|

INTERVIU VRN: „Cine nu merge cu echipa actualã, sã aibã bunul simt sã se retragã”

GÂNDURI… Atacat de cãtre o parte dintre membri PNL, presedintele organizatiei judetene, dr. Nelu Tãtaru, a acceptat sã ne dea un interviu în exclusivitate despre situatia actualã din partid. Un interviu în care acesta vorbeste deschis despre situatiile care au condus la excluderi, despre planurile de viitor, dar si despre raporturile dintre domnia-sa si unii liberali, care contestã modul sãu de a conduce organizatia judeteanã.

Rep: Domnule presedinte, ati sfârsit anul 2018 cu unele excluderi si începeti anul 2019 cu o conferintã de presã, în care sunteti acuzat cã vã ocupati numai de excluderi. Cum rãspundeti la aceste acuze care vin din partea unor colegi, fosti sau actuali?

Nelu Tãtaru: Despre aceste probleme, cred cã am rãspuns încã de când am preluat mandatul. Am spus cã Partidul National Liberal va fi un altfel de partid decât s-a vãzut pânã acum, cã nu va mai fi un partid al micilor întelegeri, cã nu va mai fi un partid al interesului propriu. Am spus cã va prima partidul în tot ceea ce voi întreprinde. Am anuntat cã voi aduce partidul acolo unde îi este locul, loc pe care îl cer membri PNL,în functie de rezultatele pe care le obtinem cu totii. În aprilie, facem doi ani de când conducem organizatia judeteanã. Am încercat în toatã perioada asta sã deschidem portile partidului, dincolo de încuietorile foarte bine asezate de unii dintre colegii nostri care mai sunt sau nu acum în partid. Prefer ca pentru domnii care fac conferinte de presã în momentul acesta sã-i lãsãm sã-si ducã la sfârsit demersurile. As fi preferat, ca buni liberali cum se declarã, sã astepte niste rezultate ale comisiilor de arbitraj, sã-si cearã drepturile în instantã si pe urmã sã accepte sau nu o decizie sau, eu stiu, sã aibã sau nu câstig de cauzã. Prefer ca subiectul sã-l declar închis, pânã ce va veni un rãspuns la aceastã dilemã a lor, ca sã spun asa ceva. Faptul cã au ales sã facã o conferintã de presã, sã dea filmãri pe la televiziuni, pe la cotidiene, este problema lor. Este un lucru care îi afundã, nu aduc niciun beneficiu partidului. Codul Etic are anumite prevederi fatã de astfel de situatii.

“Nu simt nicio presiune la europarlamentare sau prezidentiale”

Rep: Simtiti vreo presiune vizavi de rezultatele pe care ar trebui sã le aveti la europarlamentare, de exemplu?

Nelu Tãtaru: Nu am nicio presiune, tocmai aceste recalibrãri ale organizatiilor se fac si prin prisma unei gândiri pe care un presedinte o are, pentru a obtine un rezultat pe care sconteazã la viitoarele alegeri, iar primele alegeri sunt cele europarlamentare. Sã fii, în toatã aceastã perioadã, contestat de cei care nu au câstigat alegerile interne, în loc sã se aseze la masa dialogului si sã facã organizatiile lor sã meargã si sã dezorganizeze tocmai ce tu organizezi, spunând cã oricum nu va tine, vor veni altii, vor pleca altii, culminând la un moment dat pânã la agresiuni verbale si chiar fizice, la nivel de BPJ. Am mai spus: prefer sã închid acest subiect. Asteptãm deciziile comisiilor de arbitraj, dacã domnii vor face contestatie si în functie de aceste decizii vom continua. În momentul acesta, organizatiile Partidului National Liberal, cele comunale, orãsenesti si municipale sunt în plinã activitate. Vom desfãsura douã campanii, prima este legatã de “PNL aduce gazul românesc în casele românilor”, vom avea activitãti stradale, iar sãptãmâna viitoare vom avea activitãti legate de autostrada A8.

Rep: Se apropie, cu pasi repezi, alegerile locale. Care sunt planurile de viitor? Ce ne puteti spune despre viitorii candidati la primãrii?

