|

INCREDIBIL: Buzatu îsi face joculetele politice din statiunea Herghelia (Mures), în timp ce Guvernul a cãzut!

SMECHERUL MITICÃ… Socotit de multi dintre social-democrati drept un lider important al partidului, Dumitru Buzatu, presedintele PSD de la Vaslui, a demonstrat, prin tot ceea ce nu a fãcut, cã a pus umãrul la dãrâmarea Guvernului Dãncilã. În timp ce liderii PSD din tarã se zbãteau pentru a convinge cât mai multi colegi sã nu voteze motiunea de cenzurã a Opozitiei, ce credeti cã fãcea Buzatu? Era la tratamente, la Herghelia, un centru de tratament din judetul Mures. În acest timp, presedintele PSD de la Neamt si seful CJ din judetul vecin, Ionel Arsene, negocia cu parlamentarii altor partide, înaintea motiunii, la Parlamentul României. Cum putem traduce aceste atitudini ale liderului PSD de la Vaslui? Simplu: Dumitru Buzatu a dorit sã cadã Guvernul Dãncilã, mai ales cã protejata sa, Ana Birchall, este pe fãras în partid, iar el nu poate suporta cã premierul demis l-a înlocuit pe prietenul sãu, Liviu Dragnea, cu urale de bucurie, dupã încarcerarea fostului lider. Buzatu trebuie sã mai dea socotealã si pentru un politician de la Vaslui pe care l-a tinut în brate prea multi ani si care a votat pentru cãderea guvernului.

Dumitru Buzatu si Corneliu Bichinet formeazã un cuplu nelipsit de la conducerea Consiliului Judetean, în perioada 2004-2016. Pe când pesedistii vasluieni erau un sac de nervi si ar fi dorit ca Bichinet sã rãmânã în afara conducerii CJ Vaslui, cine l-a impus pe actualul presedinte PMP la conducerea judetului? Dumitru Buzatu! Cine a cerut consilierilor judeteni PSD sã-l voteze pe Bichinet presedinte si vicepresedinte la Consiliul Judetean? Dumitru Buzatu! Cine se tinea de mânã cu politicianul din Negresti, care acum îi dã lectii lui Buzatu, pe motiv cã a votat motiunea pentru cã „nu sunt suficiente investitii publice”? Dumitru Buzatu! Ca atare, având în vedere cã Guvernul PSD a cãzut, inclusiv de pe urma votului lui Bichinet, Buzatu ar trebui sã-si asume rãspunderea anilor în care l-a cocolosit pe Bichinet la judet si sã-si dea demisia din partid. Nu mai spunem cã, în timp ce presedintele CJ Neamt, Ionel Arsene, se zbãtea în Parlament sã caute parlamentari care sã se împotriveascã motiunii, seful CJ de la Vaslui era la saunã în centrul de sãnãtate de la Herghelia, Mures. Dacã ar fi mers la Parlament, Dumitru Buzatu ar fi putut încerca sã discute cu un parlamentar cu care a conlucrat în ultimii 3 ani, deputatul ALDE de Vaslui, Daniel Olteanu, poate ar fi gãsit împreunã o solutie de vot înaintea motiunii. Ori, nu! Dumitru Buzatu si-a dorit sã cadã Guvernul PSD, adicã cel al partidului sãu, pentru a veni la putere Cãlin Popescu Tãriceanu, premier, asa cum s-a vehiculat în ultimele zile. Sã mai amintim de un basarabean debarcat cu multe urale peste politichia de la Vaslui, pe care Buzatu l-a tinut mereu în preajma sa la evenimentele din judetul Vaslui, senatorul Hadârcã, cel care si el a votat pentru ca guvernul sã plece acasã? E de prisos! Abia acum devine clar de ce Buzatu nu a votat cu Dãncilã, în partid, atunci când a fost vorba de nominalizarea premierului PSD drept candidat la presedintie. Buzatu nu a iertat-o niciodatã pe Dãncilã pentru modul în care s-a cocotat în fruntea partidului, dupã ce Dragnea a ajuns la puscãrie. Si, iatã, acum a primit si recompensa visatã, adicã debarcarea lui Dãncilã din fruntea Guvernului. Dacã, asa cum se aude, în partid se formeazã o miscare anti-Dãncilã, chiar nu ne-ar mira sã auzim cã Buzatu a trecut fãtis de partea pucistilor. La urma urmei, odatã cu schimbarea Guvernului se întoarce si fiul sãu, Tudorel Buzatu, acasã, deci nu mai are nimic de pierdut.

Primul efect al cãderii guvernului PSD: euro a ajuns la 4,8 lei!

Ieri dimineatã, la casele de schimb valutar din Vaslui un euro se cumpãra cu 4,8 lei. Este ceea ce si-a dorit Iohannis, presedintele României, prin aruncarea României în aceastã crizã politicã. Banca Nationalã a României (BNR) a anuntat, ieri, un curs de referintã de 4,7498 lei pentru moneda europeanã, în depreciere cu 0,04 bani, comparativ cu sedinta anterioarã, când euro a fost cotat la 4,7502 lei. Pe pietele externe, ieri, în jurul orei 17:30, un euro era tranzactionat la 1,1008 dolari, în apreciere cu 0,36% fatã de închiderea precedentã, potrivit datelor Investing.com. Tranzactiile pe euro/dolar au deschis la 1,0969 dolari si au avut loc, pânã la ora mentionatã, între un minim de 1,0971 si un un maxim de 1,1034. Vorba lui Iohannis: „Rezolvat!”.

Replica lui Mircea Diaconu la declaratia de joi a presedintelui României, dupã adoptarea motiunii de cenzurã

„Mã uit ca participant la aceastã cursã si chiar mã deranjeazã. De exemplu, domnul presedinte Iohannis a iesit public si a spus cum va fi viitorul guvern pe care îl va accepta un Parlament, o majoritate. De unde stie dânsul cã va fi un guvern de tranzitie? Cine stabileste, domnul presedinte stabileste? Hai sã citim Constitutia. Asta stabileste Parlamentul. Si ce program de guvernare acceptã Parlamentul prin vot si formula guvernamentalã? Numai Parlamentul. Si cãderea unei formule propuse de presedinte o stabileste tot Parlamentul, nu presedintele” – Mircea Diaconu, candidat la alegerile prezidențiale.