spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
25-apr.-2024

INCREDIBIL: Statia de Ambulantã Murgeni, fãrã ambulante!

- Advertisement -

S.O.S. Ambulanta Murgeni!

LA MÂNA LUI DUMNEZEU… Substatia de Ambulantã din orasul Murgeni, care este dotatã doar cu o singurã masinã pentru toatã zona aflatã în arealul Spitalului orãsenesc Murgeni, a rãmas si fãrã aceasta! Singura ambulantã s-a defectat definitiv, iar masinile trimise de la SAJ Vaslui au picat pe rând, una dupã alta. Situatia este unicã, din 1990 încoace, iar ambulantierii bârlãdeni sunt disperati, pentru cã sunt nevoiti sã acopere cu patru masini, si ele iesite din uz de multã vreme, atât zona Bârlad, cât si zona Murgeni, ajungând cu mari întârzieri la cazurile grave! Situatia va mai dura, pentru cã la conducerea SAJ Vaslui se schimbã „garda”, postul de director fiind câstigat prin concurs de Aurora Popa, dar care n-a fost încã numitã de minister. Între timp, ambulantierilor le-au scãzut si salariile, iar „obiectul muncii”, ambulantele cele noi, nu se aratã la orizont prea curând. Iar salariatii de pe ambulante, din toatã tara, au trimis virtual o scrisoare deschisã guvernului PSD, care pare preocupat mai mult de schimbarea legilor justitiei si salvarea politicienilor corupti de bratul legii, decât de starea parcului auto al serviciilor de ambulantã judetene din toatã tara.

Pe data de 11 februarie, la redactia noastrã a sosit o „atentionare” venitã din partea unor cadre de pe ambulantele din Bârlad. „Am vrea sã vã aducem la cunostintã o problemã destul de gravã la SAJ , fatã de care sefii nostri nu iau nici o mãsurã. La statia Murgeni, nu se lucreazã din data de 08.02.2018, ora 19.00. Este a sasea turã în care personalul de la substatia Murgeni vine la muncã si se culcã ca acasã, sau joacã table, pentru cã nu au masinã. Conducerea SAJ Vaslui nu a luat nici o mãsurã în acest sens, astfel toate urgentele din zona Murgeni sunt rezolvate de echipajele Substatiei Bârlad. Cu alte cuvinte, colegii nostri din Murgeni sunt pontati, primesc salariile duble (sâmbãtã si duminicã), fãrã sã lucreze, mai mult, sunt si la dublurã (adicã câte doi asistenti pe turã), fãrã sã facã nimic. Vin la serviciu, dorm, joacã table, etc. Nu este corect, ca atîtia oameni sã fie pontati si plãtiti, fãrã sã facã absolut nimic. Iar conducerea SAJ Vaslui nu ia nici o mãsurã în acest sens. Puteau sã îi aducã sã dubleze mãcar echipajele la Bârlad, dar nimic. Vã rugãm din suflet sã vã sesizati dumneavoastrã si sã mediatizati aceastã problema destul de gravã”, ne scriu oamenii de la Substatia Bârlad. Fãrã nicio rãutate, sãtui de cât de mult muncesc, cei de la Bârlad au solicitat ajutor pentru rezolvarea cauzei. Seful Substatiei Murgeni al SAJ Vaslui ne-a precizat cã situatia este realã! „Da, asa este, nu avem nici o masinã în statie, toate s-au stricat. Tot parcul de masini de la SAJ Vaslui este depãsit, iesit din uz, dar nu avem ce face, noi trebuie sã venim la muncã. Angajatorul este obligat sã ne dea <<obiectul muncii>>, adicã masini. Noi suntem prezenti, nu e vina noastrã cã nu avem cu ce sã muncim. Vreau sã vã spun cã eu lucrez aici din 1990 si nu am mai avut o situatie atât de gravã ca cea de acum! Este drept cã vin colegii de la Bârlad la urgente si se ajunge destul de târziu la apeluri”, a spus seful Substatiei Murgeni, Nelu Toderitã.

Aceeasi situatie în toatã tara!

Medicul Dan Ungureanu, din conducerea Sindicatului celor de la SAJ Vaslui, ne-a precizat cã se cunoaste situatia de la Murgeni si faptul cã la Bârlad – care are o masinã lipsã, pentru cã functioneazã cu patru masini din cinci – salariatii au, iatã, zece – 11 ture de când aleargã si pe zona Murgeni. „Nu avem ce face, nici la Vaslui nu avem ambulante, parcul auto este la pâmânt. Se cunoaste situatia la nivel de minister si ni s-a spus cã pe 28 februarie va avea loc licitatia pentru achizitia de ambulante noi în toatã tara. În primul an se vor achizitiona 600 de ambulante pentru toatã tara, urmând ca anii viitori sã se distribuie în toate statiile judetene masini noi. Acum sã sperãm cã nu vor fi contestatii si cã lucrurile vor merge repede. Altã solutie nu este, aceeasi situatie este în toatã tara!”, ne-a precizat medicul urgentist Dan Ungureanu.

Scrisoare deschisã cãtre Guvernul PSD, din partea Statiei de Ambulantã Bârlad!

