spot_imgspot_img
9.4 C
Vaslui
27-apr.-2024

INCREDIBIL: Directia Sanitar Veterinarã Vaslui pune la dispozitia spitalelor echipamente pentru detectarea coronavirus!

- Advertisement -

Mihai Ponea

SOLUTIE… Directorul executiv al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui, Mihai Ponea, spune cã institutia pe care o conduce are aparaturã Real Time PCR, utilizatã acum pentru depistarea pestei porcine, dar care poate depista si prezenta coronavirusului, o dorintã a tuturor medicilor si managerilor de spitale din judet. „Este un aparat de biologie molecularã pe care unele judete, printre care si Vasluiul, îl au de vreo doi, trei ani si îl folosesc pentru depistarea pestei porcine în special. Având în vedere declararea de cãtre Organizatia Mondialã a Sãnãtãtii a pandemiei cu coronavirusul SARS-Cov-2 si tinând cont de faptul cã DSVSA Vaslui are în dotare echipamente specifice realizãrii testelor de biologie molecularã, punem la dispozitia DSP Vaslui, Spitalului Judetean de Urgentã, Spitalului municipal Bârlad, altor unitãti subordonate Ministerului Sãnãtãtii, tot ce înseamnã spatii si echipamente de biologie molecularã din cadrul DSVSA, în vederea testãrii coronavirusului de cãtre specialisti din cadrul unitãtilor sanitare, în vederea sprijinirii Ministerului Sãnãtãtii din România, fapt care se deruleazã pe perioada stãrii de urgentã stabilitã de cãtre autoritãti”, anuntã directorul DSVSA Vaslui.

În mod efectiv, punerea la dispozitie a echipamentelor de la DSVSA se poate face imediat ce DSP Vaslui sau spitalele din judet doresc sã foloseascã echipamentele. Acestea pot fi preluate si utilizate în vederea testãrii coronavirusului SARS-Cov-2 de cãtre specialisti din cadrul unitãtilor sanitare, pe toata perioada stãrii de urgentã, pentru cã DSVSA Vaslui nu are specialisti pentru acest virus uman. Ponea spune cã specialistii unitãtii subordonate Ministerului Sãnãtãtii pot realiza activitãtile de testare propuse cu materialele biologice, reagentii, kit-urile, consumabilele de laborator proprii, deci totul este pregãtit. „DSVSA asigurã desfãsurarea activitãtilor de diagnostic în spatii de laborator specifice testãrii noului Coronavirus, cu conditia asigurãrii si respectãrii conditiilor de biorisc si a unui flux tehnologic separat, cu scopul evitãrii contaminãrii personalului din cadrul directiei. DSVSA asigurã echipamentele necesare testãrii prin teste de biologie molecularã a probelor codificate si aduse de cãtre reprezentantul unitãtii sanitare. Punem la dispozitie personal de specialitate, cu competente în realizarea testelor de biologie molecularã, numai dupã instruirea realizatã de cãtre specialistii unitãtilor sanitare. Rezultatele obtinute în urma aplicãrii etapelor de lucru sunt puse la dispozitia reprezentantilor unitãtilor sanitare, fãrã eliberarea de documente oficiale (buletine de analizã, rapoarte etc). Specialistii unitãtii subordonate Ministerului Sãnãtãtii analizeazã, verificã si stabiliesc îndeplinirea conditiilor de functionare si respectarea mãsurilor de biorisc de la receptia probelor pânã la eliminarea materialelor biologice, în spatiile puse la dispozitie de DSVSA, analizeazã compatibilitatea echipamentelor utilizate în diagnostic cu kit-urile specifice testãrii noului coronavirus si decid asupra utilizãrii acestora”, anuntã Ponea, care vorbeste de o deschidere totalã a institutiei sale, în aceste clipe grele, în care este mare nevoie de teste pentru depistarea Covid 19. Coordonarea activitãtii de testare si validarea rezultatelor obtinute în laboratoarele DSVSA va fi realizatã de cãtre reprezentantul desemnat de unitatatea subordonatã Ministerului Sãnãtãtii.

Se pare cã poate fi o solutie extraordinarã pentru managerii de spitale, câtã vreme aparatura la aceste unitãti nu a ajuns în judet

Probele vor fi aduse la sediul DSVSA de cãtre un reprezentant oficial al unei unitãti subordonate Ministerului Sãnãtãtii, în conditii de biosecuritate. Rezultatele testelor si modul de raportare (buletin de analizã etc.) se realizeazã de cãtre specialistul desemnat de unitatea subordonatã Ministerului Sãnãtãtii, conform metodologiei stabilite în acest sens. „DSVSA Vaslui sustine concentrarea intereselor ambelor pãrti în supravegherea prin teste de diagnostic, în vederea luãrii mãsurilor necesare limitãrii rãspândirii noului coronavirus si a impactului asupra sãnãtãtii omului”, mai spune conducerea directiei. Ne-am interesat la Ministerul Sãnãtãtii si am aflat cã aceste aparate de la Directiile Sanitar Veterinare din tarã, într-adevãr, pot fi folosite pentru testarea si depistarea noului coronavirus, cu douã elemente esentiale: primul este legat de prezenta unui specialist de la spitale, care sã stie sã citeascã rezultatele, iar al doilea priveste realizarea de douã probe, una pozitivã si una negativã, care trebuie luate de la Iasi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.