Nelu Tãtaru: Fiecare organizatie localã comunalã a prezentat un candidat probabil pentru alegerile locale. Îi avem în vizor, îi sondãm, a rãmas un procent de 15%. Continuãm sã vedem performantele si sã vedem care sunt rezultatele la europarlamentare, pentru a vedea dacã putem conta pe el. Mergem pe acea analizã care sã ne arate cã acel candidat care depãseste 20% are sanse reale si vom merge alãturi de el. Pot spune cã în 85% dintre organizatiile comunale, obtinem acel procent de 20% si candidatii de acolo sunt bãtuti în cuie. Ceilalti sunt candidati care vor trebui sã confirme la europarlamentare si prezidentiale.

Rep: Ce se va întâmpla la nivel de municipii si orase?

Nelu Tãtaru: La nivel de municipiu Vaslui, dupã cum bine stiti, decizia se va lua la nivel de Birou Politic National, s-a pornit o campanie internã, sunt patru candidati înscrisi, si-au depus dosarele, îsi fac campanie internã. În perioada 15 martie-15 aprilie, va fi un sondaj la nivelul municipiului Vaslui si în functie de rezultate ne vom adapta la candidati sau vom încerca sã cãutãm si alti candidati. Gândirea organizatiilor este de a-si deschide portile si de a cãuta oameni de valoare. Nu ne vom aseza într-o imagine în care te îmbraci în tricou de liberal, spui cã esti de zeci de ani liberal, însã în realitate faci interesul altor partide sau îti carotezi propriul tãu partid. Caut un om care sã gândeascã liberal pentru fiecare organizatie. Fiecare organizatie are, la acest moment, un nucleu de bazã. Avem, iatã, la Hoceni, acolo unde aveam rezultate slabe la alegeri, un nucleu de coordonare. Este un exemplu. Suntem în cãutarea unui posibil candidat. Mã repet: usile PNL sunt deschise. Încercãm sã dãm la o parte acei “paznici” care, pentru a nu-si perturba unele interese, care sunt ale lor sau ale altora care mai sunt sau nu în partid, nu dau voie adevãratilor liberali sã participe la activitatea Partidului National Liberal.

Mesaj cãtre liberalii care “cocheteazã” cu PSD-ul lui Buzatu

Rep: Ati afirmat, în ultimii doi ani cã sunt unii liberali care au legãturi strânse cu PSD si de aceea ati încercat sã faceti acea curãtenie.

Nelu Tãtaru: Dupã cum ati vãzut în repetate rânduri, am observat prezenta unor membri PNL care nu se mai regãseau la noi, ci la alte partide, trãgând dupã ei si pe altii nevinovati la anumite actiuni, gen cele organizate de ALDE, inclusiv la Liga Alesilor Locale ai acestui partid. Chiar a fost si una din acuzatiile pentru un anumit domn primar. Ati vãzut relatia anumitor primari cu partea de la PSD, nu as fi vrut sã transform sãrbãtoarea comunelor într-una politicã, dar am fi putut fi invitati si noi. Mai sunt multe de spus, inclusiv invitatiile fãcute unor membri ai Guvernului PSD, elogiile aduse PSD-ului. Noi depuneam motiunea de cenzurã împotriva Guvernului Dãncilã, iar anumite persoane aduceau elogii Guvernului Dãncilã pentru ce fac pentru aceastã tarã. Cãutãm acele persoane care gândesc liberal, care îsi doresc sã aplice doctrina de partid, care înteleg cã în ultimii 30 de ani judetul Vaslui a fost dus în mocirlã de cãtre PSD. Vreau sã nu mai aud de aceste aliante toxice, care au fãcut ca interesul personal sã primeze în fata interesului cetãteanului.

Rep: Peste câteva luni, vom merge la vot pentru europarlamentare. Care este forta organizatiilor PNL, din perspectiva bãtãliei politice?

Nelu Tãtaru: Am reconstruit cam tot ce însemnau organizatii din sudul judetului. Erau organizatii conduse de doi-trei oameni, care îsi creau scuturi, pentru a putea decide în partid. Organizatiile locale actuale sunt atasate Biroului Politic Judetean si conducerii judetene. Orasele trebuie sã primeze. Avem un primar liberal la Bârlad, care trebuie pãstrat, un oras în care s-au început unele proiecte si trebuie sã continue, avem municipiul Vaslui care, dupã pãrerea mea, este cartea care trebuie jucatã si care poate fi solutia PNL în cresterea scorurului la nivel de judet. Avem un Negresti pe care cred cã îl vom câstiga la alegerile locale, avem un Husi în care trebuie sã mentinem sau sã maximizãm acel 30-35% pe care îl avem acolo, ridicând standardul polului liberal care a fost odatã în zona Husi.

