|

Iohannis sau Ponta?

Trecutul face diferenta la prezidentiale

SONDAJ La Vaslui, trecutul va face diferenta la alegerile prezidentiale de duminica viitoare. Nostalgiile si iliescianismul, asociat cu vorbãria, aroganta si “istetismele”, au aceeasi prizã la electoratul de vârsta a treia, în vreme ce tinerii sunt dezgustati, nu se simt reprezentati câtusi de putin, iar ultimele evolutii ale promitãtoarei “drepte” i-au bulversat si mai mult. Chiar si bãtrânii, laolaltã cu cei tineri, recunosc cã nu au încredere în candidati, multi nu vor vota, iar dintre cei care o vor face, multi nu au fost totusi câtusi de putin convinsi de prestatiile celor doi candidati din cadrul ultimelor dezbateri televizate. Ponta dominã printre cei bãtrâni, Iohannis printre cei tineri, dar cei bãtrâni sunt cei care vor merge în numãr mai mare la vot…

“Nu am încredere în niciunul”

“Nu mi-a plãcut Iohannis. Nu a fost pregãtit. Dar eu nu mai stau prea mult pe dezbateri. Mã plictisesc. Nu am încredere în niciunul. Ce crezi cã ar face Iohannis?! Mi s-a fãcut lehamite. Eu îl vreau pe Ponta, si pe el îl voteazã si nevasta. Doar copiii din Iasi nu vor sã-l voteze pe Ponta, pentru cã nu vor PSD. Si Iohannis a fãcut prostii, cu casele si cu copiii, dar si Ponta. Nu e niciunul care sã nu aibã bube”, a spus Alexe Chirvase, 74 de ani, pensionar din Vaslui.

“Mai degrabã domnul Iohannis mi-a plãcut”

“Ce sã vã spun? Domnul Ponta nu prea mã încântã, mai degrabã domnul Iohannis si cred cã o sã facã multe pentru viitorul nostru si al tãrii. Dezbaterile pe care le-am urmãrit m-au convins în proportie de 50%”, a spus George Ichim, 24 de ani, din Bârlad.

“Dezbaterile nu m-au schimbat cu nimic”

“Eu oricum votam cum stiam. Dezbaterile nu m-au schimbat cu nimic. Pãrerea mea este cã si pensionarii tot asa vor vota. Sunt total diferite pãrerile”, a spus Mihai Vitriciu, paznic din Vaslui.

“Ponta stie cu cifrele”

“O bãtaie de jocuri. Nu mi-am schimbat pãrerea dupã dezbateri. Nu conteazã cã Iohannis e neamt. România lucrului bine fãcut?! Ce însemnã asta?! Ponta am vãzut cã stie si cu cifrele, a fost mai la înãltime. Ãlãlalt nu stie mai nimic, iar Ponta, fiind si la Guvern si în Parlament, le stie pe toate. Celãlalt, ca profesor si primar, ce putea sã stie?!”, a spus Viorel Ciurea, 76 de ani, pensionar din Vaslui.

“Un mincinos Ponta, Iohannis mai serios”

“Da, am urmãrit dezbaterile, iar impresia mea a fost cã Ponta este un mincinos, iar Iohannis un om serios. Sã vedem care e treaba, e nou în politicã. Ca sã fii presedinte îti trebuie dialect, sã stii sã discuti, sã-ti stii tara, o sã mergi printre alti presedinti din Uniunea Europeanã si trebuie sã stii cum sã pui problema. O sã vedem ce va iesi, pânã duminicã mai este”, a spus Gheorghe Teodorescu, 53 ani, taximetrist în Bârlad.

“Nu am încredere în niciunul”

“Apoi, la vârsta pe care o am, nu pot sã am o pãrere bunã. Toti promit multe. Nu mai am încredere în niciunul dintre ei. Sincer sã fiu, când vãd aceste dezbateri îmi cam vine sã schimb”, a spus Constantin Sandu, 83 de ani, pensionar din Vaslui.

