|

INCREDIBIL! Liderul de Sindicat de la Transurb va fi concediat pentru cã nu a bãtut la usã când a intrat la manager

PROTEST… Declansarea grevei japoneze ieri, 7 februarie, la Transurb, a atras mânia conducerii societãtii asupra liderului Sindicatului Liber si Independent al societãtii, Samir Ionitã. Supãrati cã acesta a împânzit autobuzele cu afise si pliante prin care îi anuntau pe cãlãtori despre protest, membrii conducerii au trecut la amenintãri: l-au anuntat pe lider cã i s-a desfãcut contractul de muncã pentru abateri disciplinare, cu data de 7 februarie si cã decizia i-o vor comunica în 5 zile. De asemenea, i s-a mai spus cã nu e în regulã cã a lipit afise cu “grevã japonezã” pe autobuze, fiindcã masinile sunt ale Consiliului Local, nu ale SC Transurb SA, unde el este lider de sindicat. Iatã ce mari abateri disciplinare i se imputã lui Samir Ionitã, cel care a îndrãznit sã cearã cont conducerii societãtii pentru sumele uriase cheltuite pe achizitionarea unor troleibuze care nu fuctioneazã si zac în garaj de doi ani! I s-a reprosat faptul cã a intrat în biroul managerului si nu a bãtut la usã si, mai nou, cã a fost prins beat în incinta societãtii. Liderul de sindicat se apãrã si spune cã povestea “cu bãutura” este o înscenare. “Am fost în Comisia de disciplinã, unde am explicat cum s-a întâmplat totul. Pe 24 octombrie, în jurul orei 04:30, am fost pus sã suflu în alcooltest, a iesit 0,27 mg/l alcool pur în aerul expirat. Am mai stat pe acolo vreo orã, mi-am dat seama cã ceva nu e în regulã, m-am dus înapoi, am cerut sã punã pe masã mustiucurile pentru alcooltest, mi-am ales eu unul, am suflat si mi-a iesit 0, drept dovadã cã la ora 06:00 am plecat în cursã”, a explicat Ionitã Samir. Oficial directoarea Transurb, Mariana Plãcintã, nu confirmã cã lui Ionitã i s-ar fi desfãcut contractul de muncã, dar spune cã “probabil va fi concediat pentru consum de alcool în timpul programului”. Soferii de la Transurb, colegi cu liderul de sindicat, sunt hotãrâti ca azi sã nu mai plece în cursã, dacã nu vine niciun sef de dimineatã sã le semneze foile de parcurs. “Eu le-am spus colegilor mei cã nu este cazul acum sã opreascã lucrul, arãtându-si astfel solidaritatea fatã de mine. Dar sã stiti cã ei au dreptate. Foile de parcurs trebuie semnate la plecarea în cursã. La noi, ele erau semnate seara, însã în mod normal masinile nu au voie sã plece în cursã fãrã foile de parcurs semnate, pentru cã dacã se întâmplã ceva cu masina, rãspunde soferul. De fapt, noi îi acopeream pe cei de la birouri”, a explicat acesta. Ieri liderul de sindicat a depus la Primãria Vaslui notificarea prin care anuntã cã pe data de 27.02.2019 se va picheta Primãria si a înaintat si o listã de revendicãri. Printre acestea ei cer demiterea conducerii societãtii si a Consiliului de Administratie, devoalând abuzurile si discriminãrile directorului Mariana Plãcintã.

Este conflict în toatã regula la Transurb. Sindicalistii nu sunt dispusi sã renunte la revendicãri, ba mai mult, spun cã de când au început sã-si cearã drepturile, au început sã fie “vânati”, fiindu-le analizatã fiecare actiune. “Capul rãutãtilor” este vãzut liderul sindicatului, Ionitã Samir, pentru cã i-a îndemnat si pe ceilalti sã se rãzvrãteascã. Acesta a fost anuntat cã i se va desface contractul de muncã pe motive disciplinare. “Ieri (n.r miercuri, 6 februarie), la sedinta de negociere, doamna director si domnul Maties (n.r. juristul) mi-au transmis cã îmi vor desface contractul de muncã. De dimineatã (n.r. ieri), în jurul orei 07:30, am fost anuntat, de asemenea, cã mi s-a desfãcut contractul din motive disciplinare: prima datã, comisia m-a cercetat disciplinar pentru cã nu am bãtut la usã la doamna director, am vorbit cu dumneaei de pe hol si am întrerupt-o dintr-o conversatie cu cineva. Mi-a dat un avertisment. Apoi în dimineata zilei de 24 octombrie, m-as fi prezentat, spun ei, sub influenta bãuturilor alcoolice. Am suflat în alcooltest lor, cine stie de unde cumpãrat, fiindcã nu este unul profesional, în jurul orei 04:30 si a iesit 0,27 mg/l alcool pur în aerul expirat. Am mai stat pe acolo vreo orã, mi-am dat seama cã ceva nu e în regulã, mai ales cã eu stiam cã nu am pus picãturã de alcool în gurã si m-am dus înapoi, am cerut sã punã pe masã mustiucuri pentru alcooltest, mi-am ales eu unul, am suflat si mi-a iesit 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat, drept dovadã cã la ora 06:00 am plecat în cursã”, a explicat liderul Sindicatului Liber si Independent al SC Transurb SA Vaslui, Ionitã Samir.

