|

Interzis la preotie si închisoare cu suspendare pentru preotii acuzati de santaj

SENTINTÃ…Magistratii Tribunalului Vaslui au dat sentinta în cazul celor trei preoti acuzati cã l-au santajat pe fostul episcop de Husi, Corneliu Onilã. Astfel, judecãtorii au decis condamnarea preotilor Sebastian Jitaru, Gheorghe Damian si Rãzvan Bumbu la câte doi ani de închisoare cu suspendarea executãrii pedepsei pe o perioadã de încercare de 3 ani, amendã penalã în cuantum de 2.400 de lei si 60 de zile de muncã în folosul comunitãtii. De asemenea, instanta a decis sã-i condamne si la un an pedeapsa complementarã a interzicerii unor drepturi. Lovitura a venit atunci când instanta a decis ca, pe perioada de încercare, sã interzicã preotilor dreptul de a mai sluji. Decizia judecãtorilor Tribunalului Vaslui nu este definitivã si poate fi atacatã în termen de 10 zile de la comunicare. Toatã povestea a pornit dupã ce fostul episcop Onila s-a plâns procurorilor cã Sebastian Cristi Jitaru, preot arhimandrit în cadrul Catedralei Episcopale a Husilor, împreunã cu preotul Gheorghe Damian si Rãzvan Bumbu, au încercat sã-l santajeze pentru a obtine 50.000 de euro si o functie de episcop vicar. Pe 15 iunie dimineatã, procurorii DNA, însotiti de jandarmi, au descins la locuintele preotilor Bumbu si Damian si au cerut sã le fie puse la dispozitie telefoane, memory-stik-uri si tehnicã de înregistrare a acestora. Totul ar fi pornit de un film în care episcopul ar fi fost surprins în ipostaze compromitãtoare. Acest film ar fi circulat între mai multi preoti si ar fi fost folosit pentru santaj.

Dosarul preotilor acuzati cã l-ar fi santajat pe fostul episcop de Husi, Corneliu Onilã, a ajuns la final. Tribunalul Vaslui a decis condamnarea preotului Sebastian Jitaru la doi ani de închisoare si amendã penalã în cuantum de 240 de lei, echivalentul a 120 de zile de închisoare. Instanta a dispus suspendarea executãrii pedepsei si a fixat un termen de supraveghere de trei ani. În toatã aceastã perioadã, lui Jitaru i-a fost interzis dreptul de a fi preot. În plus, judecãtorii au decis ca Jitaru sã execute si 60 de zile de muncã în folosul comunitãtii. De aceeasi pedeapsã au avut parte si ceilalti doi preoti acuzati de santaj, Rãzvan Bumbu si Gheorghe Damian. Diferit a fost, în schimb, cuantumul amenzii. În cazul celor doi, instanta a decis ca amenda sã fie de 4.800 de lei, echivalentul a 120 de zile de închisoare. De asemenea, instanta i-a obligat pe cei trei sã achite statului câte 2.600 de lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare. Sentinta datã de magistratii Tribunalului Valsui nu este definitivã si poate fi atacatã în termen de 10 zile de la comunicare.

Acuzatiile aduse preotilor

RECHIZITORIU…Aceastã poveste a început anul trecut, pe 15 iunie când Directia Nationalã Anticoruptie a fãcut perchezitii la domiciliu a doi preoti din judetul Vaslui si la Episcopia Husilor. Aici au avut în vedere pe preotul arhimandrit Sebastian Cristi Jitaru, acuzat de santaj. Conform procurorilor, acesta ar fi cerut fostului episcop Corneliu functia de episcop vicar altfel va face public un film în care acesta ar apãrea în ipostaze compromitãtoare. De asemenea, de santaj au fost acuzati si preotii Rãzvan Bumbu, preot în parohia Vãleni si Gheorghe Damian, preot de caritate la Spitalul Judetean Vaslui. Cei doi ar fi cerut episcopului 50.000 de euro pentru ca acelasi film compromitãtor sã nu ajungã pe masa Sinodului Metropolitan care a avut loc pe 15 iunie. Conform procurorilor, plângerea a fost fãcutã pe 12 iunie, la DNA, de cãtre Cornel Onilã, episcop al Episcopiei Husilor. Acesta a sesizat comiterea, de cãtre numitul Jitaru Cristi Sebastian, preot arhimandrit în cadrul Catedralei Episcopale Husi a infractiunii de santaj. Pe 30 mai, consilierii Episcopiei Husilor au fost abordati de Jitaru. Acesta a precizat cã detine un material compromitãtor cu fostul episcop. Le-a spus acestora cã, în situatia în care înaltul ierarh nu intervine pentru a-l recomanda pe Jitaru pentru functia de episcop vicar va face publicã înregistrarea si o va folosi în cadrul Sinodului Mitropolitan din 15 iunie, pentru a-l denigra pe înaltul ierarh. Tot în referatul de arestare se precizeazã cã “în perioada 12-14.06.2017, Damian Gheorghe, împreunã cu Bumbu Rãzvan a amenintat persoana vãtãmatã Onilã Cornel cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare compromitãtoare în scopul de a dobândi, în mod injust, suma de 50.000 de euro. În cursul urmãririi penale au fost administrate urmãtoarele probe: procese verbale de redare a convorbirilor interceptate în mediul ambiental, a convorbirilor telefonice, de perchezitie, declaratie persoanã vãtãmatã si martori. Din coroborarea probelor a rezultat cã suspectul Damian Gheorghe a comis infractiuni de santaj. Bumbu Rãzvan ar fi fãcut aceleasi amenintãri.