În afarã de lipsa masinilor de ambulantã, legea privind Statutul personalului profesionist operativ de interventie din cadrul serviciilor de ambulantã va reduce drastic si salariile ambulantierilor. Serviciul de Ambulantã Bârlad, acei îngeri salvatori îmbrãcati în rosu, au postat pe Facebook acum câteva zile o Scrisoare Deschisã adresatã tuturor politicienilor si în special guvernantilor PSD, pe care îi roagã sã citeascã mesajul lor si, eventual, dacã nu le cer prea mult, sã încerce sã facã ceva pentru a fi modificatã aceastã lege. Nedreaptã, ca toate legile fãcute pe „genunche” de actuala guvernare, care a bulverasat o tarã întreagã. Pentru a nu fi acuzati de pãrtinire, vã prezentãm integral Scrisoarea Deschisã a Serviciului de Ambulantã Bârlad:

”Doamnelor si Domnilor Deputati,

Vã rugãm sã ne permiteti sã vã rãpim câteva minute din timpul dumneavoastrã în încercarea de a vã face cunoscute aspecte din ceea ce înseamnã munca în Serviciul de Ambulantã.

Nu stiu cîti dintre domniile voastre au stat 50 de minute la 34 grade Celsius sub un soare arzãtor, cu transpiratia usturându-i ochii si cu inima strânsã, rugându-se în gând: „Hai, porneste, dã un semn! ” si spunând colegului: „Haide sã mai încercãm o datã, poate vrea Dumnezeu!”, momente în care nu te mai gândesti la tine, cã esti epuizat, cã esti ars de soare si deshidratat, cã stai în genunchi în noroiul de pe câmpul unde ai gãsit pacientul. Apoi bucuria cã, dupã 50 de minute de resuscitare, ai reusit sã-i faci inima sã batã si dupa alte minute, omul acela a început sã respire singur… Sau tristetea si dezamãgirea cã, dupã o orã si jumãtate de eforturi, de resuscitare, Dumnezeu nu a vrut sã-l mai întoarcã la viatã, disperarea pe care o vedem în ochii familiei când te vezi obligat sã întrerupi resuscitarea deoarece pacientul nu are un rãspuns pozitiv…

Nu stiu cîti dintre domniile voastre au avut curajul sã iasã din case pe viscolul care te biciuia cu minus 50 grade Celsius. Unii dintre colegii nostri au mers si probabil vor mai merge, cu senilatele în care vântul intrã pe toate pãrtile, de multe ori rãmânând înzãpeziti si cu ele, fiind nevoiti sã meargã prin nãmeti pânã la cea mai apropiatã localitate pentru a se putea adãposti, cu mâinile si picioarele înghetate, apelând la mila localnicilor, doar pentru cã au încercat sã-si ducã la bun sfârsit misiunea.
Cîti dintre domniile voastre au trãit imensa bucurie alãturi de o mamã, când a trebuit sã improvizezi sã poti scoate fãtul care iesea cu pelvisul înainte, deoarece lânga tine nu ai un ginecolog sau neonatolog… Sau cum poti sã-i spui unei mame cã fãtul pe care tocmai l-a nãscut este mort? Cu ce cuvinte?

Cîti dintre domniile voastre ati venit acasã, la sotie si copil, dupã o zi de serviciu, fãrã sã mai fiti în stare sã spuneti o vorbã bunã sau sã vã jucati cu copilul, deoarece nu mai puteti schita nici un zâmbet, de obosealã sau de suferinta la care ati luat parte pe parcursul turei de serviciu? Desi dupã atîti ani de lucru pe ambulantã, poti spune cã te-ai întãrit emotional, lucrurile nu stau chiar asa. Suntem oameni si noi, avem emotii si sentimente care te pãtrund si te marcheazã fãrã sã vrei.
Cum poti sã-ti stãpânesti lacrimile când ajungi la un accident în care o mamã uitã de fractura deschisã pe care o are si îsi striga neîncetat pe cei doi copii pe care îi descoperi fãrã semne de viatã, încarcerati în vehicul? Ne înghitim lacrimile si ne facem datoria…

Asistentii si ambulantierii nostri au cãrat de nenumãrate ori pacientii cu scaunul incomod din dotare, de la etajul patru pânã la ambulantã. Nu e de mirare cã avem multi colegi care s-au operat de hernie de disc.
Sã nu mai vorbim de stresul simtit atunci când te duci la o solicitare aflatã în asteptare de o orã sau mai multe deoarece nu au fost echipaje libere si numãrul solicitãrilor depãseste numãrul resurselor disponibile. Te gândesti pe drum cu câtã ostilitate vei fi primit dupã atâta timp sau poate cu violentã. Sunt multi colegi care au fost agresati verbal, unii chiar fizic. Niciodatã nu poti anticipa cu câtã ostilitate vei fi întâmpinat, chiar dacã ai ajuns în doar trei minute la caz…

Aici v-am prezentat o micã parte din misiunile avute si sunt convins cã fiecare dintre colegii din tarã pot scrie o enciclopedie prezentând cazurile întâmpinate. Acum las la latitudinea dumneavoastrã a judeca dacã cei care lucreazã la serviciile de ambulantã meritã sã aibã un regim special vis-a-vis de pensionare, gândindu-vã si la celelalte categorii sociale ce beneficiazã de conditii asemãnãtoare de pensionare: politistii, pompierii, etc. Cîti dintre medicii, asistentii medicali si ambulantierii/soferii de la ambulantã, credeti cã mai pot face fatã fizic, emotional, psihic dupã 25 de ani în teren si 60 ani vârstã? Pare foarte usor de pe margine sã evaluezi impactul fizic si psihic asupra lucrãtorului la ambulantã, dar cei care lucreazã efectiv stiu ce înseamnã.

De aceea vã solicitãm sã reflectati asupra Legii privind Statutul personalului profesionist operativ de interventie din cadrul serviciilor de ambulantã. În acelasi timp, vã atragem atentia asupra Legii-Cadru privind salarizarea personalului plãtit din fonduri publice prin aplicarea cãreia, în forma adoptatã de Senat, contrar promisiunilor Presedintelui P.S.D. si a Ministrului Muncii, se va produce o diminuare a veniturilor nete la mai multe categorii de personal, printre care si ambulantieri.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.