“Abuzurile si discriminãrile acestea nu fac decât sã-i înrãiascã si mai tare pe oameni”

Acesta a mai adãugat cã s-a dorit înlãturarea lui din compania de transport, de aceea i-au înscenat povestea cum cã ar fi venit bãut la serviciu. “Am colegi pe care i-a oprit Politia, au rãmas fãrã permise si nu sunt dati afarã. Pe mine, în schimb, da. Înseamnã cã mã discrimineazã, au vrut sã-mi însceneze ceva si nu le-a iesit. Am fost în Comisia de disciplinã, m-au interogat, le-am spus cum s-a întâmplat totul, faptul cã eu contest acel aparat, iar acum astept decizia. Abuzurile si discriminãrile acestea nu fac decât sã-i înrãiascã si mai tare pe oameni. Colegii sunt solidari cu mine, vor sã opreascã mâine (n.r. azi) activitatea de tot, sã nu mai plece în cursã dacã nu vine niciun sef de dimineatã sã semneze foile de parcurs. De obicei, ele erau semnate searã, însã în mod normal masinile nu au voie sã plece în cursã fãrã foile de parcurs semnate, pentru cã dacã se întâmplã ceva cu masina, rãspunde soferul. Noi am depus o hârtie la Primãrie, am anuntat cã pe data de 27 februarie vom picheta în fata primãriei împreunã cu federatia sindicalã din care facem parte”.

“Provoacã tensiuni ca sã forteze conducerea sã nu-l sanctioneze. Sunt actiuni de intimidare”

În replicã, directorul executiv al SC Transurb SA, Mariana Plãcintã, spune cã momentan nu a semnat niciun document cu privire la concedierea liderului de sindicat, însã probabil o va face: “Domnul Ionitã Samir are o cercetare disciplinarã pentru cã a venit beat la serviciu, iar în regulament scrie cã nu are voie asa ceva. Cercetarea s-a finalizat, urmeazã sã primesc decizia. Împreunã cu juristii, o vom analiza si vom vedea ce decizie vom lua. Dar am înteles cã el ar fi recunoscut cã ar fi bãut. Din cauza alcoolului, a mai fost datã afarã o persoanã. Am înteles cã sprijinã acea persoanã, ca sã-si recapete locul de muncã. Însã în ceea ce-l priveste pe el, momentan nu am semnat nicio hârtie în acest sens. Domnul Ionitã Samir nu va fi disponibilizat. În functie de raportul Comisiei de disciplinã, probabil va fi concediat pentru consum de alcool în timpul programului. Cercetarea disciplinarã este începutã din noiembrie 2018, de aceea si provoacã tensiuni ca sã forteze conducerea sã nu-l sanctioneze. Sunt actiuni de intimidare care nu au nicio legãturã cu respectarea CCM în vigoare. În sensul legii, termenul de disponibilizat este diferit de concediat”.

“Mi se pare o chestie artificialã, ca sã ne dezinformeze clientii”

NEMULTUMIRI…Directorul le-a transmis ieri sindicalistilor cã nu au procedat bine punând afise si pliante cu grevã japonezã prin autobuze. “Autobuzele nu sunt ale noastre, ci ale Consiliului Local. Ei pot protesta, dar sã-si punã banderole la mânã. Dar ei eu pus afise pe mijloacele de transport, pe scaune. Si-au pus panglici la oglindã, ori eu nu stiu ce poatã sã spunã politia despre asta, pentru cã o esarfã albã la oglindã le-ar putea afecta vizibilitate. Dacã îi bate vântul din fatã, panglica aceea îi vine peste oglindã, ce mai vede el în fatã? Le-am transmis de dimineatã cã nu e ok, orice cetãtean trebuie sã stie cã existã niste reguli. Ce ar fi sã ne trezim cu tot felul de anunturi pe stâlpi sau chiar în autobuze, cã nu stiu cine face grevã sau vinde cartofi? Am avut si ieri o sedintã cu ei, am încheiat un protocol cu dumnealor prin care am stabilit cã ne oprim din aceastã negociere pentru cã nu este cazul din douã motive: contractul acesta este valabil pânã pe 11.06.2019, iar în al doilea rând nu este legea bugetului. Nu pot sã-i înteleg, mi se pare o chestie artificialã, ca sã ne dezinformeze clientii, pentru cã m-a sunat lumea si m-a întrebat: <ce se întâmplã?>, <faceti grevã?>, <nu mai circulã autobuzele?>. Cu sigurantã asta o sã se observe în încasãrile noastre”, a conchis directorul al SC Transurb SA.