pe spatele cardului, folosit pentru cumpãrãturile on-line, în loc de PIN – n.r.). Telefoanele cãtre primari erau date dupã-amiazã, în jurul orei 15.00. Ora aleasã era bine gânditã. Stiau cã, din momentul în care vor intra în contul celui pãcãlit si pânã când banii vor fi transferati în conturile lor, trebuie sã treacã o anumitã perioadã de timp. Dacã ar fi sunat dimineata, edilii ar fi avut timp sã facã verificãri si sã le blocheze tranzactia. Sunând dupã ora 15.00, stiau cã, dupã terminarea orelor cu publicul, angajatii bãncii mai stau aproximativ o orã la serviciu pentru finalizarea tranzactiilor de peste zi. Dimineata, dacã cel pãgubit îsi dãdea seama cã a fost tepuit, ar fi fost prea târziu. Banii i-ar fi zburat deja din cont. Unele operatiuni bancare de genul acesta au fost fãcute chiar dacã, asa cum declarã primarii luati în colimator de escroci, tranzactiile nu au fost finalizate. Firmele fantomã folosite în aceastã escrocherie de care am reusit sã aflãm pânã acum se numesc SC Corsar SRL si SC Royal Online SRL. Unul dintre edilii intrati în atentia escrocilor a fost Ion Ciupilan, primarul municipiului Husi. Acesta spune cã a fost sunat, a dat datele cerute dar lui nu aveau ce sã-i ia din cont. “Cardul meu e gol. Am o descoperire de 15.000 de lei si banii mi-i ia banca pentru acoperirea datoriei”, a declarat Ion Ciupilan. Tot de la el am aflat si faptul cã ceea ce l-a determinat sã dea datele a fost tonul ferm si politienesc folosit de persoana de la celãlalt capãt al firului. Dupã ce au aflat de smecherie si procurorii DIICOT, acestia au trimis, cãtre primãriile din judet adrese prin care îi înstiinta asupra faptului cã pot cãdea victime ale unor escroci si cã autoritãtile nu ar cere niciodatã astfel de date. Între timp, cazul a intrat si în atentia politistilor de la investigarea fraudelor care îi cautã acum pe cei care au pus la cale aceastã escrocherie, iar prinderea lor nu este decât o chestiune de timp. Si chiar dacã ziarul Vremea Nouã cunostea povestea aceasta de ceva vreme, asa cum au stabilit cu politistii, am ales sã nu o facem publicã decât atunci când va fi cazul, lãsând astfel ancheta sã-si urmeze cursul firesc.

Voiau sã-i fure banii nepotilor

PROASPÃT PRIMAR, TEAPÃ NOUÃ…O altã victimã a escrocilor a fost chiar noul primar al municipiului Bârlad, Marin Bunea. Si acesta a fost sunat de o persoanã care s-a dat drept procuror DIICOT si i-a cerut datele cardului pentru verificãri. “Eram într-un birou cu treburi când am fost chemat de un angajat al primãriei la telefonul fix pe motiv cã sunt cãutat de cineva de la DIICOT Vaslui. Ce care s-a dat drept procuror mi-a cerut sã fiu singur în birou sã poatã sta de vorbã cu mine si m-am conformat. Apoi m-a întrebat câte carduri am si mi-a cerut datele. I-am dat numãrul cardului pe care tin banii nepotilor. Mi-am dat seama cã ceva nu e în regulã în momentul când a început sã întrebe ce fel de card este si câti bani am pe el. Dupã ce am terminat convorbirea am sunat la sediul central al bãncii din Cluj apoi am mers la filiala din Bârlad si am blocat tranzactia. A încercat sã-mi ia din cont 4.200 de lei. Am ajuns la timp la bancã înainte ca banii sã disparã. Cei de acolo mi-au spus cã blocheaza tranzactia dar au nevoie si de o plângere formulatã cãtre politie pentru cã nu pot tine blocatã tranzactia prea mult timp. Ceea ce am si fãcut. Acum sper sã-i prindã cât mai repede”, a spus Marin Bunea.

