|

Jandarmii cazati la Vaslui în internatul elevilor!

CONDITII Jandarmii adusi pentru a bate sãtenii din Pungesti au fost cazati, în conditii dubioase, la cel mai mare liceu din Vaslui, Grupul Scolar Industrial “Stefan Procopiu”. Acestia au fost cazati în regim hotelier, în conditii foarte bune, desi nu se stie cine va plãti factura. Nici directorul unitãtii, Gelu Munteanu, nu stie prea multe despre afacerea de la internat. Ce se stie cu sigurantã este cã, imediat ce au ajuns militarii la “Procopiu”, conducerea unitãtii a dat cãldurã în tot internatul. Grav este cã, asa cum le place sã se laude, cã respectã legea, acesti jandarmi nu respectã nicio lege din tara aceasta. Conform legii, la cazarea într-o unitate cu regim hotelier persoanele trebuie sã prezinte un act de identitate, pentru ca în cazul în care sunt distrugeri sã poatã fi trase la rãspundere. “Nu am cerut buletine, a venit doar un comandant de-al lor cãruia i-am dat cheile. Vã dati seama, nu am cum sã le cer eu buletinele, am primit ordin sã-i cazez si asta am fãcut”, a spus directorul liceului, Gelu Munteanu. Este de neînteles atitudinea conducerea Inspectoratului Scolar Judetean de a permite ca jandarmii si masinile lor de interventie sã fie cazate în prezenta copiilor, creând o stare de tensiune între elevii acestui liceu. Plus cã, asa cum am vãzut si noi, militarii cazati aici se “încãlzesc” si ei cum pot, fumând fãrã nicio jenã în prezenta copiilor.

Cine a dat ordinul ca militarii sã fie cazati peste elevii din acest internat? Nu este greu de înteles. Dumitru Buzatu, seful de la Consiliul Judetean, a chemat-o pe sefa Inspectoratului Scolar Judetean, Gabriela Plãcintã si i-a spus: “Nu stiu cum faci, dar trebuie sã cazezi de urgentã în câteva zeci de jandarmi”. Si inspectorul sef al ISJ s-a conformat. Asa se face cã masinile de interventie au fost parcate pe terenul de handbal, creând o stare de tensiune în rândul copiilor, care sunt nevoiti sã vadã zi de zi militari si masini de luptã în curtea liceului lor.

Directorul liceului: “Eu am executat un ordin”

Liceul “Stefan Procopiu” dispune de douã internate, unul de bãieti si celãlalt de fete. În acest moment, în cele douã cãmine sunt 250 de fete si 150 de bãieti. În internatul bãietilor, la ultimul etaj sunt amenajate câteva camere în regim hotelier, unde un pat costã 25 de lei pe zi. Acolo au fost cazati jandarmii, iar surse din liceu spun cã, imediat ce militarii au fost cazati, conducerea liceului a dat cãldurã în tot internatul. Ce vãd copiii veniti sã învete carte aici? Jandarmii stau, fumeazã în curte sau au tot felul de activitãti ciudate. Am vãzut, asearã, un jandarm care s-a dus la una din dube, a luat un bidon din tablã si s-a dus spre cãmin. În momentul în care a vãzut cã este filmat, l-a bãgat sub subã si a plecat spre cãmin. Ce avea în bidon? Putem doar presupune, însã cu sigurantã nu motorinã de la masina de interventie… L-am gãsit pe directorul unitãtii, Gelu Munteanu, seara trecutã, la birou. “M-au întrebat de la Scolar Judetean dacã avem posibilitatea sã cazez niste persoane. Le-am spus cã am 20 de locuri libere în regim hotelier si au spus sã le opresc. Eu i-am cazat, si atât. Deocamdatã nu stim cum se va face plata, probabil o vor rezolva cei de la Inspectorat sau de la Primãrie, eu nu stiu. Stiu cã sunt mai multe persoane, dar ocupã doar 20 de locuri, fiindcã se rânduiesc. Noi le vom factura 20 de locuri, pentru câte zile vor sta”, a spus directorul. Am întrebat dacã s-au cerut buletine pentru persoanele cazate, asa cum spune legea. “Nu am cerut buletine, a venit doar un comandant de-al lor cãruia i-am dat cheile. Vã dati seama, nu am cum sã le cer eu buletinele, am primit ordin sã-i cazez si asta am fãcut”, a mai spus Munteanu.

“Nu ne deranjeazã masinile de interventie”

L-am întrebat pe director cum de s-a putut da cãldurã în tot internatul, imediat ce jandarmii au fost cazati. “Am dat cãldurã si mai înainte, nu am fãcut o exceptie cã au venit jandarmii. Este cãldurã zi de zi”, a spus managerul. Nici faptul cã masinile militare stau în vãzul copiilor nu-i deranjeazã pe cei din conducerea liceului. “Nu ne deranjeazã, elevii fac acum orele de sport în salã”, a fost replica directorului.