“Iohannis nu a fost prea pregãtit, n-a convins electoratul nehotãrât”

“Ce sã zic, am urmãrit cu mult interes si s-a vãzut clar cã si unul si altul au ceva de ascuns referitor la a fi ferm cu independenta justitiei. Mi s-a pãrut de bun augur ideea lui Iohannis de a fi convocat Parlamentul României, într-o sesiune extraordinarã în care sã fie respinsã controversata lege a amnistierii si gratierii. Iohannis a fost slab, nepregãtit, trebuia sã fie mai mobilizator fatã de electoratul nehotãrât. Oricum, fata de aroganta lui Ponta, el s-a comportat foarte demn si de accea cred cã pe mine m-a convins cã este capabil sã fie un bun conducãtor al României”, a spus ing. Ovidiu Tiron, reprezentant al Grupului de Initiativã al Societãtii Civile din Bârlad.

“A fost mai mult o sicanare între ei”

“M-am umplut de nervi. Nu a fost o dezbatere bazatã pe problemele noastre, ale tãrii, ci mai mult o sicanare între ei. Dumnezeu sã ne ajute sã iasã cel mai bun! Eu îl vãd pe Ponta, în primul rând pentru cã a fãcut ceva pentru România si nu primeste sfaturi de la cei din afarã. Are si experientã ca prim-ministru. Ei vorbesc despre autonomia Ardealului. Pãi, Ardealul nu e bucãticã din trupul tãrii? Îmi vine sã plâng când vãd cã românii nu sunt români. La Iohannis m-a durut când a spus cã Cernãutiul si Moldova nu sunt teritorii românesti. Pãi, acolo nu sunt tot români?!”, a spus Ecaterina Burghelea, din Vaslui.

“Ponta stie ce stie”

“Ponta stie ce sã facã. Iohannis ce stie?! Ponta a fost prim-ministru si stie foarte bine ce stie”,a spus un tânãr care nu a vrut sã-si dea numele din Vaslui.

“Amândoi ar fi oameni capabili sã conducã o tarã”

“Impresia mea este cã amândoi, din ce am vãzut, ar fi oameni capabili sã conducã o tarã. Mai preferabil este domnul Iohannis, care este un neamt si cu mintea unui neamt nu te poti pune, orice s-ar face, neamtul tot neamt va rãmâne”, a spus Florin Diaconu, un tânãr de 27 de ani din Bârlad.

“Nu am încredere în întreaga clasã politicã”

“Nu am încredere în oamenii politici, în întreaga clasã politicã. Nu mã satisface. Singura mea problemã de ordin economic este cea a locuintei. Niciunul dintre partide si niciunul dintre guverne nu s-a interesat la modul serios de aceastã problemã, exceptând un oarecare sprijin acordat tinerilor si romilor”, a spus cunoscutul etnolog si om de culturã Dan Ravaru.

“Mi-a plãcut Iohannis extrem de mult”

“Opinia mea este cã mi-a plãcut extrem de mult de Iohannis, felul cum vorbeste, gândeste si l-a contracarat pe Ponta, care era cu acte, cu documente, cu statistici în mânã, el fiind nepregãtit. Felul cum a rãspuns este Ok din punctul meu de vedere”, a spus George Hârnu, 49 ani, taximetrist în Bârlad.

“Îl vreau pe Ponta si dezbaterile m-au lãmurit cã am dreptate”

“Eu personal vã spun din start cã îl votez pe Ponta, pentru cã îmi place tot ceea ce a fãcut în cei doi ani, iar dezbaterile m-au lãmurit cã am dreptate si cã este mai destept ca celãlalt”, a spus Alecu Cristea, pensionar bârlãdean.

“Iohannis are în spate pe cine ne-o tãiet pensiile”

“Am urmãrit dezbaterea, iar eu cred cã trebuie sã iasã domnul Ponta presedinte, si nu domnul Iohannis, pentru cã el are în spate pe cine ne-o tãiet pensiile. Din dezbatere am înteles cã domnul Iohannis nu este pregãtit pentru a fi un presedinte de tarã”, a spus Eliza Slabu, pensionarã, 82 de ani, din Bârlad.

