|

Investitiile Delgaz Grid în judetul Vaslui, verificate de Guvern, fiind suspect de … mincinoase!

VERIFICÃRI…O comisie formatã din reprezentanti ai Ministerului Energiei si ai Autoritãtii de Reglementare în domeniul Energiei va evalua situatia retelelor electrice din România, dar si stadiul investitiilor asumate de operatorii de distributie. Astfel, vom afla dacã investitiile planificate de operatorii de distributie au fost fãcute si dacã acestea au fost efectuate corespunzãtor si la standarde de calitate, la fel ca în tãrile de origine.  ʺPrima bãtãlie cîstigatã în rãzboiul cu Delgaz Grid (fostul E-On)꞉ sunt verificate investitiile asumate si realizate în modernizarea retelelor de distributie a energiei electrice!ʺ, a spus deputatul Daniel Olteanu, care a cerut sã fie verificate si asa-zisele investitii din judetul Vaslui ale Delgaz Grid (fostul E-ON), deoarece zeci de mii de vasluieni rãmân pe întuneric frecvent.

Deputatul liberal Daniel Olteanu salutã intentia Guvernului de a verifica investitiile în retelele de distributie, asumate de companiile care activeazã pe piata energiei electrice din România. Olteanu acuzã faptul cã zeci de mii de vasluieni rãmân frecvent pe întuneric, desi achitã la timp facturile la energie electricã. Deputatul considerã cã verificarea situatiei retelelor electrice reprezintã un pas important în lupta pentru eliminarea abuzurilor la care sunt supusi consumatorii, în conditiile în care nu este clar modul în care operatorii si-au respectat obligatiile de investitii. Dupã patru interventii în Parlament, în care a solicitat Ministrului Energiei, Ministrului Economiei si presedintelui ANRE mãsuri dure fatã de Delgaz Grid (fostul E-On) pentru lipsa investitiilor asumate de cãtre distribuitorul de energie electricã, deputatul liberal sustine cã va continua seria demersurilor pentru ca responsabilii sã fie trasi la rãspundere, mergând inclusiv pânã la despãgubirea consumatorilor.

„Am avut patru interventii în Parlament, dintre care trei interpelãri, ultima dintre ele în urmã cu o sãptãmânã, în cadrul cãrora am cerut verificarea modului în care distribuitorii de energie electricã si-au respectat promisiunile asumate fatã de stat si fatã de consumatori. Mã bucur cã Guvernul a început sã asculte si vocile critice si sper ca mãsurile anuntate sã aibã efect, iar controalele pe care urmeazã sã le desfãsoare comisia interdisciplinarã sã fie unele exigente, sã nu ascundã mizeria sub pres. Este pentru prima datã când Guvernul si ANRE iau în vizor toate investitiile care ar fi trebuit sã fie efectuate, în ultimii zece ani, de cãtre distribuitorii de energie electricã. Sunt investitii pe care românii le-au plãtit prin facturile din fiecare lunã, pentru cã o parte din valoarea facturii asta înseamnã.”, spune Daniel Olteanu, deputat PNL de Vaslui.

Vasluienii sunt printre cei mai afectati de asa-zisele investitii – fantomã ale fostului E-ON

„Din pãcate, în loc de investitii am avut parte, cel putin în Vaslui, de zile întregi fãrã energie electricã, o situatie care a pus în pericol inclusiv functionarea spitalelor. În ultima interpelare am cerut mãsuri concrete pentru despãgubirea consumatorilor care, cu toate cã plãtesc în fiecare facturã o componentã destinatã strict realizãrii unui anumit plan de investitii la nivelul infrastructurii de distributie a energiei electrice, nu beneficiazã de modernizarea acestei infrastructuri. În schimb, au fost deja anuntate cresteri substantiale ale pretului energiei electrice.”, mai spune Daniel Olteanu, care considerã cã sfidarea consumatorilor vasluieni de cãtre Delgaz Grid (fostul E-On) trebuie sã înceteze.

„Investitiile asumate de ani de zile de cãtre Delgaz Grid (fostul E-On) nu s-au realizat nici pânã astãzi, ceea ce înseamnã prejudicii importante aduse consumatorilor vasluieni, din cauza penelor de curent din ce în ce mai dese. I-am cerut ministrului Energiei, Toma Petcu, sã vinã în fata Parlamentului cu un plan concret de recuperare a decalajelor constatate între investitiile asumate si cele realizate de cãtre operatorii din domeniul energiei. Dupã interpelarea adresatã ministrului Petcu în luna mai, am transmis solicitãri pe aceeasi temã cãtre Ministerul Economiei si Autoritatea Nationalã de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Astept sã primesc rãspunsurile si sunt hotãrât sã rãmân cu ochii pe Delgaz Grid, pentru cã vasluienii nu sunt cetãteni de categoria a doua. Dacã unii au impresia cã suntem buni numai sã plãtim facturile, în timp ce „bãietii destepti” scumpesc energia electricã, se însalã!”, a mai declarat deputatul Daniel Olteanu.