|

Inculpatii din dosarul procurorului Selaru au scãpat de rãspundere penalã

LIBERI…La mai bine de jumãtate de an de la decesul fostului procuror Vasile Selaru, Înalta Curte de Casatie si Justitie a decis încetarea procesului penal în care acesta a fost trimis în judecatã, alãturi de alte douã persoane, pentru fapte de coruptie. În primã instantã, Curtea de Apel Iasi l-a condamnat pe fostul magistrat la 5 ani, o lunã si zece zile de închisoare cu executare. Pe lângã procurorul Selaru, în acelasi dosar, a mai fost condamnat, la 9 luni de închisoare cu suspendare, afaceristul iesean Cezar Cãtãlin Puiu, pentru mãrturie mincinoasã si bârlãdeanul Liviu Rãdescu, proprietarul unei firme de pazã, condamnat la doi ani cu suspendare, pentru cumpãrare de influentã. Acum, cei doi au scãpat de orice acuzatii.

Condamnati, alãturi de fostul procuror vasluian Vasile Selaru, la închisoare cu suspendarea executãrii pedepsei, cei doi afaceristi judecati în acelasi dosar au scãpat de acuzatii. Si asta dupã ce Înalta Curte de Casatie si Justitie a decis încetarea procesului penal. În primã instantã, fostul magistrat a fost condamnat, pentru fapte de coruptie, la 5 ani, o lunã si 10 zile de închisoare cu executare. Alãturi de Vasile Selaru, în acelasi dosar, au mai fost condamnati mai multi afaceristi. Astfel, omul de afaceri iesean Puiu Cezar Cãtãlin a fost condamnat la nouã luni de închisoare sub supraveghere pentru sãvârsirea infractiunii de mãrturie mincinoasã. Judecãtorii i-au stabilit afaceristului un termen de supraveghere de 2 ani si l-au obligat sã presteze 60 de zile de muncã neremuneratã în folosul comunitãtii în cadrul Directiei de Asistentã Comunitarã Iasi sau în cadrul SC Servicii Publice SA Iasi. Omul de afaceri bârlãdean Liviu Rãdescu, proprietarul unei firme de protectie si pazã, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru sãvârsirea infractiunii de „cumpãrare de influentã” si un termen de supraveghere de 3 ani. De asemenea, si acesta a fost obligat sã presteze muncã neremuneratã în folosul comunitãtii în cadrul Primãriei Constanta – Directia de Gospodãrire Comunalã sau în cadrul Spitalului Judetean de Urgentã Constanta, pe o perioadã de 90 de zile lucrãtoare. Cei doi au scãpat acum de acuzatii si se pot bucura de libertate deplinã.

Acuzatiile aduse de DNA procurorului Vasile Selaru

RECHIZITORIU…Din ordonanta de retinere întocmitã de procurori a reiesit cã în cauzã existã date si probe din care rezultã suspiciunea rezonabilã potrivit cãreia, la sfârsitul anului 2013, inculpatul Selaru Vasile, în considerarea influentei pe care o avea asupra mai multor magistrati de la instantele de control judiciar din judetul Iasi, i-a promis unei persoane cã va efectua anumite demersuri, în sensul solutionãrii favorabile a unei cereri de recurs. În acest context, a solicitat cu împrumut suma de 13.000 lei fãrã a se stabili un termen clar de restituire.  Dupã aproximativ douã, trei sãptãmâni de la acordarea împrumutului inculpatul Selaru Vasile a restituit suma de 5.000 lei, iar diferenta de 8.000 lei a fost pãstratã pentru continuarea demersurilor respective. La data de 27.05.2014, inculpatul Selaru Vasile, lãsând impresia cã are influentã asupra unui ofiter de politie din cadrul I.P.J. Vaslui, care avea spre solutionare o cerere de avizare a unei firme de pazã, a solicitat suma de 700 lei, pentru a-l determina pe ofiterul respectiv sã rezolve favorabil acea cerere. La data de 29.05.2014, inculpatul Selaru Vasile a promis unei persoane cã va interveni pe lângã un procuror din cadrul Parchetului de pe lângã Judecãtoria Bârlad, care supraveghea cercetãrile într-un dosar penal, acceptând pentru aceastã interventie cazarea într-un imobil de pe litoralul românesc. Pentru a crea acestei persoane convingerea cã influenta pe care o are asupra procurorului de caz este realã, la data de 30.05.2014, inculpatul Selaru Vasile s-a deplasat la sediul Parchetului de pe lângã Judecãtoria Bârlad, unde a intrat o perioadã scurtã de timp.