|

Incendiu la o casã din municipiul Bârlad

O locuintã din Bârlad a fost mistutã de flãcãri, asta si pentru cã incendiul, în loc sã fie anuntat la numãrul de urgentã 112, a fost semnalat de un vecin care s-a seplasat direct la sediul Detasamentului ISU Bârlad. Pentru a nu irosi timpi importanti ce ar putea conduce la dezvoltarea incendiului, pompierii militari recomandã populatiei sã anunte orice incendiu prin Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgentã – 112

În cursul zilei de marti, 22 decembrie, în jurul orei 13.52, la sediul Detasamentului de Pompieri Bârlad s-a prezentat o persoanã care a anuntat producerea unui incendiu în locuinta sa, amplasatã pe strada Dragos Vodã, din municipiul Bârlad. Imediat, la fata locului s-au deplasat trei echipaje de stingere si o ambulantã SMURD, cu un echipaj de prim ajutor. În momentul sosirii pompierilor militari, incendiul se manifesta cu violentã în interiorul unei încãperi, cu pericol de propagare la întreaga locuintã si la anexele din gospodãrie. Flãcãrile au distrus bunurile din încãperea respectivã – elementele de mobilier, diverse textile si aparatura electrocasnicã si au degradat tencuiala peretilor, o usã si o fereastrã confectionatã din PVC. Interventia pompierilor a limitat incendiul la nivelul încãperii respective, fãrã a afecta celelalte camere din locuintã. Paramedicii de pe ambulantã SMURD au acordat primul ajutor prim ajutor proprietarului locuintei, care prezenta o usoarã intoxicatie cu gaze toxice si arsuri de gradul I la nivelul fetei si membrelor superioare, acesta refuzând transportul la spital. Cel mai probabil, împrejurarea determinantã care a condus la generarea acestui incendiu a fost focul deschis în spatii închise, respectiv lãsarea unei candele nesupravegheate si amplasatã necorespunzãtor.

Pompierii militari recomandã populatiei sã anunte orice incendiu prin Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgentã – 112, pentru a nu irosi timpi importanti ce ar putea conduce la dezvoltarea incendiului, micsorând astfel sansele de salvare a bunurilor. Pentru evitarea producerii unor incendii, Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã „Podul Înalt” al judetului Vaslui recomandã populatiei sã respecte normele de prevenire a incendiilor la utilizarea lumânãrilor sau candelelor. Astfel, amplasarea acestora trebuie sã se facã la distante fatã de materialele combustibile, pe suporturi bine fixate si confectionate din materiale incombustibile. Acestea nu vor fi lãsate nesupravegheate, chiar si pentru perioade scurte de timp, si vor fi stinse obligatoriu la pãrãsirea locuintei si se interzice lãsarea lumânãrilor sub supravegherea copiilor.