|

Înfiorãtor: a umblat liber dupã ce si-a ucis fetita cu toporul, apoi i-a retezat degetele

Eugenia Vizitiu la mormântul Mirabelei

SADISM SI INDIFERENTÃ… Unul din cei mai periculosi bolnavi psihic din judetul Vaslui, Viorel Popa, domiciliat în comuna Tãtãrãni, a fost din nou internat cu forta la Psihiatrie, prin decizia instantei Judecãtoriei Husi. Fapta, de-o ferocitate iesitã din comun, pentru care consãtenii din Valea lui Bosie îl vor si azi pe individ închis, fãrã drept de scãpare, a fost una care depãseste orice închipuire. Într-o zi, în 1995, bãrbatul i-a tãiat capul cu toporul propriului copil, iar apoi, a târât trupusorul la tãietorul de lemne , unde i-a retezat toate degetele de la mâini. Pãrea posedat de diavol si nimeni nu l-a oprit, desi totul s-a petrecut sub privirile unor vecini, care ar fi putut preveni atrocitatea, dacã ar fi sunat la timp, la Politie si Ambulantã. Fetita ucisã în acest fel avea 10 ani si o chema Mirabela. Eugenia Vizitiu, femeia care a vãzut-o în acea zi pe fetitã, venind bucuroasã de la scoalã, spune cã a încercat sã o opreascã. “Mi-a spus cã se duce la tatãl ei, sã îi arate ce note bune luase. O asemenea zi nu se uitã niciodatã”, povesteste martora. Femeia resimte si azi regretul amar cã nu a putut face mai mult pentru biata fetitã.

Viorel Popa, în vârstã de 53 de ani, din Valea lui Bosie a fost recent internat cu forta la Psihiatrie. Fãcea scandal si reactiile lui îi speriau pe sãtenii, care au cerut ajutorul autoritãtilor. Bãrbatul mai fusese internat la Psihiatrie, cu ani în urmã, dupã ce si-a ucis propriul copil, dar, spre surprinderea tuturor, i-au dat drumul. Fiind un om fãrã discernãmânt, era aproape de înteles cã nu îsi va lua singur tratamentul prescris, astfel cã bãrbatul iar s-a apucat sã facã scandaluri. A fost însã luat de autoritãti si internat cu forta la Psihiatrie. “Noi nu stim cum i-au dat drumul! Tine-l, domnule, acolo, dacã e stricat la cap. Dacã el a fost în stare sã taie capul cu toporul propriului copil si sã îl ducã pe tãietor, dumneavoastrã vã dati seama ce om e? Pentru ce îi mai dã drumul? Sã mai omoare pe cineva sau de ce? Noi iar facem plângere la Politie, dacã îi mai dau drumul. Acesta nu e om de locuit între oameni. Avem copii, nepoti, nu putem sta cu fricã, pentru cã e Viorel, criminalul, liber”, spun sãtenii.

“Sã nu-i mai dea drumul. Ne e fricã”

Frica sãtenilor din Valea lui Bosie e justificatã. În 1995, individul si-a ucis propriul copil, o fetitã de numai 10 ani. Martora, Eugenia Vizitiu, 67 de ani, care a vãzut totul si care a încercat sã o opreascã pe Mirabela sã ajungã acasã, unde era cãlãul, rememoreazã cu o strângere de inimã ziua aceea îngrozitoare. Abia acum, dupã atâtia ani, poate povesti ce s-a întâmplat în acea zi, dar o face cu greu, cãci o asemenea tragedie lasã urme adânci. “Si acum parcã o vãd. Mirabela era frumusicã, blondutã. Îi dãdeam des de mâncare, cãci ei erau necãjiti acasã. Sotul meu si cu Viorel erau rude. Viorel avea nevastã si doi copii, pe Mirabela si încã un bãiat, un pic mai mare”, povesteste Eugenia Vizitiu.

S-a plimbat gol prin sat si apoi tãia gãinile cu toporul, dar vecinii n-au considerat cã e cazul sã cheme Politia!

