spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
20-apr.-2024

Iatã de ce plãtesc vasluienii facturi mai scumpe la apã!

- Advertisement -

NEMULTUMIRI… Multi vasluieni reproseazã operatorului Aquavas diferentele de pe facturi, uitând, însã, cã sunt responsabili pentru diferentele dintre ceea ce se consumã în casã, cu contoarele individuale, si ceea ce se gãseste, de regulã, la contorul general al blocului sau scãrii respective. Unii l-au abordat chiar si pe primarul orasului, Vasile Pavãl, pentru a reclama cã plãtesc cu mult mai mult fatã de ce consumã lunar. „Stiu de aceastã problemã, sunt oameni care m-au oprit pe stradã si mi-au spus de problema asta a unor metri cubi de apã, facturati suplimentar. Voi discuta cu toti cei implicati, sã vedem ce se petrece de fapt”, a spus primarul Vasluiului. Ceea ce nu stiu cei care reclamã este faptul cã desi nu locuiesc în apartamentele proprietate, fiind plecati la tarã sau la muncã în strãinãtate, tot ce se consumã în bloc, în plus, li se trece si lor la platã, pentru cã orice consum în plus se împarte între toti locatarii. Alti vasluieni sunt atât de smecheri încât folosesc metoda „Picãtura”, lãsând picãturile sã curgã într-un ritm încetinit, pentru a nu fi înregistrate de contoarele din apartamente. „Cei care locuiesc la blocuri trebuie sã înteleagã cã, pe lângã apartamentele lor au cumpãrat si parte din casa scãrii, din acoperis, parte din magazii si subsol, adicã tot ce tine de un bloc”, spun reprezentantii Aquavas. Pentru locatarii din cele 23.000 de apartamente din oras urmeazã o perioadã de foc, în sensul cã vor trebui reînfiintate, obligatoriu!, asociatiile de proprietari.

Au apãrut pe retelele de socializare diverse facturi ale unor locatari din Vaslui, care reclamau faptul cã trebuie sã plãteascã zeci de metri cubi de apã, desi nu mai locuiesc acolo, fiind plecati la tarã sau la muncã în strãinãtate. Ori, legea este clarã: diferentele dintre consumul gãsit în apometrul montat pe domeniul public, la limita cu proprietatea privatã, si consumurile de la apometrele din casã se suportã de cãtre toti locatarii, chiar si de cei care nu locuiesc pe moment acolo. „Diferenta dintre consumul înregistrat de contorul de bransament si suma consumurilor individuale se repartizeazã egal pe unitatea imobiliarã si se factureazã individual”, asta spune legea. Pentru a evita situatiile scandaloase, trebuie ca locatarii sã stie cã aceste diferente mari au diverse cauze, fie cã vorbim de defectiuni în instalatiile comune ale bransamentului, fie sunt situatii de netransmitere a indicatiilor repartitorilor de costuri (contorii de apã rece din apartament), fie apa este sustrasã pe sest, de unii locatari. Nu în ultimul rând, consumurile mari de pe facturile de la unele blocuri din Vaslui se datoreazã si interventiilor fãcute de persoane neautorizate, care intervin pentru repararea unor defectiuni în instalatiile utilizatorilor, ceea ce conduce la descãrcarea si încãrcarea cu apã a instalatiilor bransamentului, deci consumuri suplimentare.

Unii vasluieni, mai smecheri, folosesc tehnica „picãtura”, pentru a pãcãli contoarele din apartamente!

Mai sunt si alte tipuri de nereguli, sustine conducerea Aquavas, nereguli care pot conduce la facturi mai mari la blocuri, astfel: consumuri frauduloase prin interventii asupra repartitorilor de costuri (contori de apã rece) sau instalatiilor de utilizare a apei la subsolul blocurilor (scãrilor) necontorizate; utilizarea apei sub debitul de pornire a repartitorilor (utilizarea apei „cu picãtura”), aceastã cantitate nu este înregistratã de repartitorii de costuri; spãlarea subsolurilor cu apã, care este înregistratã de contorul de bransament; diferente de clasã de precizie ale repartitorilor de costuri din apartamente. „Facem precizarea cã si pe factura pentru utilizatori persoane fizice si juridice (atât fatã, cât si verso) existã informatii importante (conform prevederilor legale) cu privire la relatia operator-utilizator si reprezintã un mijloc de informare deosebit de important. Proprietatea într-un condominiu (bloc, scarã) cuprinde pe lângã apartament si spatiile de utilitate comunã, instalatiile comune aferente (ascensor, hidrofor, instalatii de alimentare cu apã, de canalizare, de încãlzire centralã, de preparare si distributie a apei calde, instalatii de antenã colectivã, telefonie etc.), atât cele cu care a fost înzestratã clãdirea în timpul constructiei sau cu care a fost dotatã mai târziu”, afirmã conducerea Aquavas, sucursala Vaslui.

