|

INCREDIBILA IARNÃ DIN APRILIE: ZÃPADÃ SI SATE BLOCATE, OAMENI SPERIATI! (FOTO)

URGIA ALBÃ… Din 15 aprilie 1988 nu s-a mai vãzut ninsoare peste Vaslui, de genul celei care s-a abãtut de 24 de ore peste judet. De ieri dimineatã, ninge puternic si vântul bate cu viteze de pânã la 60 de km/h, iar perspectivele nu sunt bune pentru zilele care urmeazã. Astãzi, la nivelul judetului Vaslui, temperaturile nu vor depãsi 2 grade Celsius si zãpada va continua sã cadã pânã spre searã, spun meteorologii. Prefectul Isabel Bogdan a emis o avertizare cãtre populatie, cu privire la intrarea în vigoare a codului portocaliu de vremea rea pe întreg teritoriul judetului Vaslui, începând de ieri, 20 aprilie, ora 18.00, pânã astãzi, la ora 14.00. Cele mai mari probleme create de iarnã au fost pe DJ 244 D, între Husi si Iasi, în localitatea Bunesti-Averesti, drumul fiind blocat, iar zeci de persoane au rãmas înzãpezite. Prefectul judetului, Bogdan Isabel, a fost permanent prezent acolo si a reusit sã cazeze persoanele înzãpezite la unitatea militarã din Husi, pânã la deblocarea situatiei, în timp ce DJ 244 D a fost închis pe raza acestei comune. De asemenea, în urma rafalelor de peste 50 de km/h, mai bine de 33 de localitãti au rãmas fãrã curent electric. Mai exact, au fost afectate 11 linii de medie tensiune si 328 de posturi de transformare. Pânã la închiderea editiei, mai rãmãseserã 15 localitãti fãrã alimentare cu energiei electricã, asta însemnând 7000 de locuitori ai judetului. Iarna va continua si astãzi…

Si astãzi, pânã la ora 14.00, rãmâne valabil codul portocaliu de vreme rea. Fenomenele vizate sunt intensificãri ale vântului, cu viteze ce vor depãsi la rafalã 60 km/orã, si ninsori, unde local vor fi însemnate cantitativ. Soferii sunt rugati sã nu porneascã la drum, decât dacã e necesar, sã ruleze cu vitezã redusã si prudentã la volan. “Dacã trebuie neapãrat sã plecati la drum, asigurati-vã cã autoturismul este echipat corespunzãtor pentru circulatia în conditii de iarnã. Pe timpul cãlãtoriei, informati-vã permanent în legãturã cu evolutia vremii si cu mãsurile dispuse de autoritãti”, se aratã în comunicatul Prefecturii judetului Vaslui.

Probleme mari la Bunesti-Averesti

Utilajele de la deszãpezire au intervenit si vor interveni si astãzi pe mai multe drumuri judetene întroienite. În zona Bârlad, pe DJ 243 Pogana, DJ 243 B Ciocani, DJ 244 H Urdesti, DJ 244 B Blãgesti, DJ 244 I Mãlusteni, DJ 244 Suletea – Stoisesti. În zona Husi – DJ 244 B Cantemir- Hoceni, DJ 244 C Pãdureni-Urlati. În zona Vaslui: DJ 244 A Gara Rosiesti – Vutcani si DJ 245 A – Lipovãt – Suceveni.  Drumul Judetean 244 D, care face legãtura între Husi si Iasi, a avut nevoie de interventia utilajelor de deszãpezire. Drumarii au trimis un autogreder care sã curete zãpada depusã pe raza comunei Bunesti-Averesti, acolo unde au fost semnalate probleme. Conform deciziei luate de conducerea judetului Vaslui, drumul DJ 244 D va fi închis pânã când vor exista conditii de circulatie în sigurantã, iar persoanele rãmase înzãpezite sunt cazate la Primãria din Husi. Sunt în jur de 25 de persoane rãmase înzãpezite în mai multe masini, care n-au mai putut înainta prin nãmetii mai mari de un metru din zona Bunesti-Averesti. În zonã asearã interveneau douã freze de la DRDP Iasi – Sectia Bârlad si de la SC Ldp Vaslui SA, precum si un utilaj de deszãpezire apartinând Primãriei Bunesti -Averesti. “Prefectul judetului Vaslui, Isabel Bogdan, coordoneazǎ activitatea de deszǎpezire pe Drumul Judetean 244 D, ce face legǎtura dintre Husi si limita cu judetul Iasi, pe raza comunei Bunesti-Averesti. La fata locului sunt prezente autoritǎtile locale, printre care primarul comunei Bunesti-Averesti, Vasile Tãrãgan, si reprezentanti ai Consiliului Judetean. La aceastã orã, traficul nu s-a reluat. Se lucreazã cu douã autofreze ale LDP Vaslui si Sectia Drumuri Nationale Bârlad si un utilaj (lamã) ce apartine Primãriei Bunesti-Averesti. Sunt cinci masini blocate, printre care un microbuz, cu 15 persoane, care veneau de la Husi. Acestora li s-a oferit adãpost la unitatea militarã din Husi, unde sunt spatii de cazare optime. Din cauza evolutiei nefavorabile a vremii, DJ 244 D rãmâne închis, efortul drumarilor fiind în zadar din cauza vântului puternic care aduce zãpada pe carosabil. Prognoza meteo de cod portocaliu de ninsoare abundentã se mentine pânã pe 21 aprilie, ora 14,00.”, se aratã în comunicatul trimis de Institutia Prefectului Vaslui. Trebuie spus cã acest segment de drum al DJ 244 D, între Husi si Bunesti-Averesti, este cel care creeazã întotdeauna cele mai multe probleme de circulatie în conditii de iarnã.

