spot_imgspot_img
10.4 C
Vaslui
29-mart.-2024

Isabel, directorul de la Pensii, pericol public pentru România comunistã (facsimil)

- Advertisement -

UMBRE… Au trecut 26 de ani de la Revolutie, însã umbra timpurilor în care libertatea nu era deloc o optiune, încã mai iese la ivealã. Un husean a aflat abia dupã 25 de ani faptul cã, în 1989, pe când era angajat la fosta Fabricã de Conserve, avea dosar si era urmãrit de Securitate. Aceasta îl luase în vizor, întrucât fusese pârât cã asculta, pe ascuns, „Vocea Americii” si „Europa Liberã”. Dacã nu venea Revolutia chiar în anul în care Securitatea îl ochise, huseanul Isabel Bogdan, în prezent director al Casei Judetene de Pensii (CJP) Vaslui, crede cã i s-ar fi putut întâmpla „multe lucruri”, dar niciunul bun. Cu sigurantã, era doar unul dintre alte sute de huseni, pe care Securitatea îi trecuse pe o listã neagrã. În cazul sãu, Isabel Bogdan sustine cã nu a stiut niciodatã cã era urmãrit. A aflat abia în mai 2015, din întâmplare, în urma unei adrese oficiale a CNSAS, cã pe numele sãu existã dosar de urmãrit al Securitãtii. Huseanul spune cã, desi putea pânã acum sã meargã sã vadã cine era „apropiatul” care îl turna, a refuzat. „Se poate ca turnãtorul sã fi fost cineva care îmi este prieten si azi. Si de aceea nu as vrea sã stiu. L-as întelege, asa erau vremurile”, a spus Isabel Bogdan.

Verificãrile periodice ale Consiliul National de Studiere a ArhiveloSecuritãtii (CNSAS) scot la ivealã lucruri interesante, care, desi rãmase cumva fãrã relevantã în prezent, ele reflectã o perioadã bunã de luat-aminte. Pânã acum, scotocirile prin arhiva CNSAS au adus la ivealã mai mult cazurile unor huseni (fie profesori, elevi, medici etc.), care au avut relatii cu Securitatea, din postura de colaboratori, însã iatã cã si victimele turnãtoriilor au si ele în arhive raftul lor cu… amintiri nedorite. Este cazul lui Isabel Bogdan, cel care abia în 2015 a aflat cã nimerise sub lupa Securitãtii, chiar în anul în care, în decembrie, sistemul avea sã se prãbuseascã. Printr-o adresã oficialã a CNSAS, el a aflat cã figureazã în evidentele institutiei, cu dosar de urmãrit, iar acolo existã note informative minutioase în care, unul sau unii apropiati raportau despre el tot ceea ce fãcea. Asa, Securitatea aflase cã, noaptea, huseanul obisnuia sã asculte „Vocea Americii” si „Europa Liberã’’, iar ziua, cãtre apropiati, împãrtãsea opinii despre lucrurile importante auzite la aceste posturi de radio, strict interzise în acele vremuri. Drept urmare, lucrurile erau clare petnru autoritãti: Isabel Bogdan, 21 de ani la acea vreme, trebuia supravegheat îndeaproape. „Domnul Bogdan Isabel, fiul lui Radu si Mary-Elena, nãscut în Husi, judetul Vaslui, este titularul dosarului de fond informativ nr. I 183095. Domnia sa a fost urmãrit în anul 1989, deoarece asculta si colporta stirile posturilor de radio Europa Liberã si Vocea Americii, precum si pentru relatii cu cetãteni din strãinãtate”, se mentioneazã în adresa oficialã, eliberatã de CNSAS.

„S-ar putea sã fiu prieten si azi cu cel care mã turna atunci”

În 1989, huseanul Isabel Bogdan, ajuns acum director al CJP Vaslui, lucra la Fabrica de Conserve. Era angajat la compartimentul mecano-energetic. Nu îsi aduce aminte sã fi simtit vreodatã cã este urmãrit, monitorizat sau cã are apropiati care l-ar trãda. Stãtea cu gazdã în acel an, era proaspãt cãsãtorit si avea un radio mic, obisnuit, la care, într-adevãr, noaptea, dãdea pe undele celor douã posturi, ostile lui Ceausescu. Nu bãnuieste cine ar fi putut sã îl pârascã Securitãtii, însã crede cã monitorizarea sa ar fi putut avea legãturã cu propunerea sa ca viitor membru de partid. „De fiecare datã când partidul voia sã recruteze noi membri, îi urmãrea, cãuta referinte despre ei. Probabil, cineva din preajma mea a spus lucruri despre mine. Credeti-mã, nu as vrea sã stiu cine este. Poate cã nu mã voi duce niciodatã sã aflu cine este, întrucât s-ar putea sã fiu prieten si azi cu cel care mã turna atunci. Ce nu stii, nu te omoarã. Nu e loc de resentimente. Sunt multumit acum cã am o familie frumoasã, o sotie minunatã si doi bãieti mari, de care sunt mândru. Asta e tot ce conteazã. Ce i-as spune aceluia, dacã l-as afla cine este?! I-as ura sã fie sãnãtos si l-as întelege. Pur si simplu, asa erau vremurile”, a spus huseanul Isabel Bogdan.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.