În ziua aceea, sotia si fiul erau plecati la Husi. Bãrbatul avea un comportament complet ciudat. S-a dezbrãcat în pielea goalã si a plecat prin sat, tipa, gesticula singur si lumea se ferea din calea lui. Pãrea apucat de nebunie. La un moment dat, povesteste Eugenia Vizitiu, bãrbatul a pus mâna pe un topor si s-a apucat sã taie gãinile din curte, ciopârtindu-le în moduri înspãimântãtoare. Si, desi toate asemenea grozãvii se petreceau în vãzul lumii, cu vecinii privind printre scândurile gardurilor, nimeni nu a pus mâna pe telefon sã cheme Politia sau Ambulanta. “Nu pot sã-mi dau seama de ce nu s-a sunat la Politie. Asa gândeam atunci. Lumea zicea cã poate e omul beat. Nu stiu ce-am gândit atunci, care vedeam situatia”, rememoreazã Eugenia Vizitiu.

I-a dat fetitei douã topoare în cap, iar apoi i-a retezat degetele de la mâini, sub ochii vecinilor

Gestul de indiferentã însã avea sã-i fie fatal fetitei de numai 10 ani. Pe ulitã, venea de la scoalã Mirabela, spune Eugenia Vizitiu. “Am vãzut-o si am chemat-o sã îi dau ceva de mâncare. Ciorbã, parcã. Cât a mâncat, i-am spus cã tatãl ei taie gãini cu toporul si parcã e nebun. I-am spus sã nu se ducã, pânã îi trece, poate e beat. Ea a zis cã se duce, pentru cã vrea sã îi spunã notele. Degeaba am vrut sã o opresc, Mirabela a fugit spre casã. Îsi iubea tatãl si el era grijuliu cu familia, nu erau probleme la ei, decât sãrãcia, ca la toatã lumea. Când a intrat pe poartã, am vãzut-o cum s-a dus la usã. El s-a ascuns cu toporul dupã usã si i-a dat în cap. I-a despicat capul. I-a mai dat una. Fata era cãzutã, plinã de sânge. Am vãzut cum a luat-o si a târât-o pânã la tãietor, unde i-a retezat cu toporul toate degetele de la mâini. Abia atunci s-a sunat la Politie, unde s-a anuntat cã Viorel a omorât fata”, povesteste Eugenia Vizitiu. Stie cã lipsa de reactie promptã a comunitãtii a fãcut ca fetita sã fie ucisã cu atâta cruzime, dar… nu mai e nimic de fãcut. “Acum lumea e mai dezghetatã. Atunci nu se suna asa repede la Politie, cum e acum. Nu prea se bãga nimeni în casa vecinului”, mai spune femeia.

Criminalul i-a fãcut pomanã fetitei: “I-a dat scaune de sufletul ei, tot ce trebuie. Si a spus cã îi pare rãu”


În cimitirul micut din Valea lui Bosie, mormântul Mirabelei stã nãpãdit de buruieni dar cu o tufã de bujori, strãjuindu-i somnul. Pe crucea ruginitã abia dacã se mai citeste numele ei si data mortii. Martora atrocitãtii cãreia i-a cãzut victimã Mirabela, spune cã, atunci când a revenit de la spitalul de nebuni, unde a fost internat o vreme dupã crimã, Viorel i-a fãcut pomanã fetei. “I-a dat scaune de pomanã, i-a dat de toate. A zis cã-i pare rãu. Poate cã asa e, dar ce sã mai faci acum.. Atunci, dacã sunam la Politie, imediat cum umbla el turbat prin sat, în pielea goalã, poate îl luau si scãpa fetita. Pãcatul însã a fost greu si uite cã îl tinem cu totii în suflet. Ce poti sã mai faci? Eu nu uit nici azi. Nu am visat-o niciodatã pe Mirabela si mã gândesc cã o fi si acesta un semn”, spune Eugenia Vizitiu.