spot_imgspot_img
9.8 C
Vaslui
24-apr.-2024

Impozitul pe gospodării, explicat pas cu pas

- Advertisement -

Cota unică de impozitare a veniturilor persoanelor fizice ar putea fi înlocuită cu un impozit de 10% pe venitul global al gospodăriilor, venitul impozabil urmând să fie stabilit după ce din suma totală câştigată de membrii unei gospodării vor fi scăzute o serie de cheltuieli şi acordate anumite deduceri, conform proiectului Codului Economic, aflat în curs de elaborare.

Fiecare gospodărie va beneficia de un punctaj acordat în funcţie de numărul membrilor de familie şi de un plafon neimpozabil. Venitul anual global impozabil se stabileşte după scăderea, din venitul anual, al acestui plafon neimpozabil. Conform formulei de calcul din proiect, stabilirea plafonului neimpozabil aferent gospodăriei se calculează ca produs între punctajul acordat gospodăriei, 1.000 de lei şi 12 luni ( Pn = P x 1.000 lei x 12 luni). Punctajul alocat gospodăriei este egal cu numărul membrilor gospodăriei plus un punct (P = număr de puncte +1). Astfel, de exemplu, în cazul unei gospodării cu o singură persoană, plafonul neimpozabil va fi de 24.000 lei/an.

Contribuţia de sănătate plătită, prima de asigurare obligatorie pentru casă şi maşină sau programele educaţionale pentru copii precum before şi after school sau grădiniţe particulare, dar şi abonamente la sala fitness, gimnastică, dans, alte activităţi sportive, biletele la teatru şi film urmează să fie deduse la calculul venitului impozabil.

Fostul ministru de finanțe Ioana Petrescu și fostul secretar de stat în Ministerul Finanțelor Gabriel Biriș au explicat la Antena 3, ce înseamnă de fapt acest impozit pe gospodărie și cum vor fi afectați românii.

”În primul rând, faptul că nu există reținere la sursă înseamnă că în primul an în care se va aplica acestă globalizare nu se vor colecta impozite pe venit – impozitul pe venit este cam 27 de miliarde de lei pe an și se duce în mare parte la autoritățile locale, deci nu știu din ce se vor finanța acestea. În anul următor se vor colecta acești bani mult mai puțini. Aceștia sunt oricum puțini și acum. A doua întrebare este tot pentru 2018: s-a promis o scădere a TVA, a impozitului pe venit, însă majoritatea majorărilor de salarii se va întâmpla tot în 2018”, a spus fostul ministru de finanțe Ioana Petrescu.

sursa: https://www.antena3.ro/actualitate/impozitul-pe-gospodarii-explicat-pas-cu-pas-409637.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.