Rep: Pregãtiti o strategie pentru ca dl. Boros sã câstige un al doilea mandat la primãria municipiului Bârlad?

Nelu Tãtaru: Da. Strategia constã tocmai în acele proiecte pe care le avem în momentul acesta. Dacã depãsim piedicile de la nivel de Consiliu Judetean sau Consiliu Local si aceste proiecte de 36 de milioane de euro pot fi realizate, atunci putem vorbi de un al doilea mandat pentru primãria Bârlad.

Seful PSD, implicat în manevrele cu scandal de la liberali?

Rep: Credeti cã presedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, este implicat în unele situatii mai dificile în activitatea din Partidul National Liberal?

Nelu Tãtaru: Eu zic cã se implicã, vãzând osanalele pe care i le ridicã o parte dintre primarii nostri, chiar si anumiti membri ai Consiliului Judetean, de la PNL, care refuzã sau stau mai la colt atunci când vine vorba de a-l ataca pe presedintele Buzatu.

Rep: Care sunt tintele politice pentru anul 2019, domnule presedinte?

Nelu Tãtaru: Pentru acest an, pornim cu gândul de a obtine un scor cât mai bun la europarlamentare si Iohannis sã rãmânã presedinte.

Rep: Vor mai urma si alte excluderi în partid?

Nelu Tãtaru: Sã stiti cã excluderile nu sunt programate. Dacã era sã programãm niste excluderi, dl. primar Tamas trebuia sã fie plecat de mult. Dl. Cain trebuie sã fie si el plecat de mult. Nu. Fiecare persoanã din PNL suportã, la fel cum suport si eu, la nivel national, o analizã. În mãsura în care îsi acceptã niste greseli si le reparã, nu este o problemã. Nu putem sta cu sabotori în interiorul partidului. Cine nu merge cu echipa cãreia alegerile interne si statutul partidului i-au conferit o responsabilitate, sã aibã mãcar bunul simt sã se retragã, sã astepte o echipã viitoare, în care el va avea o altã opticã si o altã perspectivã.

GÂNDURI… Atacat de cãtre o parte dintre membri PNL, presedintele organizatiei judetene, dr. Nelu Tãtaru, a acceptat sã ne dea un interviu în exclusivitate despre situatia actualã din partid. Un interviu în care acesta vorbeste deschis despre situatiile care au condus la excluderi, despre planurile de viitor, dar si despre raporturile dintre domnia-sa si unii liberali, care contestã modul sãu de a conduce organizatia judeteanã.

Rep: Domnule presedinte, ati sfârsit anul 2018 cu unele excluderi si începeti anul 2019 cu o conferintã de presã, în care sunteti acuzat cã vã ocupati numai de excluderi. Cum rãspundeti la aceste acuze care vin din partea unor colegi, fosti sau actuali?

Nelu Tãtaru: Despre aceste probleme, cred cã am rãspuns încã de când am preluat mandatul. Am spus cã Partidul National Liberal va fi un altfel de partid decât s-a vãzut pânã acum, cã nu va mai fi un partid al micilor întelegeri, cã nu va mai fi un partid al interesului propriu. Am spus cã va prima partidul în tot ceea ce voi întreprinde. Am anuntat cã voi aduce partidul acolo unde îi este locul, loc pe care îl cer membri PNL,în functie de rezultatele pe care le obtinem cu totii. În aprilie, facem doi ani de când conducem organizatia judeteanã. Am încercat în toatã perioada asta sã deschidem portile partidului, dincolo de încuietorile foarte bine asezate de unii dintre colegii nostri care mai sunt sau nu acum în partid. Prefer ca pentru domnii care fac conferinte de presã în momentul acesta sã-i lãsãm sã-si ducã la sfârsit demersurile. As fi preferat, ca buni liberali cum se declarã, sã astepte niste rezultate ale comisiilor de arbitraj, sã-si cearã drepturile în instantã si pe urmã sã accepte sau nu o decizie sau, eu stiu, sã aibã sau nu câstig de cauzã. Prefer ca subiectul sã-l declar închis, pânã ce va veni un rãspuns la aceastã dilemã a lor, ca sã spun asa ceva. Faptul cã au ales sã facã o conferintã de presã, sã dea filmãri pe la televiziuni, pe la cotidiene, este problema lor. Este un lucru care îi afundã, nu aduc niciun beneficiu partidului. Codul Etic are anumite prevederi fatã de astfel de situatii.

