|

Iohannis, după întâlnirea cu Grindeanu, despre “gaura de 10 miliarde”: Nu a plecat nimeni cu banii

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Sorin Grindeanu şi ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, s-au întâlnit pentru o discuţie legată de implementarea programului de guvernare şi bugetul pe anul 2017. Întâlnirea a început la ora 15.00, la Palatul Cotroceni, s-a terminat la 16.20, iar la final, preşedintele a declarat că a avut o discuţie cu aceştia despre bugetul pe 2017 şi le-a spus că în opinia sa, este foarte important sa avem pentru 2017 un buget sustenabil, să ne incadram intr-un deficit de sau 3% şi să avem o alocare de 2% pentru Apărare. Referitor la presupusa gaură de 10 miliarde, preşedintele a precizat că nu a plecat nimeni cu banii acasă, fiind vorba de “o sumă care nu s-a realizat”, iar pentru acest fapt vor da explicaţii cei care au guvernat. În acelaşi timp, şeful statului a mai afirmat că “trebuie să o luăm mai încet” cu anchetele parlamentare, şi să îi lăsăm pe cei cu expertiză să se pronunţe.

Redăm, în continuare, cele mai importante declaraţii ale preşedintelui:

“A fost o discutie aplicată in care am analizat efectul primelor masuri luate de guvern. Am solicitat si primit informatii despre cum se vede la nivel de guvern construcţia bugetului pentru 2017. Dupa pararea mea, si asta am subliniat in cursul intâlnirii, e foarte important sa avem pentru 2017 un buget sustenabil, solid care tine cont de cateva date foarte importante cum ar fi de exemplu sa ne incadram intr-un deficit de sau 3% sa avem o alocare de 2% pentru Apărare. Avem promisiuni ca aceste lucruri vor fi realizate. Se lucreaza pe buget si bineinteles ca discutiile au fost de natura pentru a se vedea care sunt intentiile Guvernului. Vom vedea cum s-a lucrat, insa datele cu care au venit premierul si ministerul finantelor sunt date pe care le-am avut si noi. Am confruntat datele dintr-o parte si din cealalta parte. Important e sa avem un buget care tine cont de toata aceste conditionalizari”.

Klaus Iohannis şi Sorin Grindeanu se întâlnesc, miercuri, la ora 15, la Palatul Cotroceni, pentru a discuta politicile economice ale noului cabinet, întâlnirea având loc la propunerea preşedintelui, ca urmare a preocupărilor acestuia legate de sustenabilitatea unor măsuri adoptate sau pe care intenţionează să le adopte guvernul Grindeanu.

Întâlnirea dintre preşedinte şi prim-ministru a fost anunţată de către purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţial, Mădălina Dobrovolschi.

“Preşedintele României a avut o discuţie telefonică cu premierul Sorin Grindeanu, discuţie în cadrul căreia l-a invitat pe acesta la Palatul Cotroceni pentru o analiză clarificatoare. Această întâlnire va avea loc miercuri după-amiază”, a spus, luni, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Iohannis.

Mădălina Dobrovolschi a precizat că la discuţie va participa şi ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, iar întâlnirea este necesară pentru că există “foarte multe îngrijorări” cu privire la sustenabilitatea măsurilor anunţate de Guvern şi a efectelor acestora asupra economiei.

“Preşedintele vrea să afle direct de la premier care sunt planurile Guvernului în legătură cu bugetul pe anului 2017. Este o discuţie necesară, având în vedere îngrijorările privind sustenabilitatea măsurilor anunţate şi a efectelor acestora. Nu este străin de nimeni ce se discută în spaţiul public în ultima perioadă. La nivelul Administraţiei Prezidenţiale există analize serioase, dar şi ca cetăţean de rând există astfel de îngrijorări, bazate pe cifre, pe date, şi ele sunt până la nivelul Administraţiei Prezidenţiale”, a mai arătat purtătorul de cuvânt al preşedintelui, potrivit News.ro.

sursa: https://www.realitatea.net/presedintele-iohannis-discuta-azi-cu-premierul-proiectul-de-buget-pe-2017_2020939.html?utm_source=Cub-Homepage&utm_medium=Clicks&utm_campaign=trkweb