Vasluiul are o problemã, prea putine asociatii de proprietari

Legile în vigoare spun cã contractarea serviciului de furnizare a apei se face la bransamentul condominiului (bloc, scarã), cu reprezentantul legal, care Asociatia de proprietari, normã prevãzutã în lege astfel: „Indiferent de sistemul de distributie a apei în condominiu (bloc, scarã) se face în punctul de delimitare dintre reteaua publicã si instalatia interioarã a condominiului, respectiv contorul montat la bransamentul condominiului, pentru alimentarea cu apã si cãminul de racord, pentru preluarea la canalizare”. Împãrtirea consumurilor pe utilizatorii din condominii revine exclusiv reprezentantului legal, în cazul nostru Asociatia de proprietari. Ori, în Vaslui sunt doar 38 de astfel de asociatii, iar mii de apartamente nu au nicio formã de organizare. Pânã acum, când legea s-a schimbat. O lege din 2007, care s-a tot completat si modificat aratã cã „dacã sunt întrunite conditiile prevãzute în actele normative în vigoare cu privire la asigurarea gradului de montare a reportatorilor de costuri pentru apã sau încãlzire, atunci repartizarea acestor utilitãti se stabileste prin decizie a comitetului executiv al asociatiei de proprietari, printr-un regulament propriu care trebuie sã cuprindã prevederi cu privire la modul de citire, de calcul si de repartizare a contravalorii consumurilor respective”. Ori, pânã la încheierea contractelor de furnizare a apei cu reprezentatul legal al locatarilor împãrtirea consumurilor o face operatorul de servicii, în cazul nostru Aquavas, pentru ca locatarii sã beneficieze de acest serviciu.

Urmeazã o perioadã de înfiintare a asociatiilor de proprietari în Vaslui, în mod obligatoriu!

La jumãtatea lunii octombrie, a intrat în vigoare Legea nr. 196/2018 privind înfiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor. O lege extrem de importantã, care va schimba viata multor locatari din Vaslui, pentru cã se vor întâmpla lucruri care s-au cam uitat, în ultimii 20 de ani. Fiecare apartament din oras va tine de o asociatie de proprietari, constituitã în mod obligatoriu, pentru cã legea stabileste înfiintarea acestor asociatii. Nu vor mai exista blocuri la care nu existã nicio formã de organizare, ca acum. „Autoritãtile administratiei publice locale organizeazã în cadrul aparatului de specialitate al primarului un compartiment specializat în sprijinirea, îndrumarea si controlul asociatiilor de proprietari. Autoritãtile administratiei publice locale, prin compartimentele sale, asigurã, la cerere, informarea asociatiilor si proprietarilor din condominii cu privire la cadrul normativ privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari. Compartimentele informeazã asociatiile de proprietari cu privire la interdictiile prevãzute în regulamentul local de urbanism sau în regulamentele de interventie aferente zonelor de interventie prioritarã, aplicabile condominiilor, stabilite în cadrul programelor multianuale destinate cresterii calitãtii arhitectural-ambientale a clãdirilor, de reabilitare termicã si de reducere a riscului seismic al constructiilor existente, precum si cu privire la obligativitatea montãrii contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individualã, conform legislatiei în vigoare”, se aratã în noua lege, contestatã de unele uniuni ale asociatiilor de proprietari. Asta înseamnã cã, la nivelul primãriei Vaslui, se va constitui, în cel mai scurt timp, un compartiment dedicat asociatiilor de proprietari, în timp ce primãria va merge din usã în usã, pentru a face locatarii sã înteleagã cã trebuie (re)înfiintate asociatiile, de data asta sub o altã formã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.