“Nu simt nicio presiune la europarlamentare sau prezidentiale”

Rep: Simtiti vreo presiune vizavi de rezultatele pe care ar trebui sã le aveti la europarlamentare, de exemplu?

Nelu Tãtaru: Nu am nicio presiune, tocmai aceste recalibrãri ale organizatiilor se fac si prin prisma unei gândiri pe care un presedinte o are, pentru a obtine un rezultat pe care sconteazã la viitoarele alegeri, iar primele alegeri sunt cele europarlamentare. Sã fii, în toatã aceastã perioadã, contestat de cei care nu au câstigat alegerile interne, în loc sã se aseze la masa dialogului si sã facã organizatiile lor sã meargã si sã dezorganizeze tocmai ce tu organizezi, spunând cã oricum nu va tine, vor veni altii, vor pleca altii, culminând la un moment dat pânã la agresiuni verbale si chiar fizice, la nivel de BPJ. Am mai spus: prefer sã închid acest subiect. Asteptãm deciziile comisiilor de arbitraj, dacã domnii vor face contestatie si în functie de aceste decizii vom continua. În momentul acesta, organizatiile Partidului National Liberal, cele comunale, orãsenesti si municipale sunt în plinã activitate. Vom desfãsura douã campanii, prima este legatã de “PNL aduce gazul românesc în casele românilor”, vom avea activitãti stradale, iar sãptãmâna viitoare vom avea activitãti legate de autostrada A8.

Rep: Se apropie, cu pasi repezi, alegerile locale. Care sunt planurile de viitor? Ce ne puteti spune despre viitorii candidati la primãrii?

Nelu Tãtaru: Fiecare organizatie localã comunalã a prezentat un candidat probabil pentru alegerile locale. Îi avem în vizor, îi sondãm, a rãmas un procent de 15%. Continuãm sã vedem performantele si sã vedem care sunt rezultatele la europarlamentare, pentru a vedea dacã putem conta pe el. Mergem pe acea analizã care sã ne arate cã acel candidat care depãseste 20% are sanse reale si vom merge alãturi de el. Pot spune cã în 85% dintre organizatiile comunale, obtinem acel procent de 20% si candidatii de acolo sunt bãtuti în cuie. Ceilalti sunt candidati care vor trebui sã confirme la europarlamentare si prezidentiale.

Rep: Ce se va întâmpla la nivel de municipii si orase?

Nelu Tãtaru: La nivel de municipiu Vaslui, dupã cum bine stiti, decizia se va lua la nivel de Birou Politic National, s-a pornit o campanie internã, sunt patru candidati înscrisi, si-au depus dosarele, îsi fac campanie internã. În perioada 15 martie-15 aprilie, va fi un sondaj la nivelul municipiului Vaslui si în functie de rezultate ne vom adapta la candidati sau vom încerca sã cãutãm si alti candidati. Gândirea organizatiilor este de a-si deschide portile si de a cãuta oameni de valoare. Nu ne vom aseza într-o imagine în care te îmbraci în tricou de liberal, spui cã esti de zeci de ani liberal, însã în realitate faci interesul altor partide sau îti carotezi propriul tãu partid. Caut un om care sã gândeascã liberal pentru fiecare organizatie. Fiecare organizatie are, la acest moment, un nucleu de bazã. Avem, iatã, la Hoceni, acolo unde aveam rezultate slabe la alegeri, un nucleu de coordonare. Este un exemplu. Suntem în cãutarea unui posibil candidat. Mã repet: usile PNL sunt deschise. Încercãm sã dãm la o parte acei “paznici” care, pentru a nu-si perturba unele interese, care sunt ale lor sau ale altora care mai sunt sau nu în partid, nu dau voie adevãratilor liberali sã participe la activitatea Partidului National Liberal.

Mesaj cãtre liberalii care “cocheteazã” cu PSD-ul lui Buzatu

Rep: Ati afirmat, în ultimii doi ani cã sunt unii liberali care au legãturi strânse cu PSD si de aceea ati încercat sã faceti acea curãtenie.

