|

INS: România a înregistrat în 10 ani o scădere de circa două milioane a populaţiei

Populaţia României a scăzut cu aproape două milioane de locuitori din 2007 până în prezent, în contextul în care sunt analizate doar domiciilile rezidente, nu cele permanente, şi fiind luate în calcul aici doar persoanele care lipsesc mai mult de 12 luni, a declarat directorul cabinetului preşedintelui Institutului Naţional de Statistică (INS), Ilie Dumitrescu, în cadrul conferinţei Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), organizată de ELEC România şi Finmedia, cu sprijinul Guvernului României şi a Băncii Naţionale a României (BNR).

Dumitrescu a explicat joi metoda de calcul a INS referitor la estimările privind scăderea populaţiei României, în contextul în care acestea sunt diferite de altele.

”Estimăm o scădere de circa 2 milioane a populaţiei din 2007 până în prezent, dacă analizăm domicie rezidente, nu cele permanente. Luăm aici în calcul cei care lipsesc din România mai mult de 12 luni, restul nu”, a afirmat Dumitrescu.

Alte estimări indică o scădere o scădere mai importantă a populaţiei României în ultimii zece ani, de 3-4 milioane de locuitori. Dumitrescu a afirmat că este foarte dificil de estimat scăderea populaţiei, în contextul în care, în unele localităţi, populaţiei a dispărut cu totul şi este foarte greu de aflat cine lipseşte şi cât.

”Sunt sate întregi care au dispărut, acolo nici nu ai pe cine să întrebi câţi au plecat şi cât lipsesc”, a spus Dumitrescu, scrie News.ro.

Cele mai recente date ale INS arată că populaţia României a continuat declinul din cauze demografice, pierzând şi în luna martie 7.420 locuitori – echivalentul a două comune medii din ţară -, cu aproape 1% mai mulţi decât în a treia lună a anului trecut, chiar dacă natalitatea a crescut, iar mortalitatea s-a redus.

Cumulat, în primele trei luni din acest an, sporul natural negativ a fost de 30.817 persoane, în creştere cu 26,3% faţă de perioada similară a anului trecut. În 2016, populaţia României a scăzut cu 66.718 de locuitori din cauza declinului demografic.

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/ins-romania-a-inregistrat-in-10-ani-o-scadere-de-circa-doua-milioane-a-populatiei_356736.html#ixzz4hQdZtUUF