|

ISU se pune rãu cu Divinitatea si l-a mâniat si pe Pecheanu!

DILEMÃ… Acoperisul Bisericii din satul Ghermãnesti, comuna Drînceni, va rãmâne încã o vreme cu grinzile si leaturile putrezite, dupã ce, recent, ISU Vaslui le-ar fi refuzat autoritãtilor locale cererea de constructie a unui nou acoperis. “Este absurd motivul pentru care ISU nu ar fi dat avizul, spune primarul Gelu Pecheanu. Acesta spune cã specialistii de la Situatii de Urgentã s-ar fi “cramponat” de faptul cã, la aproape 9 metri de Bisericã este un prãznicar, iar pe lângã lãcas se mai aflã o magazie, dar si un spatiu pentru aprins lumânãri. “Ei spun cã distanta ar trebui sã fie de cel putin 15 metri. Dar ce legãturã are una cu alta? Sã dãrâm prãznicarul sau ce vor?”, întreabã, mânios, alesul.

Pentru cã acoperisul Bisericii din satul Ghermãnesti, comuna Drînceni, nu a mai fost reparat de cel putin 60 de ani, este subred si nu mai prezintã sigurantã, alesii s-au gândit cã este vremea sã facã reparatii. Au pus deoparte din buget 260.000 lei si s-au gândit cã poate toamna aceasta Biserica va avea acoperis nou, cu lemnãrie tratatã cu agent ignifug si toate cele necesare. Ei bine, chiar de sãrbãtoarea “Înãltãrii Sfintei Cruci”, pe 14 septembrie, primarul Gelu Pecheanu sustine cã a primit rãspunsul de la ISU Vaslui, în care scria negru pe alb cã solicitarea lor este respinsã. “Vã dati seama?! Am dat o grãmadã de bani pe proiect, am fãcut rost de bani în buget, cã nu suntem asa bogati, ca sã dispunem de 2,6 miliarde de lei vechi toatã ziua, când ne vine… Iar ISU zice cã nu ne dã autorizatie, sã facem un acoperis bun la Bisericã. Acoperisul acesta este vechi de 60 de ani. Eu nu-i mai înteleg deloc pe cei de la ISU”, s-a revoltat primarul Pecheanu.

“Caut o firmã care sã ne care pe role prãznicarul la 15 metri de Bisericã! Poate stie ISU pe cineva”

Specialistii de la Situatii de Urgentã sustin cã la emiterea unor autorizatii de constructie sunt o serie de rigori prevãzute de lege, de la care nu se poate face abatere. Cu toate acestea, primarul Pecheanu refuzã sã creadã cã existã vreun temei în respingerea proiectului. “Ce legãturã are prãznicarul, magazia si locul de lumânãri cu acoperisul pe care eu îl am de reparat? Dacã Biserica e acolo de când lumea, iar prãznicarul l-am fãcut ca pe o investitie bunã, sã aibã lumea unde face o pomanã, în mod civilizat, pentru ce sã le dãrâm acum? Ca sã pot face acoperisul? Asta înseamnã sã dãrâm investitii de 7 miliarde lei vechi, ca sã fac o investitie de 2,6 miliarde lei vechi. E normal? De aceea m-am gândit cã poate aflu vreo firmã, care sã punã pe rulmenti prãznicarul si sã-l multe la 15 metri, cum zice ISU. Chiar caut o firmã. Dacã Ceausescu a mutat asa un bloc, voi putea eu sã mut un prãznicar!”, a spus, cu nãduf, alesul. Acesta a spus cã, în ultimã instantã, îi va “pârî” pe cei de la ISU Vaslui Preasfintitului Ignatie. “Eu îi spun Preasfintitului despre treaba asta! Sã zicã si dumnealui dacã e frumos asa ceva. Sã vreau eu sã fac acoperisul, iar ISU sã nu dea voie. Treaba lor! Eu am sã zic oamenilor sã tinã post, sã batã mãtãnii si or sã vadã ei, care se pun curmezis la o treabã serioasã pentru comuna noastrã, pentru Bisericã, pentru bucuria oamenilor, cã nu rãmâne asa”, a spus Gelu Pecheanu.