|

Incendiu la o grãdinitã din judetul Vaslui

PERICOL Grãdinita din centrul comunei Dumesti, construitã de Maresalul Constantin Prezan, cu aproape un secol în urmã, a fost afectatã de un incendiu, din câte se pare, propagat de la un cos de fum defect. Chiar dacã pagubele sunt doar la nivelul acoperisului si a cancelariei, prescolarii îsi vor desfãsura activitatea în scoala din comunã, cel putin pânã la începutul noului an scolar, asa dupã cum au decis primarul comunei, Constantin Vieru, împreunã cu directorul scolii.

La Grãdinita cu program normal din Dumesti, ieri, în jurul orelor prânzului, a luat foc acoperisul, cea mai probabilã cauzã a incendiului fiind un cos de fum defect. În momentul producerii incendiului, în clãdire se aflau 21 de prescolari si douã cadre didactice, care la primele semne, au fost evacuati fãrã vreun incident, totodatã fiind semnalat evenimentul prin numãrul unic pentru apel de urgentã 112. La fata locului s-au deplasat, în cel mai scurt timp, douã echipaje de pompieri, unul de la Garda II Negresti si un altul de la Detasamentul de Pompieri Vaslui, precum si grupa operativã condusã de inspectorul sef, Neculai Olaru. Pânã la interventia pompierilor, oamenii din comunã s-au mobilizat exemplar, la apelul fãcut de primarul Constantin Vieru, si, cu gãleti si nisip, au reusit sã tinã, sub control, focul. La sosirea fortelor de interventie, focul cuprinsese o parte din acoperisul grãdinitei, cât si interiorul cancelariei. În urma incendiului au ars aproximativ 25 de metri pãtrati de acoperis si planseu, inclusiv bunurile din cancelarie. Interventia promptã a pompierilor si a sãtenilor a fãcut ca incendiul sã nu se extindã si la restul clãdirii, fiind salvatã mare parte a clãdirii. Chiar si în aceste conditii, primarul Constantin Vieru si conducerea scolii din Dumesti au luat decizia ca, pânã la remedierea efectelor incendiului, prescolarii sã-si desfãsoare activitatea la Scoala din Dumesti. „În perioada urmãtoare, împreunã cu directorul scolii, am luat decizia ca elevii din ciclul primar sã-si desfãsoare cursurile dupã-amiazã, dimineata urmând ca în aceleasi sãli de clasã sã fie gãzduiti copiii de la grãdinitã. Prefectul judetului Vaslui, Andrei Puicã, care a venit la fata locului, a promis cã va cere finantare de la guvern pentru reabilitarea localului grãdinitei”, a mai declarat primarul Constantin Vieru.

Din câte se pare, incendiul a pornit de la un cos de fum neprotejat termic fatã de elementele combustibile ale acoperisului, interventia pompierilor durând, cu tot ajutorul localnicilor, aproape trei ore. La interventie a participat si prefectul judetului Vaslui, Andrei Puicã, care a analizat situatia si a stabilit mãsuri pentru continuarea activitãtilor de învãtãmânt si de reparare a grãdinitei. Mentionãm cã grãdinita din Dumesti, care, din cauza unui cos de fum defect, a avut de suferit în urma incendiului de ieri, a fost construitã de maresalul Constantin Prezan, la începutul secolului XX. „Din câte se pare, locasul grãdinitei din Dumesti, chiar dacã se spune cã a fost construitã de maresalul Prezan, nu este pe lista monumentelor de patrimoniu. În aceste conditii, vom încerca sã gãsim solutii, la nivel de guvern, sau inspectorat scolar, pentru reabilitarea clãdirii respective, astfel ca, la începutul anului scolar 2014 – 2015, prescolarii din comunã sã-si poatã relua activitatea în acelasi locas„, a mai declarat Andrei Puicã, prefectul judetului Vaslui.