|

În judeţul Botosani dispare un copil la fiecare două zile

Un fenomen cu implicaţii grave şi pe termen lung începe să se manifeste din ce în ce mai pregnant în judeţ. Peste o sută de copii au plecat din propriile familii, crezând că-şi pot trăi viaţa pe cont propriu, dar au ajuns să fie căutaţi cu poliţia. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) trag un semnal de alarmă şi spun că în majoritatea cazurilor a fost vorba de plecări voluntare, în unele situaţii minorii fiind găsiţi în alte colţuri din ţară, la sute de kilometri distanţă, după ce au făcut cunoştinţă cu alţi tineri prin intermediul reţelelor de socializare.

„Numărul minorilor dispăruţi de la domiciliu în cursul anului 2019 (n.r. intervalul ianuarie-octombrie), pentru care s-a solicitat sprijinul poliţiei, a fost de 140, vârsta acestora fiind între 4 şi 18 ani. În toate cazurile a fost vorba de plecări voluntare de la domiciliu sau din centrele de plasament, iar 11 dintre aceştia au avut plecări repetate. Toţi minorii declaraţi dispăruţi au fost identificaţi cu sprijinul organelor de poliţie, iar în acest moment nu aveam niciun caz nesoluţionat”, se arată într-o comunicare oficială a IPJ.

Copil dispărut de la grădiniţă

Un caz deosebit a fost înregistrat în luna mai când un băiat în vârstă de patru ani, de la o grădiniţă din municipiul Botoşani, a cerut să meargă la grupul sanitar, după care a părăsit incinta unităţii preşcolare. El a urcat în tramvai şi a mers până la capăt de linie, unde a fost găsit de angajaţii operatorului de transport în comun, care au chemat imediat Poliţia locală, copilul fiind dus la sediu şi predat părinţilor.

În luna iunie, o fetiţă de şase ani, care plecase la un magazin din apropierea locuinţei, a dispărut chiar în timpul unei furtuni care a lovit oraşul. Mama copilei a sunat la Poliţie, iar oamenii legii au găsit-o în numai o oră. Au fost mobilizaţi peste 20 de poliţişti, fetiţa fiind găsită într-un alt magazin, din acelaşi cartier, unde se adăpostise din cauza condiţiilor meteo.

Lipsa de comunicare, una dintre cauze …https://www.monitorulbt.ro/prima-pagina/2019/11/06/in-judet-dispare-un-copil-la-fiecare-doua-zile/