|

INTRÃ ÎN HORA PNL SENATORUL ZECIUIALÃ?

Liberalii la Iasi, în sedintã, PDL zgârie la usi

TUPEISTUL… Asearã, la Iasi, conducerea Biroului Politic National al vechiului PNL s-a întrunit pentru o serie de discutii despre situatia din partid. La prima sedintã din acest an a Partidului National Liberal, la care a participat si deputatul Florin Ciurariu, presedintele organizatiei judetene PNL, s-au discutat probleme legate de noul purtãtor de cuvânt, situatia lui Tudor Chiuariu, dar si modul în care s-ar putea prelua puterea de cãtre liberali. “În ceea ce priveste reconsolidarea internã a PNL, o sã le prezint colegilor mei pe 23 ianuarie, la Iasi, si strategia mea ca presedinte al PNL”, anunta presedintele PNL, Alina Gorghiu, înaintea sedintei din capitala Moldovei. Astãzi, de Ziua Unirii, presedintele Klaus Iohannis va participa, la Iasi, la manifestãrile prilejuite de Ziua Unirii Principatelor Române, el urmând sã ajungã la Iasi direct de la Chisinãu, unde a fãcut o vizitã oficialã în perioada 22-23 ianuarie. Un amãnunt hilar este acela, cã atât presedintele Iohannis, cât si premeierul Ponta vor sta în acelasi hotel, la International unde proprietari sunt ex-liberalii penali Rusanu si finul Relu Fenechiu. Este de asteptat sã se afiseze alãturi de presedinte si senatorul PDL de Vaslui, Dan Marian, cel care tot viseazã cã, în acest an, se vor face alegeri pentru noul PNL si cã va fi ales de majoritatea membrilor PNL si PDL pe functia de presedinte. De altfel, conform unor informatii prezentate de ziarul nostru în toamna anului trecut, Marian ar fi încercat sã ajungã la Iohannis în mai multe rânduri, pentru a cere sã fie pus pe postul de presedinte al noului PNL, la Vaslui. Unele agentii de presã au prezentat ieri informatia conform cãreia vechii liberali vor conduce un numãr de 27 de filiale, în timp ce democrat-liberalii vor prelua sefia a 20 de organizatii judetene. Se mai spune si cã, în teritoriu, filialele judetene ale PNL nu vor mai fi conduse bicefal, de cãtre doi copresedinti, asa cum se întâmplã în acest moment, ci se va impune o conducere formatã dintr-un presedinte si un presedinte executiv.

Presedintele Iohannis si premierul Ponta vor apãrea împreunã, la Hora Unirii, din centrul Iasului, sâmbãtã, pe 24 ianuarie. De altfel, conform unor surse, Ponta i-a cerut lui Cristian Adomnitei, seful CJ Iasi, sã nu cheme membri de partid din PNL la manifestatiile dedicate Unirii. Ca urmare, nici primarul Iasului, Gheorghe Nichita, nu va scoate membrii PSD în stradã, pentru a evita discutiile tensionate. “Am vorbit cu domnul Adomnitei si m-a asigurat cã nu vor fi huiduieli la Iasi. Nu aducem oameni nici noi si nici ei si va fi liniste”, a spus Victor Ponta, la întrebarea dacã se teme cã va fi huiduit. Discursurile oficialitãtilor si depunerea de coroane cu flori, la statuia domnitorului Al. I. Cuza, vor fi precedate de un concert de muzicã popularã si o slujba religioasã. Ceremoniile din Piata Unirii se vor încheia cu o paradã militarã. “Am confirmarea premierului Victor Ponta cã va veni la Iasi pe 24 ianuarie. El va fi prezent la Iasi, apoi va merge si la Focsani. Am trimis invitatii la toate institutiile, am invitat parlamentari, sefi de consilii judetene si primari”, a spus primarul Iasului, Gheorghe Nichita. Pentru acest eveniment, strãzile din zona centralã a Iasului au fost mãturate, iar spatiile verzi au fost curãtate, în timp ce scena din Piata Unirii pe care vor urca oficialitãtile care vor fi prezente la eveniment a fost montatã încã de joi searã. Peste 200 de jandarmi si politisti se vor afla în zona centralã a orasului, pe toatã durata manifestãrilor. La ora 12:00, pe strada Lãpusneanu, va fi organizatã si o masã traditionalã unde vor fi împãrtite 5.000 de portii de fasole cu cârnati si vin fiert. De la ora 18:00 este programatã retragerea cu torte a militarilor pe traseul Piata Unirii – Palatul Culturii. În ultimii trei ani, fostul presedinte Traian Bãsescu nu a participat la manifestãrile de Ziua Unirii de la Iasi. Ultima prezentã a acestuia la manifestãrile de Ziua Unirii a fost în 2011, când a fost huiduit de multime, atât pe parcursul discursului, cât si în momentul în care a fost intonat imnul de stat. În privinta politicienilor, trebuie spus cã alãturi de presedintele Iohannis se va afla si Florin Ciurariu, presedintele PNL Vaslui, dar si alti liberali de frunte din judetul Vaslui. “Nu stiu cine vine, noi invitãm pe toti vasluienii, pe cei care gândesc si trãiesc în spirit românesc, sã fie alãturi de presedinte la Ziua Unirii, în Iasi”, a spus Ciurariu.

