|

IRES: Cati romani si-ar vinde votul pentru 1.000 de lei si cum s-a ajuns aici

Aceasta e Romania de azi: 13% dintre romani ar alege sa nu mearga la vot daca ar primi, la schimb, 1.000 de lei. Sondajul-experiment a fost realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), pornind de la o provocare a jurnalistului Cristian Tudor Popescu: Ce ar fi ca statul sa le permita oamenilor sa aleaga intre o suma de bani si vot?

Presupunem ca si calea inversa, adica romanii sa primeasca o suma de bani cu conditia de a merge la vot, ar intruni cel putin acelasi procent. Cu atat mai mult, cu cat pomenile electorale constand in pungi cu ulei, zahar, faina, pui congelati, galeti din plastic, ceasuri, jachete, veste, sepci, caciuli, umbrele, brichete, chibrituri si in atatea alte bunatati umilitoare pentru batranii si saracii satelor, dar si pentru locuitorii mahalalelor, ai oraselor si oraselelor stapanite de molima saraciei, au fost interzise printr-o lege adoptata acum trei ani.

Acest 13% reprezentand votul romanilor contra unor foloase materiale sau a altor favoruri a prins radacini adanci inca de la primele alegeri postcomuniste.

Citiți analiza completă pe ziare.com.