spot_imgspot_img
8.4 C
Vaslui
27-apr.-2024

Isteria coronavirus: angajate ale Casei Judetene de Pensii Vaslui, speriate de badante italiene

- Advertisement -
DECIZIE... Se instituie carantina „pentru persoanele care sosesc în România din Italia din cele 11 comune în care autoritãtile italiene au instituit carantina si izolarea la domiciliu a persoanelor care sosesc în România din regiunea Lombardia si Veneto", a decis, ieri, Ministerul de Interne.

NEBUNIE… Judetul Vaslui, zonã din care au plecat spre Italia în jur de 50.000 de persoane, o ia, încet, dar sigur!, pe panta paranoiei privind virusul coronavirus, maladie care a ucis aproape 3.000 de persoane, pânã acum. Ieri dimineatã, de exemplu, la Casa Judeteanã de Pensii s-au prezentat trei femei venite din Italia de curând. Acestea doreau sã discute despre pensiile internationale la care aveau dreptul. Suprizã! Angajatele de la acest birou au plecat speriate la directorul institutiei, Isabel Bogdan. „Domnule director, ce facem? Le primim? Dacã au probleme cu coronavirusul si ne îmbolnãvim si noi?”, au întrebat angajatele. „Bineînteles, discutati cu doamnele, este dreptul dumnealor sã afle despre problemele cu care au venit la noi”, a spus seful CJP Vaslui. Mai târziu, si alti angajati ai Casei de Pensii au mers speriati la seful institutiei, cerând mãsti de protectie. Situatia de la CJP nu este una singularã. La multe alte institutii, în care se lucreazã cu publicul, angajatii cer sã fie protejati de posibilitatea îmbolnãvirii cu coronavirus. Este foarte probabil sã aparã si situatii incredibile în judet. În apropiere de Vaslui, în comuna Feresti, joi este asteptat sã ajungã un fiu al unei familii, la sãrbãtorirea mamei sale, dupã ce patru frati de-ai sãi s-au întors din Italia duminicã!

Primul oficial român care a vorbit despre drama cetãtenilor români care lucreazã în Italia a fost premierul interimar Ludovic Orban. Acesta le-a cerut românilor care se aflã în Italia sã revinã în tarã numai dacã acest lucru este absolut necesar. „Fac apel la românii din zonele izolate sã evite pe cât posibil deplasãrile. Dacã pot, sã nu se deplaseze spre tarã, e un act de responsabilitate! Dacã au fost într-un loc cu minim risc de contaminare cu coronavirus, riscã sã îsi expunã rudele, prietenii… Sunt unii care pleacã doar de frica virusului, îsi imagineazã cã dacã vin în România se pun la adãpost. Riscã sã punã în pericol prietenii, rudele, toti cei cu care au fost în contact”, a spus Ludovic Orban. Premierul a spus cã în localitãtile închise din Italia sunt 8.000 de români, în timp ce în toatã regiunea afectatã sunt peste aproape 200.000. „Sunt unii care mai pleacã. Situatia, în localitãtile închise, avem pânã în 8.000 de români. În total, în arealul regiunilor avem aproximativ 200.000 de români. Având foarte multi români, normal cã existã miscare. Si aici fac apel la românii din tarã sã evite deplasãrile în zonele cu risc. Din fericire, pânã azi, nu e niciun cetãtean român care sã fie bolnav. Asta e o veste care cred cã e foarte bunã. Am solicitat cetãtenilor români sã respecte toate deciziile si recomandãrile formulate de autoritãtile italiene, pentru cã diminueazã riscul extinderii epidemiei”, a adãugat premierul. Potrivit acestuia, autoritãtile au luat mãsuri prin identificarea unor locuri unde suspectii sã fie tinuti în carantinã, dar si prin însãsprirea controalelor la intrarea în tarã.

Avem 50.000 de vasluieni plecati în Italia. Vor mai veni acasã, la rude?

„Sunt identificate 4.000 de locuri de carantinã institutionalizatã. De asemenea, am analizat si posibilitãtile de tratare si de diagnosticare. Din pãcate, aici nu existã o posibilitate de diagnosticare într-un timp foarte scurt. Se preleveazã probe din gât si se asteaptã rezultatele analizelor. Se vorbeste si de metode de diagnosticare rapidã, dar dau erori, nu au mare precizie. De asemenea, am decis sã asigurãm o permanentã din partea DSP. Ministerul Sãnãtãtii a dispus mutarea medicilor de la DSP-uri spre judete care sunt la granitã”, a anuntat Orban. De altfel, de ieri este un control permanent al DSP la Vama Albita, în timp ce mãsurile de control se înãspresc peste tot. În judet, sunt situatii care de care mai interesante. La Feresti, de exemplu, mai multi frati s-au întors din Italia, pentru a sãrbãtori ziua mamei lor. Joi, este asteptat încã un membru al familiei, din zona Torino. Ce se va întâmpla în astfel de cazuri? Ieri, prefectul Mircea Gologan, alãturi de inspectorul sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã „Podul Înalt” judetul Vaslui, col. Mihai Ciprian Mitrea, au participat la sedinta Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgentã, în sistem videoconferintã, sub conducerea Ministrului Afacerilor Interne Ion-Marcel Vela, desfãsuratã în Sala „Alexandru Ioan Cuza”, din cadrul Institutiei Prefectului – judetul Vaslui. La sedinta grupului de suport tehnico-stiintific care functioneazã ca organism de suport al Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgentã a fost adoptatã Hotãrârea de Guvern privind aprobarea mãsurilor necesare cresterii capacitãtii de interventie în prevenirea si combaterea infectiilor cu noul Coronavirus. Iatã ce s-a hotãrât ieri, în prezenta sefilor de institutii din judetul Vaslui:

„Art.1 Alin. (1) Instituirea carantinei pentru persoanele care sosesc în România din Italia din cele 11 comune: Vo’ Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo si San Fiorano în care autoritãtile italiene au instituit carantina si izolarea la domiciliu a persoanelor care sosesc în România din regiunea Lombardia si Veneto (situate în afara zonelor în care s-a instituit carantina). Alin. (2) Lista cu zonele afectate de noul Coronavirus va fi actualizatã de Ministerul Sãnãtãtii.

Art.2 Emiterea unei Hotãrâri de Guvern pentru alocarea resurselor financiare din Fondul de rezervã pus la dispozitia Guvernului necesare ministerelor pentru instituirea mãsurilor de carantinare, de salarizare si cele aferente realizãrii materialelor de informare.

Art. 3 Desemnarea de cãtre DSU, IGSU, INSP, MS si MAPN a unor experti care sã facã parte dintr-un grup de lucru în scopul stabilirii unor posibile scenarii de actiune în functie de evolutia infectiei.

Art.4 Instituirea unei linii telefonice, gestionatã de Ministerul Sãnãtãtii, dedicatã apelantilor care solicitã informatii referitoare la infectia cu Coronavirus (manifestare, simptome, evolutie, mãsuri de protectie etc.).

Art.5 Înfiintarea unui grup de comunicare strategicã sub coordonarea DSU cu reprezentanti din toate institutiile implicate”.

La aceastã sedintã au mai participat Ministrul Sãnãtãtii Victor Sebastian Costache, dr. Raed Arafat, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Interne, Ministrul Tineretului si Sportului, Ionut-Marian Stroe, Ministrul Transporturilor, Lucian Nicolae Bode si managerul Institutului „Matei Bals” profesor doctor Adrian Streinu-Cercel. Pânã în acest moment nu existã nici un cetãtean român contaminat cu virusul cunoscut publicului larg sub denumirea de Coronavirus.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.