Va intra în hora PNL si senatorul Marian?

Tupeist din fire, este de asteptat ca la Hora Unirii sã aparã si senatorul Dan Marian. Anul trecut, am scris cã Marian a fãcut mai multe demersuri pentru a ajunge la Iohannis, pe vremea când acesta era presedintele Partidului National Liberal, dorind sã preia sefia noului PNL în judetul Vaslui. A fost refuzat ferm de cãtre actualul sef al statului, însã nu se lasã si, spun unele surse, va merge la Iasi, tocmai pentru a discuta cu Klaus Iohannis despre alegerile pentru noul PNL în judetul Vaslui. “Nu stiu dacã vine sau nu Dan Marian la Iasi. Nu mã intereseazã”, spune deputatul Ciurariu, întrebat despre posibilitatea de a dansa în horã alãturi de seful PDL Vaslui. De altfel, acesta a anuntat public cã doreste cât mai rapid alegeri la noul PNL, în toamna acestui an, dacã se poate. “Eu nu vãd altã solutie pentru o colaborare de succes pe mai departe, decât prin organizarea de alegeri. Sã vinã poporul liberal si sã voteze noul presedinte. Nu asa e frumos, corect?”, se întreabã senatorul Marian. “Pânã în 2017, asa spune statutul, trebuie sã colaborãm în actuala formulã, pentru ca ambele partide sã se armonizeze în teritoriu. Sunt documente scrise si parafate la Bucuresti. Asta o stie si Dan Marian, însã se grãbeste, pentru cã vin alegerile parlamentare si vrea sã fie presedintele noului PNL, ca sã mai fie pus încã o datã pe o pozitie eligibilã, cu toate resursele partidului la îndemânã. Nu se va putea asa ceva”, anuntã liberalii. Unul dintre amicii senatorului Dan Marian, Tudor Chiuariu a fost exclus din PNL, vineri seara, în mod oficial, pentru neplata cotizatiei (altã procedurã statutarã nu exista), dar neoficial, pentru implicarea în acte de coruptie cercetate si documentate de DNA si pentru care a fost deja trimis în judecatã alãturi de fostii deputati Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam. Chiuariu a declarat, vineri, cã nu s-a gândit sã-si dea demisia din Senat în urma trimiterii sale în judecatã, sustinând cã este nevinovat si cã nu el a semnat contractul despre care vorbesc anchetatorii, nu l-a negociat si nici nu a stabilit el suma pentru asistenta juridicã.

S-a discutat la Iasi despre intrarea la guvernare, spun surse din sedintã

Desi relatia cu actualul Guvern este una “institutionalã corectã”, spune presedintele Iohannis, în perspectiva formãrii unei noi majoritãti în acest an presedintele sustine cã ar opta pentru un guvern PNL. Întrebat care ar urma sã fie prima sa propunere de premier, Iohannis a arãtat spre Cãtãlin Predoiu, cu argumentul cã “este optiunea PNL”: “Este aceea pe care am anuntat-o din varã încoace – Cãtãlin Predoiu. Nu am spus Cãtãlin Predoiu pentru cã îmi este mai simpatic ca si om, ci pentru cã aceasta este optiunea PNL”. Fãrã a formula vreo criticã punctualã la adresa actualului Guvern sau a premierului Victor Ponta, Klaus Iohannis s-a referit strict la un nou Executiv cu care s-ar simti mai “confortabil”. “Cu acest Guvern nu vãd cum sã pun în practicã gândirea mea pentru o Românie prosperã si puternicã pentru urmãtorii 10 ani”. Presedintele a evitat însã sã anticipeze un moment în care “miscãrile din Parlament” ar determina schimbarea majoritãtii. “Eu îmi doresc un guvern PNL. Dar presedintele nu poate sã schimbe guvernul. Doar Parlamentul în timpul mandatului si alegãtorii atunci când avem alegeri. Am spus cã dupã alegeri vor începe miscãri în Parlament. Acest lucru se întâmplã. Este posibil ca în cursul acestui an, nu stiu când, fiindcã nu dirijez aceste lucruri, sã se schimbe majoritatea. Cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a comentat el.