|

Începe reforma drepturilor de autor: Robo Stiri nu va mai putea sã preia articole de pe Vremea Nouã

NOUTÃTI…Veste bunã pentru editorii de presã. Comisia Europeanã a aprobat reforma din domeniul drepturilor de autor, ce îsi propune sã protejeze publicatiile de presã în cazul utilizãrilor digitale. Potrivit acesteia, platformele de internet – precum Facebook sau Google News – trebuie sã plãteascã creatorii de continut, iar platformele de distributie – precum YouTube, Facebook, Instagram etc. – sã impunã filtre pentru verificarea modului în care sunt respectate drepturile de autor. Cu alte cuvinte, dupã ce va intra în vigoare, numeni nu va mai putea folosi în mediul online un continut ce nu-i apartine fãrã a cere în prealabil acordul celui ce detine dreptul de autor. În Vaslui, sunt trei site-uri cu rol de agregator de stiri care nu vor mai putea prelua articole nici de pe Vremea Nouã, nici de pe vreun alt site. Vorbim de Te Salut Vaslui, Vaslui Online si Robo Stiri Vaslui. Dacã primele douã au înteles de bunãvoie si nu mai preiau articole de pe vremeanoua.ro, ultimul, probabil asteaptã ca reforma drepturilor de autor sã intre în vigoare.

Noua directivã europeanã aduce un nou tip de drept de autor, cel pentru presã. Astfel, articolele 11 si 12 vin sã protejeze publicatiile de presã în cazul utilizãrilor digitale. Potrivit acestora, „în cazul în care un autor si-a transferat un drept sau a acordat o licentã unui editor, transferul sau licenta respectivã constituie un temei juridic suficient pentru ca editorul sã pretindã o parte din compensatia pentru utilizãrile operelor efectuate în temeiul unei exceptii de la dreptul care face obiectul transferului sau al licentei ori în temeiul unei limitãri a acestui drept”. Cu alte cuvinte, actul normativ permite editorilor de presã sã fixeze agregatorilor de stiri (precum Google News, ziare.com etc), care vor sã foloseascã anumite informatii transmise de publicatia sa o taxã pentru link-urile articolelor respective. Initiativa nu este rea deloc. Pentru publicatiile mari este binevenitã. Asta pentru cã agregatoarele de stiri copiazã fel de fel de link-uri de pe internet genereazã continut la ei pe site, cu link-uri interne la ei cu un singur scop: acela de a apãrea în google cât mai în fatã, de a avea cîti mai multi vizitatori din motoarele de cãutare. Ori asta vine în dezavantajul publicatiei, care are nevoie sã fie cât mai în fatã în mediul online. Un exemplu sugestiv în acest sens vine din Vaslui, acolo unde sunt cinci site-uri de stiri care produc continut original (Vremea Nouã, Monitorul, Est News si Bunã Ziua Vaslui). Pe lângã acestea, mai existã alte trei site-uri cu rol de agregator de stiri, ce preiau o parte din continutul original al publicatiilor, (nu doar 500 caractere, cum prevede legea, alteori si mai mult): Te Salut Vaslui, Vaslui Online, Robo Stiri Vaslui.

Te Salut Vaslui, somat sã nu mai preia articole de pe Vremea Nouã

S-a constatat cã datoritã preluãrii articolelor , doar unul dintre site-uri a reusit sã creascã foarte mult în rândul publicului tintã . Spre exemplu, Te Salut Vaslui, care pânã în aceastã varã prelua doar materialele pozitive din Vremea Nouã, avea 47.335 de urmãritori pe Facebook, dublu fatã de cât avea Vremea nouã – 24.000, care îi furniza materialele pozitive. S-a constat de asemenea, cã administratorul site-ului nu respecta întocmai prevederile legislatiei care permite preluarea materialelor: numele sursei era trecut cu un font mult mai mic decât cel cu care era scris articolul si nu avea link direct cãtre acesta. Asta vine în dezavantajul celorlalti administratori de publicatii, care investesc în producerea continutului original, de la salariile pentru jurnalisti pânã la cheltuielile pentru deplasãri în teren. Ziarul Vremea Nouã l-a somat pe administratorul site-ului Te Salut Vaslui, pentru a nu-i mai prelua materialele, iar imediat dupã aceea s-a constat o crestere în ceea ce priveste numãrul de vizitatori la articolele pozitive. Motivul este simplu: Vremea Nouã, având un continut original, dar diversificat, cu articole si negative, dar si pozitive nu mai primea vizita segmentului de public care preferã stiri de bine despre judet. Ei mergeau pe site-ul Te Salut Vaslui care publica doar stiri pozitive. Acesta si-a cîstigat, astfel, un loc fruntas în mintea celor care nu îsi mai doreau sã se scrie urât despre Vaslui (desi mic, nu este de neglijat acest segment).