Operatiuni în timp record

ESCROCHERIE ÎN 17 MINUTE…Pentru a intra în posesia banilor escrocii se foloseau de cel putin douã firme fantomã (Royal Online si Corsar SRL), paravan pentru cumpãrãturi online. Se foloseau de datele de identitate a primarilor (ce se pot afla usor de pe site-urile primãriilor – n.r.) si, dupã ce intrau si în posesia datelor de pe card, fãceau cumpãrãturi fictive, în numele primarilor. Cumpãrãturile erau fãcute pentru a nu ridica semne de întrebare angajatilor bãncilor care puteau verifica cursul banilor din conturile respective. Dupã ce fãceau o anumitã comandã, emiteau o facturã care avea nevoie de aprobare electronicã a cumpãrãtorului, de fapt tot de ei. Dupã ce era aprobatã, tranzactia îsi urma cursul firesc si banii intrau din conturile edililor în cele ale teparilor. O astfel de operatiune necesita câteva minute, iar cât de rapidã este, ne-a confirmat primarul comunei Lunca Banului, Corneliu Oanea. În timpul discutiei telefonice cu cel care se dãdea drept procuror de laDIICOT Vaslui, edilul si-a dat sema cã ceva nu este în regulã si, dupã ce a închis a plecat la bancã pentru a bloca contul. “Am ajuns la bancã în 20 de minunte. Tranzactia era deja finalizatã de 3 minute si, dupã ce am spus celor de la ghiseu despre ce este vorba, suma a intrat în carantinã, adicã a fost blocatã si nu au dat drumul la bani. Mi-au spus cã toatã operatiunea poate fi anulatã dacã fac plângere la politie, ceea ce am si fãcut. Mi-am dat seama cã am de-a face cu niste escroci de când vorbeam la telefon”, a declarat edilul.

Primarul de la Ivãnesti nu are carduri

ATENTIE!…Un alt ales local luat în colimator de cãtre reteaua de escroci a fost si Vasile Novac, primarul comunei Ivãnesti. Acesta povesteste cã si pe el l-a sunat un individ care s-a dat drept procuror DIICOT si l-a întrebat de datele cardului sãu. Numai cã rãspunsul edilului a fost unul sec: “Nu am card”. În schimb, Novac îsi aminteste cã, în urmã cu o lunã a fost sunat de pe acelasi numãr de telefon si întrebat dacã si câte puncte Pay Point (puncte pentru plata electronicã a facturilor de utilitãti si/sau încãrcare cu credite retele de telefonie mobilã – n.r.) are în comunã. A spus câte are si urmãtoarea întrebare a fost legatã de identitatea celor care detin astfel de centre. Am aflat cã unul dintre ei a fost sunat si, sub acelasi pretext, cã este procuror DIICOT si cã face unele verificãri, a cerut celui interpelat sã tasteze, pe terminalul respectiv, un anumit cod. Ce s-a întâmplat dupã tastarea codului stiu acum politistii care cerceteazã acest caz si mai ales pãgubitul.

Poede, primarul-politist

CU MOT…Cu firma fantomã a escrocilor Royal Online SRL a avut de-a face si edilul comunei Poienesti, Gheorghe Poede. Pe acesta, escrocii au vrut sã-l curete de 3.600 de lei, bani pe care Poede nu-i avea în cont. În schimb, dupã cum povesteste chiar edilul, a mers la bancã sã alimenteze cardul, a anuntat autoritãtile si a vrut sã le facã un flagrant chiar el. Cum organiza Poede flagrantul, e un aspect care rãmâne un mister dar credem cã astfel de lucruri ar trebui, totusi, lãsate în seama profesionistilor. În schimb, edilul Poienestiului spune cã si banii lui au fost opriti de la tranzactionare si intrati în carantinã pentru a fi formulatã plângerea la politie. Dupã acest demers, banii au rãmas în cont si nu au mai “zburat” în buzunarele escrocilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.