spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

În judetul Vaslui, Politia închide la ora 16:00

- Advertisement -

PROBLEME… În zonele rurale ale judetului Vaslui nu mai vezi picior de politist dupã ora 16:00. Un exemplu concret este comuna Osesti, acolo unde un tânãr în vârstã de 24 de ani a intrat, joia trecutã, cu cutitul în scoalã, cu gândul sã-si ucidã iubita. Speriate de bãrbatul deosebit de periculos, cadrele didactice, autoritãtile locale si sãtenii au fost nevoiti sã astepte mai bine de douã ore ca în sat sã-si facã aparitia primii politisti. Si asta pentru cã seful de post este în concediu, iar ajutoarele sale plecaserã acasã, încã de la ora 16:00. Doar norocul a fãcut ca în acest interval de timp sã nu se producã o tragedie. În luna decembrie a anului trecut, o familie dintr-o altã comunã vasluianã nu a avut însã asa mult noroc. „Fratele meu fusese bãtut crunt de un vecin. M-am dus la postul de Politie sã depun plângere, dar când am ajuns acolo, seful de post mi-a zis sã revin a doua zi, pentru cã mai erau câteva minute pânã la terminarea programului, iar el nu voia sã stea peste program, luând declaratii. Când am iesit de acolo m-a vãzut tatãl celui care l-a bãtut pe fratele meu. De fricã, nu m-am mai dus a doua zi la Politie. Dupã douã sãptãmâni, fratele meu a fost omorât în bãtaie de aceeasi persoanã. Acum, mã întreb, oare se mai ajungea aici, dacã politistul îsi fãcea timp sã-mi ia declaratia?”, ne declara, în urmã cu trei luni, Adriana A., sora celui decedat. Tot mai multi primari din judetul Vaslui au solicitat, în ultima vreme, ca în posturile de politie din comunitãtile pe care le pãstoresc, sã fie tot timpul cel putin un agent de politie, pentru descurajarea infractionalitãtii.

A fost demitalizarea Politiei un proces benefic pentru România? Unii ar spune cã da, pentru cã nicio democratie de pe fata Pâmântului nu s-a construit cu militari. Tara noastrã avea nevoie, înainte de intrarea în Uniunea Europeanã, de o Politie modernã, capabilã sã se integreze cerintelor din UE. De fapt, acest proces de demitalizare a fost una dintre conditiile aderãrii României la Uniunea Europeanã. Sunt multe voci care spun însã cã demitalizarea a adus pierderi uriase statului român. Si asta pentru cã odatã deveniti functionari publici, politistii au cerut din ce în ce mai multe privilegii, invers proportionale cu volumul de muncã depus. Salarii cu mult peste nivelul mediu, sporuri peste sporuri si posibilitatea de a iesi la pensie la o vârstã la care altii abia se apucã de muncã. Sunt doar câteva dintre beneficiile meseriei de politist.

Eliminarea sporului de permanentã a dus la cresterea numãrului de infractiuni

Statutul de functionar public implicã, printre altele, si un program fix de muncã. Pentru a-si declara disponibilitatea de a lucra si dupã program, un politist era „ademenit” cu sporul de permanentã de 40%. Ce este acest spor de permanentã? Explicã Emil Pascut, liderul de Sindicat al Politistilor din România „Diamantul”. ” Acest spor îi fãceau pe politisti sã îsi arate disponibilitatea de a sta în asteptare la domiciliu, în caz de se întâmplã ceva. Iar Ministerul de Interne recompensa aceastã disponibilitate. Se practicã si la medici, deci nu a fost ceva inventat pentru politisti. De ce s-a nãscut aceastã idee de permenantã la domiciliu? Pentru aceleasi considerente ca si la medici: lipsa de personal. Si serviciile medicale, ca si serviciul de politie, trebuie sã fie permanente. Neexistând suficient personal pentru a se asigura aceastã permanentã în schimburi, si la medici, si la politisti, s-a ajuns la aceasta solutie de compromis, în care apelez la disponibilitatea celui care se aflã în afara timpului de muncã, în timpul lui liber, si îl rog frumos sã mã asiste. Deci, cel care are nevoia a fost statul, nu individul”, a spus Emil Pascut pentru Hotnews. Numai cã din luna ianuarie a acestui an, acest spor de permanentã a fost eliminat si odatã cu el a dispãrut si disponibilitatea politistilor de a munci peste program.

