spot_img
spot_imgspot_img
20.6 C
Vaslui
05-iun.-2024

Începe a VIII-a editie a Taberei Arheologice de la Polocin

- Advertisement -

ROTARY BÂRLAD RESPECTÃ ISTORIA Membrii Clubului Rotary din Bârlad vor organiza duminicã, 17 iulie, la Muzeul “Vasile Pârvan” Bârlad, o deschidere oficialã a Taberei Arheologice de la Polocin, editia a VIII-a, tabãrã sponsorizatã în totalitate de rotarienii bârlãdeni. Tabãra va functiona în perioada 16-27 iulie. Vor continua sãpãturile de la Polocin 12 elevi si studenti din zece tãri, de pe trei continente. Tinerii strãini vor fi cazati douã nopti la rotarienii bârlãdeni acasã, urmând apoi sã locuiascã la o pensiune în apropierea Taberei de Arheologie. Tabãra este organizatã si condusã de Mircea Mamalaucã, directorul Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad.

O asezare ce dateazã din secolul IV d. Ch. si care face parte din cultura Sântana de Mures – Cerneahov a fost descoperitã acum câtiva ani pe islazul din localitatea Polocin, comuna Pogonesti. Activitãtile din aceastã varã, în principal Tabãra Internationalã de Arheologie – aflatã la cea de-a VIII-a editie, sunt realizate în cadrul unui proiect mai amplu, initiat de cãtre Clubul Rotary din Bârlad, cu sprijinul universitãtilor “Al. I. Cuza” din Iasi si “Dunãrea de Jos” din Galati, fiind coordonate de prof. Mircea Mamalaucã, directorul Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad. Tabãra arheologicã se bucurã anul acesta de prezenta a 12 elevi si studenti din zece: Franta, Turcia, Israel, Taiwan, Egipt, Rusia, Italia, Spania, Polonia si România. Ca de obicei, membrii clubului Rotary Bârlad sponsorizeazã un elev din Bârlad, cu rezultate remarcabile la învãtãturã, anul acest fiind sponsorizat Marian Ciprian Bordeianu, de la Liceul “Mihai Eminescu” din Bârlad. Clubul Rotary din Bârlad îi va prezenta, într-un cadru festiv, pe 17 iulie, la Muzeul “Vasile Pârvan”, pe toti participantii, iar rotarienii bârlãdeni au precizat cã studentii si elevii din aceastã tabãrã vor avea un program încãrcat de sãpãturi arheologice, programe culturale si o excursie în Nordul Moldovei.

Elevii si studentii descoperã istoria la Polocin

Cãutãrile de la Polocin se vor canaliza pe descoperirea unor asezãri umane în preajma celor douã necropole de sec III-IV era noastrã, dezgropate anul trecut, când a fost descoperitã prima asezare umanã la Polocin. Arheologii cred cu tãrie cã în apropierea locuintei respective trebuie sã se afle o întreagã asezare. “Acum doi ani, am descoperit o primã locuintã si se cautã si alte vestigii legate de perioada migratiilor. Importanta descoperirii este datã de faptul cã am dezgropat o asezare aferentã celor douã necopole care au fãcut obiectul cercetãtii în ultimele douã decenii. Anul trecut s-au gãsit urme ale unor asezãri umane aferente celor douã necropole descoperite tot de elevi, în anii trecuti. Noile descoperiri constau în trei locuinte de suprafatã ce dateazã din secolul IV, specifice Culturii Suntana de Mures – Cerneahov”, a declarat în editia de anul trecut, despre aceastã tabãrã, Mircea Mamalaucã.

Sit arheologic unic în România!

Vã reamintim cã, dupã descoperirea a douã necropole din secolul IV d. Ch. în afara localitãtii Polocin, comuna Pogonesti, arheologii bârlãdeni au fost convinsi timp de 20 de ani cã în acea zonã trebuie sã fie si o asezare. Acest lucru le-a fost clar de acum doi ani, când au reusit sã scoatã la lumina zilei o primã locuintã, tot de secol IV. Bucuria muzeografilor bârlãdeni a fost de nedescris. În anul 2002, sãpãturile arheologice au scos la ivealã 14 morminte (cinci de incineratie si nouã de înhumatie). Un an mai târziu, în cadrul unei campanii derulate în intervalul august – noiembrie, cercetãrile s-au extins. Cu aceastã ocazie au mai fost descoperite 21 de morminte si trei gropi, probabil rituale. Dintre acestea, sapte apartin unor copii, de vârste foarte mici, asa cum o aratã resturile osteologice. De asemenea, în unele morminte au fost descoperite lucruri foarte bine conservate: un pahar de sticlã, o strachinã de mici dimensiuni, vase ceramice, o fusaiolã din lut, douã fibule din bronz, un pieptene din corn de cerb si un colier din mãrgele de sticlã de culoare albastrã. Toate aceste descoperiri pot fi vãzute la Muzeul “Vasile Pârvan” din Bârlad, unde au fost expuse într-un loc special, în cadrul expozitiei permanente. Tabãra internationalã de arheologie de la Polocin – Pogonesti se va încheia pe 1 august.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.