Zeci de localitãti fãrã curent electric

Vântul a fãcut ravagii în judetul Vasui. În urma rafalelor de peste 50 de km/h, mai bine de 33 de localitãti au rãmas fãrã curent electric. Mai exact, au fost afectate 11 linii de medie tensiune si 328 de posturi de transformare. Vântul puternic si precipitatiile cãzute în ultimele 24 de ore au cauzat mai multe avarii în zona Moldovei, în special la liniile electrice aeriene. Au fost afectate în special elemente de izolatie si conductoare electrice, precum si consolele de sustinere ale acestora. În ciuda conditiilor neprielnice, echipele Delgaz Grid au intervenit încã din cursul noptii de miercuri spre joi, pentru identificarea si remedierea avariilor apãrute. Retelele electrice aeriene de medie tensiune din mediul rural se aflã în general la mare distantã de cãile de acces, traversând zone în care deplasarea personalului si echipamentelor se poate face fãrã mijloace auto, ceea ce mãreste durata de interventie fatã de conditiile normale. Totodatã, sunt necesare lucrãri cu un volum mare de fasonare a copacilor înclinati de zãpadã pe conductoare sau în vecinãtatea liniilor electrice aeriene. În pofida acestor conditii dificile, interventiile vor continua pânã la remedierea tuturor avariilor si reluarea alimentãrii cu energie. Asearã, la închiderea editiei, mai erau nealimentate cu energie electricã 15 localitãti din judetul Vaslui, asta însemnând circa 7000 de consumatori rãmasi pe întuneric, în special în zonele rurale.

Husul, hibernal în aprilie!

REPORTAJ… Iarna se tine de arogante! Când toatã lumea a crezut-o plecatã, aceasta mai dã o raitã prin zonã si, ca prin magie, îmbracã totul în troiene. “Dimineatã, în balcon, mi-am dat douã palme, cã nu îmi venea sã cred cã “Motocul” e alb si pe “Variantã” trece autogrederul în APRILIE!? M-am gândit cã doar am rãmas eu beat din a treia zi de Paste”, a scris un husean hâtru, pe internet, la vederea iernii care a îmbrãcat Husul în haine albe mai ceva ca în decembrie. Ieri, datul la lopatã si lalelele mijite prin zãpadã, la rondul din fata “Postei”, i-au fãcut pe multi huseni sã zâmbeascã si sã facã poze. Contrastul l-au fãcut imaginile triste cu grãdinile afectate, dar si pomii în floare, cu crengile rupte si rãpuse sub povara nãmetilor. Cultivatorii de vitã de vie stau si ei cu grijã, întrucât o scãdere bruscã a temeperaturii va afecta iremediabil recolta din toamnã. Pomii fructiferi însã, cu florile nenorocite de “arsura” ghetii, i-au fãcut pe huseni sã nu mai nãdãjduiascã prea mult la ciresele de mai sau alte roade din grãdinã.

Pe 20 aprilie… s-a fãcut iarnã!

Strãzile albe ca în plinã iarnã nu lãsau niciun dubiu: anul acesta, pe 20 aprilie a fost iarnã în toatã regula! În locul mãturãtorilor, ieri dimineatã au iesit utilajele de deszãpezire, iar echipele de la Salubrizare aveau lopeti în loc de târnuri. “Cumva ne asteptam sã fie vreme rece, poate sã fulguiascã, dar sã fie iarnã în toatã puterea cuvântului, nu. Dar asta este, ne facem treaba”, au spus reprezentantii Primãriei Husi.