|

Jandarmeria Vaslui, cu comandã la Iasi, iar Politia Localã trimisã la pazã în scoli, în planul de reorganziare a institutiilor din MAI

MUTÃRI… Ministrul de Interne, Marcel Vela, spune cã în acestã sãptãmânã va fi finalizat un plan de restructurare a institutiilor din Ministerul de Interne, incluzând Politia si Jandarmeria. Seful de la Interne a avut deja discutii cu reprezentantii Jandameriei legat de un model cu comandã regionalã. El sustine cã astfel se vor reduce multe posturi de conducere cu salarii foarte mari. De reorganizãri nu vor scãpa nici politistii locali, pe care ministrul de Interne îi vrea patrulând mai mult în jurul scolilor.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, considerã cã o reorganizare a MAI va eficientiza activitatea acestei institutii si, în urma reducerii anumitor posturi de conducere cu salarii foarte mari, vor rãmâne “economii financiare pentru alte cheltuieli”. “Pot sã spun despre ce am discutat cu Jandarmeria, care este de acord sã copieze modelul Politiei de Frontierã, adicã sã existe o comandã regionalã care sã aibã în subordine mai multe inspectorate actuale, având în vedere faptul cã va fi mai eficientã comunicarea, tot ceea ce tine de organizare si de actiunile operative. Pentru minister va fi bine, pentru cã se reduc anumite posturi de conducere, cu salarii foarte mari, rãmânând astfel economii financiare pentru alte cheltuieli, cum ar fi dotarea politistilor sau modernizarea unor dotãri”, a declarat, luni, ministrul Marcel Vela. Pentru Jandarmeria Vaslui aceastã reorganizare poate însemna mutarea centrului de comandã la Iasi si desfiintarea mai multor posturi de conducere.

Politia Localã, vizatã si ea de reorganizare

În acelasi plan de reorganzare a fost introdusã si Politia Localã. Marcel Vela vrea sã regândeascã rolul politistului local, oferindu-i mai multe atributii în jurul institutiilor de învãtãmânt. “Nu sunt pentru desfiintarea Politiei Locale, chiar as vrea sã propun modificarea actului normativ care spune cã la 1000 de locuitori e angajat un politist local, sã extindem, ca sã punem câte un politist local pentru fiecare unitate de învãtãmânat. Împreunã cu Politia Localã sã facem acele patrule, care sã asigure siguranta în scoli”, a mai spus ministrul de Interne.

“În prezent suntem organizati dupã reforma administrativã din 1968″

Vela nu a dorit sã îsi exprime opinia despre varianta agreatã de el, pentru a nu influenta procesul de reorganizare. “Las sã fie democratie si transparentã, sã vinã dânsii cu propuneri si la final propunerile coagulate de cãtre minister vor fi puse pe masã si atunci, împreunã cu toti cei care sunt implicati în management, sã tragem o linie finalã, le spun si eu cum gândesc, pentru cã, dacã mã pronunt acum, s-ar putea sã influenteze”, a afirmat ministrul. Vela a exemplificat si a spus cã sãptãmâna trecutã a discutat despre programarea bugetarã, fiind foarte greu sã se comunice cu 40 de directori economici de la directiile din tarã. “Pe când, dacã se face o eficientizare la fel cum are, de exemplu, Politia de Frontierã, care a fost prima ce a raportat solicitãrile Directiei Economice, cred cã si comunicarea va fi mai bunã. Sã nu uitãm cã noi suntem organizati, în prezent, dupã reforma administrativã din 1968″, a mai spus seful de la Interne. (F.G.)