|

Ionel Constantin: “Au furat bani cu sacii”

POZITIE Presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agriculturã (CCIA) Vaslui, Ionel Constantin, cere sã se facã luminã în afacerile începute de fostul presedinte al Camerei Nationale de Comert, Mihail Vlasov. “Frauda pe care au lãsat-o Vlasov si ai lui este de 35-40 milioane de euro. Dacã era pe timpul lui Ceausescu, era împuscat pentru asa ceva”, a spus Constantin, ieri, la sedinta de bilant pe 2013 a Colegiului de Conducere a CCIA Vaslui. Echipa de conducere a Camerei de Comert a fost descãrcatã de gestiune pentru activitatea de anul trecut, situatiile financare ale CCIA fiind transparente si “pe plus”, cum au remarcat oamenii de afaceri prezenti. Oamenii de afaceri din judet poartã un adevãrat rãzboi cu sistemul bancar, care oferã credite cu mare greutate. “Sunt probleme uriase, iar bãncile nu ne dau creditele decât cu mare greutate, ar fi în stare sã ne cearã sã punem 1000 la sutã garantii pentru un credit. Eu, însumi, am întâmpinat probleme imense, dorind un credit de productie si cu mare greutate am obtinut o linie de credit care înseamnã 20% din cifra de afaceri a firmelor mele”, spune Luigi Cozma, unul dintre oamenii de afaceri importanti din Bârlad.

Ionel Constantin a spus oamenilor de afaceri veniti la bilantul pe 2013 cã în “guvernarea” Vlasov s-a furat ca în codru, din fondurile Camerei de Comert si Industrie a României. “Am fost singurul care s-a împotrivit proiectului pornit de la Iasi-Bacãu. Discutiile la Camera Nationalã nu au apãrut decât atunci când nu a mai luat decât Vlasov si nu au mai luat si ceilalti între ei bani cu nemiluita. În primele douã luni din acest an, au luat din fondurile Camerei Nationale peste 36 miliarde lei vechi, o sumã colosalã. Am discutat la Bucuresti si pot sã vã spun cã s-au luat bani cu sacul din fondurile Camerei, fie cã a fost vorba de presedinte, de directorul economic sau altii de acolo”, a explicat Constantin, în fata Colegiului de Conducere. Se anuntã schimbãri majore în sistemul national, iar actualul presedinte de la Vaslui ar putea fi cooptat în conducerea Camerei Nationale de Comert. “Mi s-a propus un post de conducere în noua structurã a CCIR, vom vedea. Si noi, cei de la Vaslui, putem fi la fel de competenti precum cei de la Bucuresti. Când a plecat echipa din care am fãcut si eu parte, la Camera de Comert a României, am lãsat în conturi o sumã de 27 milioane de euro. Uitati-vã la ce este acum: o gaurã la ANAF de 16 milioane de euro, alte 16 milioane de euro la o firmã cu care CCIR are mari probleme, plus o fraudã de 40-50 milioane de euro”, a spus Ionel Constantin. Revenind la Vaslui, trebuie spus cã institutia Camerei de Comert a judetului a realizat, anul trecut, veniturile totale au fost de 1,6 milioane lei, cu un excedent de 9.800 lei. Peste 900.000 de lei din suma totalã revine unui proiect cu finantare europeanã derulat la nivelul Camerei de Comert, prin care 114 persoane au fost recalificate în meserii din sectorul constructiilor, prin proiectul “Construim casa ta”. Veniturile anului 2014, estimeazã conducerea CCIA Vaslui, ar putea fi la nivelul celor din 2013, cu un mic profit. Interesant este cã, în sedinta Colegiului de Conducere a fost prezentatã si o scrisoare semnatã de fostul presedinte Mihail Vlasov, în care acesta se adreseazã oamenilor de afaceri, explicând cã banii Camerei Nationale au fost cheltuiti cu acordul Biroului de Conducere. “Nu se poate asa ceva, te crucesti când auzi astfel de lucruri. Dânsul a cheltuit 50 de milioane de euro pe baza unei simple scrisorici. Trebuie sã asanãm coruptia asta nenorocitã, multi ar trebui sã stea dupã gratii pentru ce s-a întâmplat la Bucuresti”, a mai spus Constantin.

Oamenii de afaceri din judet se plâng de atitudinea bãncilor

Ioan Nechifor, vicepresedinte al CCIA Vaslui, spune cã proiectele europene rãmân singura sperantã a oamenilor de afaceri din judet, pentru a-si dezvolta actualele investitii. “Noi, oamenii de afaceri, ne confruntãm cu probleme destul de grave, însã firmele si cei care locuiesc si muncesc pe Valea Prutul au o doleantã specialã cãtre guvernanti. Am cerut si cerem pentru firmele noastre, suntem buni platnici la buget si am dori extinderea retelei de gaze pe toatã valea Prutului. Politicienii vin mereu dupã voturi, dar nouã, celor care contribuim la buget cu sume consistente, nu ne rezolvã niciodatã aceastã mare durere cu care ne confruntãm”, a spus Nechifor. Unul dintre oamenii de afaceri importanti din zona Bârladului, Luigi Cozma, a spus cã ar dori ca personalul CCIA sã fie mai atent la noutãtile care apar si sã transmitã membrilor Camerei aceste informatii în timp util. “Sã facem lobby pentru ca judetul Vaslui sã primeascã un statut de zonã defavorizatã, cumva, pentru cã suntem cel mai sãrac judet al Uniunii Europene. Am si o nemultumire legatã de bãnci, care au o atitudine de neînteles fatã de firmele noastre. Sunt probleme uriase, iar bãncile nu ne dau creditele decât cu mare greutate, ar fi în stare sã ne cearã sã punem 1000 la sutã garantii pentru un credit. Eu, însumi, am întâmpinat probleme imense, dorind un credit de productie si cu mare greutate am obtinut o linie de credit care înseamnã 20% din cifra de afaceri a firmelor mele”, s-a plâns omul de afaceri bârlãdean.