spot_imgspot_img
11.6 C
Vaslui
19-apr.-2024

În toamnã încep concursurile pentru directorii scolari

- Advertisement -

Profesorii vasluieni care doresc sã ocupe o functie de conducere trebuie sã se pregãteascã de examen. Ministerul Educatiei Nationale si Cercetãrii Stiintifice (MENSC) a anuntat cã, în cel mai scurt timp, va fi finalizatã metodologia de organizare a concursurilor pentru posturile de director de grãdinite, scoli si licee. Anuntul a venit dupã mai multe cereri în acest sens din partea cadrelor didactice, a pãrintilor, dar si a Consiliului National al Elevilor, cu totii arãtându-se deranjati de modul în care, de ani de zile, sunt numiti prin detasare în interesul învãtãmântului pe perioadã determinatã managerii unitãtilor de învãtãmânt, care nu întotdeauna meritã sã fie promovati, dar pe considerente politice sau de nepotism ajung în fruntea institutiilor. Astfel, anuntã MENCS, nu este exclus ca începând cu luna octombrie sã fie demarate concursurile. Acestea vor aduce putinã liniste în unitãtile de învãtãmânt, inclusiv în cele din judetul Vaslui, deoarece în multe scoli, mai ales din mediul rural, anual, numirea unor dascãli în functiile de conducere a stârnit conflicte deschise între cadrele didactice.

Profesorii, elevii si pãrintii, cu totii, îsi manifestã din ce în ce mai vocal dorinta de a se organiza concursuri pentru ocuparea functiilor de conducere din unitãtile de învãtãmânt. Politizarea numirii directorilor de scoli a fost o chestiune intens dezbãtutã în ultimii ani, mai ales cã de multe ori unii manageri numiti în interesul învãtãmântului pe perioadã determinatã au dezamãgit. Cu doar câteva zile înainte de începerea noului an scolar ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a promis cã în cel mai scurt timp vor fi demarate concursurile pentru directorii de unitãti de învãtãmânt, care vor pune capãt „practicilor care, an de an, au afectat profund scoala”. Mai mult, ministrul declarã cã are informatii legate de felul în care se fac detasãrile sau numirile directorilor si le-a atras atentia inspectorilor scolari sã fie foarte atenti la aceste miscãri. „Am primit în ultimele zile mai multe sesizãri referitoare la modul în care, în unele judete, se petrec numirile prin detasare ale directorilor de scoli. Atrag atentia tuturor inspectorilor scolari generali cã numirile directorilor trebuie sã tinã seama exclusiv de competentele si de integritatea persoanelor în cauzã. Nu voi ezita sã trimit corpul de control pentru a verifica sesizãrile primite si sã iau mãsuri ferme în situatiile în care inspectorii scolari numesc directorii pe alte criterii. Precizez cã, în cel mai scurt timp, vom demara concursurile pentru directorii de unitãti de învãtãmânt, astfel încât, sã punem capãt practicilor care, an de an, au afectat profund scoala”, a scris Mircea Dumitru pe pagina sa de Facebook.

Consiliul National al Elevilor cere organizarea concursurilor

Consiliul National al Elevilor (CNE) cere, de asemenea, ministrului Educatiei Nationale si Cercetãrii Stiintifice ca posturile de conducere din scoli sã fie ocupate în urma unor concursuri, pentru a fi eliminate „interesele tendentioase si numirile prin detasare”. Scrisoarea elevilor, intitulatã „Concursuri pentru ocuparea functiilor de directori de scoli, pentru un învãtãmânt al secolului XXI!”, a fost fãcutã publicã sãptãmâna trecutã, elevii expunând mai multe motive pentru care îsi explicã solicitãrile. „Solicitãm demararea concursurilor pentru ocuparea functiilor de directori ai unitãtilor de învãtãmânt preuniversitar, eliminând astfel interesele tendentioase si numirile prin detasare în interesul învãtãmântului. Acestea au ca fond culoarea partidului din care cadrul didactic face parte. Astfel, nu se încurajeazã meritocratia, iar aceastã practicã nu poate fi nicidecum <<în interesul învãtãmântului>>”, se aratã în comunicatul elevilor semnat de Vlad Stefan, presedintele CNE. „Este revoltãtor sã auzim în continuare de cazuri de numiri ale directorilor pe criterii îndoielnice, subiective care vizeazã cu totul alte interese decât cele care ar trebui sã guverneze educatia în mod normal. Nu putem vorbi despre reformã, atâta timp cât în continuare politicul are o influentã nefastã în scolile din România, transparenta si integritatea conducerii unitãtilor de învãtãmânt fiind contestabilã. Solicitãm de urgentã implementarea concursurilor pentru ocuparea functiilor de directori, având sperantã ca într-un final obiectivismul si valorile democratice si etice vor sta la baza leaderhipului scolilor din România”, se mai mentioneazã pe pagina de Facebook a CNE.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.