“Dezbaterea mi s-a pãrut net favorabilã lui Ponta”

“Dezbaterea mi s-a pãrut favorabilã lui Ponta. Ãla probabil nici nu stia normal pe ce lume trãieste, Iohannis ãsta nu are ce-i trebuie, nu-i pentru asa ceva, pentru presedinte. Eu asta am înteles”, a spus Liviu Olaru, 53 de ani, din Bârlad.

“Nu a avut niciun rezultat, nicio influentã asupra mea”

“Dezbaterile dintre cei doi candidati, din punctul meu de vedere, n-au avut niciun sens, o discutie banalã, nu stiu, nu mi-a plãcut. Nu m-a influentat în niciun fel, decizia mea o stiu”, a spus Ionela Pãsãricã, din Bârlad.

“Niciunul nu stie ceea ce vrea sã facã”

“Impresia mea dupã cele douã dezbateri pe care le-am urmãrit, este cã niciunul dintre cei doi candidati nu stie ce vrea sã facã. Asta e pãrerea mea. Nu mi-a influentat în niciun fel decizia de a nu vota. Nu mã duc la vot”, a spus Ioana Puscã, o tânãrã mãmicã din Bârlad.

“E jalnic, pentru cã nu avem cu cine vota”

“Ce sã vã spun eu, ce-am vãzut la dezbateri e jalnic, total jalnic, asa cã nici nu avem cu cine vota. Si unul si altul ne duc tot cãtre dezastru. Oricum, voi alege rãul cel mic, cã altã sansã nu avem”, a spus Viorel Bodea.

Societatea civilã bârlãdeanã

“Sincer, niciunul nu m-a convins, dar neamtul este rãul cel mai mic”

“Am urmãrit chiar cu foarte mare interes dezbaterile dintre cei doi candidati. Am avut asteptãri mari, chiar am crezut cã aflu lucruri noi, dar nu! Niciunul nu m-a convins cã meritã sã ne conducã, dar totusi mi s-a pãrut Ponta un pic deplasat, mai mult arogant si a arãtat clar cã se foloseste de functia de prim-ministru pentru a convinge. Iohannis însã a fost nepregãtit complet, explicabil, pentru cã el nu detine toate datele si nici n-a avut anvergura aia care sã impresioneze. Asa cum este soarta românilor, ne aflãm iar în situatia sã alegem rãul cel mai mic. Iohannis m-a convins cã el este acela si sper ca sã-si foloseascã asa-zisul <<cap de neamt>>, despre care se tot vorbeste în istorie si sã ne scoatã la luminã”, a spus Serghei Colosenco, renumitul rebusist bârlãdean.

“Cum sã alegi între douã ciume?”

“Final de campanie fãrã glorie care a scos la luminã un candidat cunoscut, Victor Ponta, cel care a scos comuna Pungesti din UE, un mincinos notoriu si o slugã în cãutarea unui vesnic stãpân. Parvenitul feroce care este gata sa promitã, sã mintã, sã vândã pentru a câstiga, pentru a-si servi stãpânii. Iohannis a fost o umbrã de candidat. De cealaltã parte, oamenii sperau la un Iohannis providential, al lucrului bine fãcut, însã au descoperit doar o umbrã de candidat, cei care îl urãsc pe Ponta, fiind gata sã lupte si sã îl voteze chiar si în ciuda vointei sale. Oamenii din spatele lor sunt însã exponentii celei mai mari epidemii de ciumã abãtute asupra României: ciuma rosie si ciuma portocalie. Iohannis nu a vorbit despre oameni, despre societatea civilã, despre drepturile fundamentale, despre abuzurile statului, despre rolul sãu de sustinere a oamenilor, a societãtii în fata clasei politice infractionale. Ar fi putut face si spune multe, dar nu le-a spus. În conditiile astea, cum sã alegi între douã ciume?”, a spus George Epurescu, presedintele Asociatiei “România Fãrã Ei”.