spot_imgspot_img
11.2 C
Vaslui
25-apr.-2024

Încã trei locuinte vechi de 1600 de ani, descoperite la Polocin

- Advertisement -

Sursa foto: www.b-o.ro

DESCOPERIRI IMPORTANTE Cei zece elevi si studenti strãini, participanti la Tabãra internationalã de arheologie de la Polocin, comuna Pogonesti, au avut parte de descoperiri foarte interesante. Anul acesta au mai fost descoperite încã trei locuinte vechi de peste 1600 de ani, au fost scoase la luminã si vor fi expuse la Muzeul “Vasile Pârvan” din Bârlad. Sâmbãtã, 1 august, elevii strãini din opt tãri si studentii din Galati si Iasi, participanti la tabãra sponsorizatã de Clubul Rotary din Bârlad, au plecat într-o excursie prin România.

Tabãra Arheologicã de la Polocin, editia a VII-a, sponsorizatã în totalitate de rotarienii bârlãdeni, a dat roade. Cei opt studenti de la Universitatea „Al. I. Cuza” Iasi si Universitatea „Dunãrea de Jos” Galati, alãturi de mai multi elevi si studenti din opt tãri de pe trei continente, au continuat sãpãturile arheologice la situl de la Polocin, comuna Pogonesti, începând cu 25 iulie. Pe 1 august s-a încheiat tabãra propriu-zisã, cu noi descoperiri. Concret, au fost scoase la luminã trei locuinte de suprafatã vechi de peste 1.600 de ani. Acestea se aflau la distantã de aproximativ 400 de metri de una dintre cele douã necropole, distanta dintre locuinte fiind de cinci-sase metri. Descoperirile au luat “drumul” Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad, organizatorul acestei tabere, alãturi de Clubul Rotary din localitate. Vã reamintim cã o descoperire uluitoare, o asezare ce dateazã din secolul IV d. Ch. si care face parte din cultura Suntana de Mures – Cerneahov, a fost fãcutã acum doi ani pe islazul din localitatea Polocin, comuna Pogonesti. Activitãtile din aceastã varã, în principal Tabãra Internationalã de Arheologie – aflatã la cea de a VII-a editie, au fost realizate în cadrul unui proiect mai amplu, initiat de cãtre Clubul Rotary din Bârlad, cu sprijinul universitãtilor “Al. I. Cuza” din Iasi si “Dunãrea de Jos” din Galati, fiind coordonate de prof. Mircea Mamalaucã, directorul Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad. Tabãra arheologicã s-a bucurat si de prezenta a zece elevi si studenti din opt tãri: Franta, Turcia, SUA, Danemanrca, Spania, Polonia, Italia si România. Din România, au participat elevii Marius Floroiu (Râmnicul Vâlcea) si Adrian Pancu, de la Liceul “Mihai Eminescu” din Bârlad.

“Tabãra initiatã de Clubul Rotary Bârlad a permis tinerilor participanti sã se initializeze în tainele arheologiei, a permis descoperirea de noi vestigii, fiind o bunã scoalã pentru viitorii arheologi. Participantii din strãinãtate s-au transformat în adevãrati ambasadori ai României. O tânãrã din SUA, care a fost si la prima editie a taberei , pe atunci fiind elevã de liceu, a revenit si în acest an ca studentã. Ea este redactor-sef la televiziunea campusului universitar unde învatã si sãptãmânal prezintã imagini cu si despre România. Transmite atât muzicã româneascã, cât si imagini înregistrate la situl de la Polocini si tot ce a filmat la prima experientã din România”, a explicat arheologul Mircea Mamalaucã, directorul muzeului bârlãdean, organizatorul acestei tabere. Din echipa de cercetare a fãcut parte si muzeograful Mircea Oancã (arheolog) de la Muzeul “Vasile Pârvan” Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.