spot_imgspot_img
12.1 C
Vaslui
25-apr.-2024

Îndemn cãtre vasluieni: implicati-vã în comunitatea localã!

- Advertisement -

CONFERINTÃ… Asociatia Pro Democratia a ajuns la Vaslui pentru o sesiune de informare cu privire la implicarea activã a cetãtenilor în comunitatea localã. Prezenti la eveniment, reprezentantii institutiilor locale, în loc sã îndrume elevii sã se implice în comunitate, acestia au început cã critice subtil initiativa asociatiei. Prefectul si-a pus întrebãri retorice, cã nu are cui i se plânge când îi sunt încãlcate drepturile, senatoarea Gabriela Cretu s-a arãtat nemultumitã de faptul cã elevii sunt învãtati sã serveascã interesul privat prin participarea publicã, iar vicepresedintele Vasile Mihalaci a încercat sã anime atmosfera în stilul sãu caracteristic: „Mãi copii, voi sunteti urmasii nostri, întelegeti asta? Nu cred”.

Tinerii prezenti au aflat, cu ajutorul acestei sesiuni de informare, care sunt instrumentele si tehnicile de informare publicã, de ce este folositor voluntariatul, cum pot avea acces la informatii de interes public, cum pot monitoriza activitatea institutiilor publice, cum pot cere o audientã publicã sau cum pot participa la procesul decizional. La sfârsitul conferintei, au primit o provocare: sã rãspundã în scris la întrebarea „cum vezi tu participarea publicã în comunitatea localã?”, rãspunsurile fiind anonime. De asemenea, au fost îndrumati sã se înscrie în Parlamentul Tinerilor, o simulare a procesului decizional din cadrul Parlamentului României, care va avea loc în perioada 7-8 noiembrie 2015.

Cui i se plânge prefectul când îi sunt încãlcate drepturile?

În loc sã laude initiativa organizatiei, prefectul s-a apucat sã critice. „Vorbim de democratie si bunã guvernare. Ce însemnã democratie? Unii poate cã au înteles gresit democratia. Uneori am fost pus în postura de a primi în audientã diverse ONG-uri, care fãceau miting. Si atunci mi-am pus întrebarea. Si eu sunt cetãtean al acestei tãri, am drepturi si obligatii. Sunt si persoanã publicã si, de asemenea, am drepturi si obligatii. Când mie îmi sunt încãlcate drepturile, eu cui mã plâng? Ies în fata prefecturii si strig „jos prefectul!” sau „jos Guvernul”? Sunt întrebãri retorice, nu caut rãspunsuri. Pe de altã parte, se vorbea de voluntariat. Existã o lege a voluntariatului, dar în conditiile în care administratia publicã are functionari publici suficienti si ONG-urile tipã cã mai trebuie dati afarã, cum sã facem voluntariat în insitutiile publice? Sunt multi tineri care terminã o facultate, merg la târgurile de job-uri si-si cautã un loc de muncã. Gãsesc, dar îl refuzã. Li se oferã si al doilea loc de muncã, dar iar refuzã. De ce? Pentru cã preferã sã primeascã banii statului, decât sã munceascã. Atunci când o persoanã refuzã câteva locuri de muncã, ar trebui trecuti pe o listã neagrã, astfel încât sã nu mai beneficieze de ajutor de somaj”, este de pãrere prefectul.

Senatoarea Gabriela Cretu, nemultumitã de faptul cã eleviilor le sunt prezentate drepturile si interesele

Nici senatoarea Gabriela Cretu nu s-a arãtat prea încântatã de initiativa asociatiei de informare a tinerilor cu privire la drepturile acestora si a început, de asemenea, sã critice. „Mã adresez celor tineri. Ati fost învãtati cã, pentru a intra în societatea civilã, care controleazã societatea politicã, trebuie sã plecati de la ipoteza cã societatea politicã greseste si cã cetãtenii nu stiu care sunt interesele lor. Nu zic cã e rãu, eu zic cã e foarte bine sã fiti învãtati acest lucru. Vi s-a mai sugerat cum sã serviti interesul privat, prin participare publicã sau servind propriul interes, fãcând voluntariat. Dragii mei, eu am îmbãtrânit crezând altceva. Cã veti fi învãtati cum sã construiti o lume mai bunã, slujind interesul public si contribuind, în mod democratic, la definirea si realizarea unei astfel de societãti. Ce înseamnã asta? Sã credeti voi într-o democratie, orice voce conteazã, cã suntem toti egali. Trebuie sã fim pro-activi, nu reactivi. E foarte util ce face acest proiect, dar se poate mult mai simplu si mult mai mult. Ne ocupãm de faptul cã au rãmas multi copii acasã, pentru cã au pãrintii la muncã în strãinãtate. E o realitate, cu multe fatete triste. Putem sã facem un grup, care în ziua de sâmbãtã, sã scoatã la plimbare, dacã nu copiii celor plecati la muncã în strãinãtate, copiii fãrã pãrinti care se aflã în asistentã socialã”, este de pãrere senatoarea.

Vasile Mihalachi, în stilul sãu incisiv...

Vicepresedintele Consiliului Judetean Vaslui, Vasile Mihalachi, s-a detasat putin de discursurile celor doi, cel al prefectului si cel al senatoarei, iar, în stilul sãu caracteristic, a încercat sã-i trezeascã pe tineri la realitate. „Vã multumesc pentru cã ati ales ca astãzi sã fiti aici. Mãi copii, voi sunteti urmasii nostri, întelegeti asta? Nu cred. Voi, mâine, sunteti pusi în situatia de a ne lua locul. Sunteti pregãtiti? Stiti ce înseamnã administratie? Voi nu sunteti vinovati. Profesorul vã cheamã la clasã, are tot interesul sã-si tinã ora, ati înteles sau nu, mai putin îl intereseazã. Dacã sunt profesori în salã, sã mã scuze. Mãi copii, viata nu este asa cum o vedeti voi la televizor. Ati vãzut în ce mizerie a intrat judetul Vaslui datoritã televiziunii. E catalogat acum ca o mizerie… Pe cine îl doare? Pe cei mai în vârstã, cã pe cei tineri…”, este de pãrere Vasile Mihalachi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.