Nelu Tãtaru: Dupã cum ati vãzut în repetate rânduri, am observat prezenta unor membri PNL care nu se mai regãseau la noi, ci la alte partide, trãgând dupã ei si pe altii nevinovati la anumite actiuni, gen cele organizate de ALDE, inclusiv la Liga Alesilor Locale ai acestui partid. Chiar a fost si una din acuzatiile pentru un anumit domn primar. Ati vãzut relatia anumitor primari cu partea de la PSD, nu as fi vrut sã transform sãrbãtoarea comunelor într-una politicã, dar am fi putut fi invitati si noi. Mai sunt multe de spus, inclusiv invitatiile fãcute unor membri ai Guvernului PSD, elogiile aduse PSD-ului. Noi depuneam motiunea de cenzurã împotriva Guvernului Dãncilã, iar anumite persoane aduceau elogii Guvernului Dãncilã pentru ce fac pentru aceastã tarã. Cãutãm acele persoane care gândesc liberal, care îsi doresc sã aplice doctrina de partid, care înteleg cã în ultimii 30 de ani judetul Vaslui a fost dus în mocirlã de cãtre PSD. Vreau sã nu mai aud de aceste aliante toxice, care au fãcut ca interesul personal sã primeze în fata interesului cetãteanului.

Rep: Peste câteva luni, vom merge la vot pentru europarlamentare. Care este forta organizatiilor PNL, din perspectiva bãtãliei politice?

Nelu Tãtaru: Am reconstruit cam tot ce însemnau organizatii din sudul judetului. Erau organizatii conduse de doi-trei oameni, care îsi creau scuturi, pentru a putea decide în partid. Organizatiile locale actuale sunt atasate Biroului Politic Judetean si conducerii judetene. Orasele trebuie sã primeze. Avem un primar liberal la Bârlad, care trebuie pãstrat, un oras în care s-au început unele proiecte si trebuie sã continue, avem municipiul Vaslui care, dupã pãrerea mea, este cartea care trebuie jucatã si care poate fi solutia PNL în cresterea scorurului la nivel de judet. Avem un Negresti pe care cred cã îl vom câstiga la alegerile locale, avem un Husi în care trebuie sã mentinem sau sã maximizãm acel 30-35% pe care îl avem acolo, ridicând standardul polului liberal care a fost odatã în zona Husi.

Rep: Pregãtiti o strategie pentru ca dl. Boros sã câstige un al doilea mandat la primãria municipiului Bârlad?

Nelu Tãtaru: Da. Strategia constã tocmai în acele proiecte pe care le avem în momentul acesta. Dacã depãsim piedicile de la nivel de Consiliu Judetean sau Consiliu Local si aceste proiecte de 36 de milioane de euro pot fi realizate, atunci putem vorbi de un al doilea mandat pentru primãria Bârlad.

Seful PSD, implicat în manevrele cu scandal de la liberali?

Rep: Credeti cã presedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, este implicat în unele situatii mai dificile în activitatea din Partidul National Liberal?

Nelu Tãtaru: Eu zic cã se implicã, vãzând osanalele pe care i le ridicã o parte dintre primarii nostri, chiar si anumiti membri ai Consiliului Judetean, de la PNL, care refuzã sau stau mai la colt atunci când vine vorba de a-l ataca pe presedintele Buzatu.

Rep: Care sunt tintele politice pentru anul 2019, domnule presedinte?

Nelu Tãtaru: Pentru acest an, pornim cu gândul de a obtine un scor cât mai bun la europarlamentare si Iohannis sã rãmânã presedinte.

Casetã:

Rep: Vor mai urma si alte excluderi în partid?

Nelu Tãtaru: Sã stiti cã excluderile nu sunt programate. Dacã era sã programãm niste excluderi, dl. primar Tamas trebuia sã fie plecat de mult. Dl. Cain trebuie sã fie si el plecat de mult. Nu. Fiecare persoanã din PNL suportã, la fel cum suport si eu, la nivel national, o analizã. În mãsura în care îsi acceptã niste greseli si le reparã, nu este o problemã. Nu putem sta cu sabotori în interiorul partidului. Cine nu merge cu echipa cãreia alegerile interne si statutul partidului i-au conferit o responsabilitate, sã aibã mãcar bunul simt sã se retragã, sã astepte o echipã viitoare, în care el va avea o altã opticã si o altã perspectivã.