Repercusiuni grave

Unde a lovit aceastã indisponibilitate a politistilor de a lucra dupã program? Cel mai mult, în comunitãtile din mediul rural. Satul a devenit astãzi raiul celor certati cu legea, care stiu cã dupã ora 16:00 nu mai gãsesti picior de politist la post. Iar cazul de sãptãmâna trecutã, de la Osesti, când un tânãr în vârstã de 24 de ani s-a plimbat mai bine de douã ore prin sat, având asupra lui un cutit, demonstreazã cã provocarea unor adevãrate tragedii depinde doar de starea de spirit a celui care recurge la fapta de violentã si nu de capacitatea statului de a împiedica producerea lor. La Osesti, soarta a dat cu zarul pentru cã Marian Pavel, seful de post, este în concediu, iar cele douã ajutoare ale sale erau acasã, la Vaslui, deoarece li se terminase programul de muncã. Desi incidentul s-a produs la ora 17:10, primii politisti au ajuns la fata locului putin dupã ora 19:00. Cei care au raportat incidentul la 112 spun cã politistii s-au miscat greu pentru cã cei de la Serviciul national unic pentru situatii de urgente l-au avertizat prima datã pe seful de post din Osesti. Nu aveau de unde sã stie cã acesta se aflã în concediu. A fost nevoie ca primarul comunei sã sune la Prefectura Vaslui, sã le spunã celor de acolo cã un bãrbat înarmat cu un cutit se plimbã liber pe ulitele satului, pentru ca la Osesti sã fie trimise mai multe echipaje de Politie si Jandarmerie. Abia la ora 22:00, dupã cinci ore de la comiterea faptei, cutitarul a fost prins si retinut.

„E 15:30, mã pregãtesc sã plec acasã. Revino mâine dimineatã”

Cazul de la Osesti e doar unul dintre sutele de cazuri în care oamenii au avut de suferit de pe urma programului de lucru al politistilor. În urmã cu trei luni, o femeie dintr-o altã comunã vasluianã si-a îngropat fratele, spune ea, si pentru cã seful de post nu si-a mai fãcut timp sã-i ia o declaratie. „Fratele meu fusese bãtut crunt de un vecin. M-am dus la postul de Politie sã depun plângere, dar când am ajuns acolo, seful de post mi-a zis sã revin a doua zi, pentru cã mai erau câteva minute pânã la terminarea programului, iar el nu voia sã stea peste program, luând declaratii. Când am iesit de acolo, m-a vãzut tatãl celui l-a bãtut pe fratele meu. De fricã, a doua zi nu m-am mai dus la Politie. Dupã douã sãptãmâni, fratele meu a fost omorât în bãtaie de aceeasi persoanã. Acum, mã întreb, oare se mai ajungea aici, dacã politistul îsi fãcea timp sã-mi ia declaratia? Nu dau vina pe el, cã nu el mi-a omorât fratele, dar poate nu se mai întâmpla tragedia asta dacã îmi lua declaratia aia”, ne spunea, în urmã cu trei luni, Adriana A..

Politia Localã, o solutie viabilã?

Lipsa agentilor din posturile de Politie pe timp de noapte i-a fãcut pe unii primari din judetul Vaslui sã se gândeascã la alte variante de mentinere a ordinii publice. Suletea este prima comunã din judetul Vaslui care a înfiintat Politia Localã, un serviciu aflat sub conducerea Primãriei si care rãspunde nevoilor cetãtenilor. Alte primãrii din judet sunt dispuse sã investeascã sume frumoase în posturile de Politie, în speranta cã agentii vor reveni la gânduri mai bune si vor face de serviciu si pe timp de noapte. Nu se stie deocamdatã cum este mai bine, cert este cã pânã la gãsirea unor solutii, satele vasluiene vor fi, în continuare, raiul celor certati cu legea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.