spot_img
spot_imgspot_img
11.3 C
Vaslui
21-mai-2024

Investitii publice cu bani de la privati, decizie asteptatã de 20 de ani de oamenii de afaceri vasluieni

- Advertisement -

DECIZIE… Guvernul a adoptat, ieri, o ordonantã de urgentã care reglementeazã încheierea si derularea parteneriatului public-privat. Potrivit actului normativ, parteneriatul public-privat are ca obiect realizarea sau, dupã caz, reabilitarea sau extinderea unui bun sau a unor bunuri care vor apartine patrimoniului partenerului public. De asemenea, ordonanta reglementeazã posibilitatea de a se realiza în parteneriat public – privat si proiecte care presupun exclusiv operarea unui serviciu public. „O veste foarte bunã, depinde acum foarte mult de abilitatea institutiilor publice de a atrage investitii private, care sã fie în beneficiul comunitãtilor”, spune Ionel Constantin, presedintele CCIA Vaslui.

Printre elemente principale ale parteneriatului public-privat se aflã durata de cel putin 5 ani a raporturilor contractuale, care sã permitã partenerului privat recuperarea investitiei si realizarea unui profit rezonabil, finantarea proiectului, în principal din fonduri private si, dupã caz, prin punerea în comun a fondurilor private cu fonduri publice sau distribuirea riscurilor între partenerul public si partenerul privat, în functie de capacitatea fiecãrei pãrti contractante de a evalua, gestiona si controla un anumit risc. Cu scopul de a înlãtura ambiguitatea juridicã, a fost înlocuit în multe dispozitii termenul de proiect de parteneriat public – privat cu cel de contract de parteneriat public – privat. Finantarea investitiilor care se realizeazã în cadrul contractelor de parteneriat public – privat se poate asigura, dupã caz: integral, din resurse financiare asigurate de partenerul privat; din resurse financiare asigurate de partenerul privat, împreunã cu partenerul public. Cota de contributie a partenerului public la finantarea realizãrii investitiilor dintr-un contract de parteneriat public – privat reprezentatã de resurse financiare de altã naturã decât fonduri externe nerambursabile si contributia nationalã aferentã unor astfel de fonduri nu poate depãsi 25% din valoarea totalã a investitiei. De asemenea, actul normativ prevede constituirea, în termen de 1 an, a unui Fond special de finantare a contractelor de parteneriat public – privat care se încadreazã în categoria proiectelor strategice. Acest Fond special va fi constituit din venituri publice provenind din resurse financiare fiscale si nefiscale, inclusiv subventii, prevãzute de legea specialã de înfiintare a respectivului fond special. Prin contractul de parteneriat public – privat, partenerul public va putea transmite sau constitui, în favoarea societãtii de proiect, dreptul de a colecta si utiliza pentru derularea proiectului tarife de la utilizatorii bunurilor sau serviciului public ce formeazã obiectul contractului de parteneriat public-privat. Durata contractului de parteneriat public-privat se stabileste, în principal, în functie de perioada de amortizare a investitiilor ce urmeazã sã fie realizate de cãtre societatea de proiect si în functie de modalitatea de finantare a acestor investitii. Partenerul public are dreptul sã monitorizeze si sã controleze, pe toatã perioada derulãrii contractului de parteneriat public-privat, modul în care partenerul privat sau societatea de proiect îsi executã obligatiile.

Mediul de afaceri vasluian a primit cu multã sperantã decizia de la Guvern

„Este o veste foarte bunã, de multi ani asteptãm aceastã reglementare. Va depinde foarte mult de abilitatea institutiilor publice de a atrage investitii private, care sã fie în beneficiul comunitãtilor. Vã dau un exemplu: existã la Vaslui proiectul de la Casa Artelor, care ar putea fi finalizat de o firmã privatã, care în decurs de cinci ani ar putea sã-si recupereze investitiile. Este doar un exemplu care îmi vine acum în minte, dar sunt foarte multe alte exemple. Firmele private pot face investitii, în raport cu institutiile publice, dupã care îsi recupereazã în termen de cinci ani toti banii investiti, au de câstigat atât Consiliile locale, judetene, alte autoritãti publice. Este de bun augur, oamenii de afaceri asteptau de mult timp o asemenea prevedere. Aud cã urmeazã sã se discute si legea lobby-ului, anuntatã de presedintele Senatului, Cãlin Popescu Tãriceanu, care sper sã facã o delimitare clarã între discutiile purtate acum si interesul care existã în jurul unor investitii, discutii care sunt de multe ori extrem de importante pentru comunitate”, a spus presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agriculturã Vaslui, Ionel Constantin. Reabilitatea Statiunii Ghermãnesti si construirea unui spital în municipiul Vaslui se numãrã printre cele mai importante proiecte pe care autoritãtile au dorit, în ultimii ani, sã le realizeze în cadrul unor parteneriate publice-private. „Au fost agenti economici interesati, s-au documentat, dar niciun proiect nu s-a concretizat”, spunea, cu ceva timp în urmã, fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Vaslui, Vasile Mihalachi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.