|

Inima lui Paulicã, îngerul de copil care a ars în incendiul de la Ibãnesti, a încetat sã mai batã

TRAGEDIE… Paul Pricop, bãietelul în  vârstã de 3 ani, din Ibãnesti, care la sfârsitul sãptãmânii trecute a fost victima unui incendiu, a pierdut lupta pentru viatã, joi dimineata la Spitalul “Grigore Alexandrescu” din Bucuresti. Micutul suferise arsuri pe 75% din suprafata corpului, motiv pentru care prognosticul medicilor a fost destul de rezervat încã de la început. Cadrele medicale au sperat însã într-o minune care, iatã, nu a mai venit. Corpul neînsufletit al copilului a fost depus, ieri, la Institutul “Mina Minovici” din Capitalã, pentru autopsie, urmând ca zilele urmãtoare sã fie adus acasã. Familia copilului trãieste la limita sãrãciei si are nevoie de ajutor financiar, pentru a-l putea înmormânta crestineste. Cazul bãietelului din judetul Vaslui, aratã din nou, cã în România, dacã esti victima unui incendiu, sansele de supravietuire sunt aproape infime, tara noastrã neavând nici la aceastã orã un centru operational pentru mari arsi.

Nenorocirea s-a produs vinerea trecutã, când copilul dormea în casã, iar pãrintii lui erau afarã la animale. În casã ardea focul, iar o scânteie a ajuns pe hainele micutului puse la uscat pe sobã, care au luat foc si au cãzut peste copil. Pãrintii au auzit cã bãietelul lor plânge si au intrat la el. S-au speriat foarte tare când au vãzut cã ardea cu hainele pe el si l-au scos imediat afarã, însã hainele de pe el erau arse si lipite de el. Imediat, la fata locului a ajuns o ambulantã din Bârlad, care a preluat copilul. În comuna Bãcani cadrele medicale i-au fãcut transferul în autospeciala TIM. Copilul a fost transportat la spitalul Bârlad pentru a fi stabilizat, iar în acest timp s-au fãcut demersuri pentru a fi transportat la Bucuresti cu elicopterul SMURD sau cu avionul sanitar. Din pãcate, elicopterul SMURD nu a putut zbura din cauza cetii, iar avionul sanitar era defect. Copilul a fost intubat si sedat la Bârlad, iar în jurul orelor 21:00 a fost transferat la Iasi, la Spitalul de Pediatrie „Sfânta Maria”, cu diagnosticul de „arsuri cãi respiratorii si arsuri pe 75% din suprafata corpului”. Abia a doua zi, dupã 12 ore de asteptare, pacientul a ajuns în Bucuresti, unde a fost asteptat de o echipã de specialisti. Prognosticul medicilor a fost, de la început, destul de rezervat, însã acestia au sperat tot timpul într-o minune. Impresionati de drama copilului, o echipã de medici de la Ministerul Sãnãtãtii, condusã de secretarul de stat, conf.dr. Horatiu Moldovan, a asteptat sosirea echipajului TIM care îl aducea pe Paulicã de la Iasi. ”L-am examinat si eu ca medic pe acest copil, în sala de operatii si sper într-o minune. Starea micutului pacient este destul de gravã, prognosticul meu fiind destul de rezervat, însã poate fi si o evolutie favorabilã, fiindcã este pe mâna celor mai buni specialisti. În acest caz toatã lumea si-a fãcut bine treaba, de la cei de la Ambulanta Vaslui, pânã la personalul medical de la Spitalul “Sf. Maria” din Iasi, dar si cei de la echipajul TIM care l-au adus la Bucuresti. Cazul a fost manageriat corect”, spunea secretarul de stat, conf. dr. Horatiu Moldovan, dupã câteva ore de la preluarea pacientului de cãtre medicii din capitalã.

Caz manageriat corect, cu final tragic

Din nefericire, în ciuda eforturilor supraomenesti depuse de medici, inima bãietelului din Ibãnesti a încetat sã mai batã joi dimineata, în jurul orei 1:00. Corpul neînsufletit al copilului a fost depus, tot în cursul zilei de ieri, la Institutul Mina Minovici din Capitalã, pentru autopsie, urmând ca zilele acestea sã fie adus acasã, pentru a fi înmormântat. Familia bãietelului este extrem de sãracã si are nevoie de ajutor financiar, pentru a-si putea înmormânta crestineste, copilul.